Skocz do zawartości
  • 0

osłona od pałasza

pawel_breslau

Pytanie

Napisano

Witam.
Ostatnio wpadła mi taka oto osłona od pałasza pruskiego.Wiem tylko tyle.Z jakiego modelu i okresu może pochodzić?
Czy ktoś z Was wie może jakie wymiary ma takowy połasz?Chciałbym dorobić do niego resztę.Czy ktoś z Was może posiada takowy i czy może udostępnić mi jego zdięcia i wymiary (również szczegułów?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Ostatnio wpadła mi taka oto osłona od pałasza pruskiego.Wiem tylko tyle.Z jakiego modelu i okresu może pochodzić?
Czy ktoś z Was wie może jakie wymiary ma takowy połasz?Chciałbym dorobić do niego resztę.Czy ktoś z Was może posiada takowy i czy może udostępnić mi jego zdięcia i wymiary (również szczegułów?

Napisano
Znajdź model szabli, do której była zastosowana osłona i niczego nie dorabiaj ale szukaj oryginalnych częsci.
Tylko taka rekonstrukcja ma sens bo inaczej wyjdzi Ci jakies dziwadło.
Napisano

I takie samo które widnieje pod mocowaniem ostrza.
Czy ktoś z Was może wie kto wykonał tą osłonę dłoni?Czy jest to do sprawdzenia?Czy to bicie to jedynie odbiór czy też może podpis" producenta?
Pozdrawiam.
Paweł

Napisano
Monogram z osłony jest z inicjałami króla Prus Fryderyka Wilhelma II
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fryderyk_Wilhelm_II_Hohenzollern
Napisano
Dorobić? Jak rany dorabianie wyjdzie Ciebie więcej niż oryginalna głownia i okładziny rękojeści... Nie jestem w tej chwili w domu więc nie mam dostępu do Mądrej Książki. Postaram się jeszcze dziś sprawdzić...
Napisano
Dysponuję takim pałaszem, niestety fotek nie mogę wkleić (awaria aparatu). Jednak wnioskując po nicku, podobnie jak ja, jesteś z Wrocławia, więc zapraszam do kontaktu (najlepiej mail) dogadamy się podjedziesz, obejrzysz, pomierzysz co będziesz chciał.
Napisano
Mam podobną osłonę, z tą różnicą, że orzełek jest na zawiasie. I w związku z tym pytanie: czy to jakaś specjalna wersja, może paradna, czy tylko fantazja wytwórcy.
Napisano
Wiem że może mi nie wyjść rekonstrukcja takiego pałasza ale jak nie sprubuję to się nie dowiem.Oryginalne części troszę kosztują ale nie jest powiedziane że również tej drodi nie obiorę:)
Dzięki za wszelkie info.
Pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie