Chrumiś Napisano 7 Luty 2004 Autor Napisano 7 Luty 2004 Na początku chciałbym wszystkich powitać,jest to mój debiut na forum, zalogowałem sie jakiś czas temu ale nie było jeszcze okazji żeby zadebiutować, poprostu małl czasu.Witam wszystkich:)Do żeczy ostatnio z moim znajomym natrafiliśmy na ślad polskiego działka Bofors, jest podobno zakopane i czeka na swojego odkrywce. I tak sie zastanawiałem ile takich działek jest w polsce,w muzeach oraz w rekach prywatnych, może ktoś z korzystających z forum wie. Jest to na pewno unikat.Pozdrawiam CHRUMIŚ:)
bjar_1 Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Ile jest takich działek? Hmm... W MWP w Warszawie jest chyba jedno (a może dwa?) no i chyba w Muzeum w Sochaczewie (jedno?).Nie znam się na stanie polskiego muzealnictwa i w razie błędu proszę o poprawę.pzdrbjar_1
mietek Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Było kiedyś na forum (przyjechały jakieś bowiem chyba z Finalandi), ale nie mogę znaleźć tego postu.
polsmol Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 ja znam trzyw MWPw Sochaczewiei w Lipcach rejmotowskich (odzyskana z Finlandii)
jotes Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Z grubsza:- dwa wykopki z W-wy (MWP + Sochaczew),- kilka sztuk pozyskanych z Finlandii w różnych rękach.Te ostatnie są oczywiście w dużo lepszym stanie, ale czasami niektóre części zostały zmienione podczas eksploatacji (np. opony).Pzdr,jotes
bjar_1 Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Podejrzewam ,że lepszych informacji niż podał Polsmol i Jotes nie uzyskasz :) Chyba wszystko jasne.pzdrbjar_1
jotes Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Bez przesady, są na tym forum osoby, które mają dużo więcej do powiedzenia w tym temacie niż ja :-)))
Glassmine Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Pare lat temu wykopalem swietnie zachowana optyke do tegoz wlasnie dzialka, slicznie sygnowana PZO WARSZAWA 37mm wz. 36. W chwili obecnej prawdopodobnie jest zamontowana na ktorejs z tych co przyjechaly z Finlandii.
Chudzin Napisano 7 Luty 2004 Napisano 7 Luty 2004 Zapewne jednego z tych fińskich rok temu widziałem w Poznaniu. I pewnie dalej tam stoi.
Gość Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 Muzeum w Dżonowie. Prezentowane było w Boryszynie podczas festynu militarnego ...
Leuthen Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 Na Bzurze 2003, i na 2002 również, była armatka Bofors, ale nie mam pojęcia, skąd się ona wzięła i czy to był oryginał. PozdrowieniaLeuthen
akagi Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 Armata wz.36 , której uzywam na Bzurze jest jedną z fińskich", w posiadaniu Muzeum w Lipcach Reymontowskich.Prawdopodobnie Chudzin widziałeś tą sama armatę w Poznaniu. Była tam na wczasach przeszło rok :)
akagi Napisano 8 Luty 2004 Napisano 8 Luty 2004 gwoli dopowiedzenia - prawdopodobnie jest to jedyna obecnie w pełni sprawna armata Boforsa. Aktualnie, jedyne czego jej brakuje to optyka -Glassmine, może bys pomógł skompletować?
Glassmine Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Niestety :( nie mam pojecia gdzie trafila optyka ktora wykopalem. Poszla przez posrednikow z Warszawy.
bolas Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 a ja zaryzykuje twierdzenie że jest ich przynajmniej ze 20 szt w całej Polsce z czego wiekszość w prywatnych kolekcjach ... nie znam nikogo kto takową posiada na włąsnośc ale założe się ze zachowało sie pare i nie wszystkie przejeli niemcy czy sowieci ;) A z tych co widziałem na zywca w muezach to przyjnajmniej 4 szt. Bo do tych wymienianyc ogolnie dodam jeszcze tą jedną owa" co była w 2003 nad Bzurą na inscenizacji (o ile nie jest to replika) :))))))))))))))
jotes Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Raczej jest tyle, co napisał Akagi. One są ardzo" mobilne i wydaje się, że jest ich więcej :-))))))
bolas Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 z resztą ze dwa lata temu słyszałem od kolegi zaproszonego do licytacji o armatce ppanc wz.36 znaezlionej gdzies w stodole na Śląsku i wysawionej na aukcje nieoficjalną - ponoć nawet jakies muzeum sprzedawało kostki zeby zdobyć na nią finanse. Ile w tym prawdy nei mam pojecia. Ale przy gabarytach tej armatki sadze ze wiele moglo zostac gdzies schowanych i pozniej znalezionych bez nagłośnienia. I w tym cieniu stoja sobie do dziś w prywatnych garażach itp.
jotes Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 Niby masz rację, ale te dwa wykopki co są w muzeach, to przyszly z wielkim trudem, może dlatego, że szukano w mieście? Więc chyba jednak nie jest tak łatwo. Zresztą wtedy nie ściągano by ich z Finlandii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.