Skocz do zawartości
  • 0

co to za gondola ? do junaka czy nie ?

tosiek175

Pytanie

Napisano

witam wszystkich. wszedłem w posiadanie takiej oto gondoli. pan który ja miał od lat 60 twierdził że była ona od junaka(jakieś 8lat temu) teraz nie moge się nic więcej od niego dowiedzieć-gdzie ją zakupił czy posiadał orginalną rame do niej itp. pod czarna farbą znajduje się wiśniowy czy raczej bordowy lakier ze złotymi szparunkami naookoło każdego wytłoczenia. podłoga płaska, w miejscu siedziska obniżona o około6-7cm. posiadam oparcie które ładnie pasuje do gondoli, obicie derma,ścianka półokrągła ze sklejki(może doróbka ale wykonanie wskazuje na orginał). w tylnej górnej części otwór,tak jakby na koło ale raczej do czego innego służył. brak numerów, tabliczki jakichkolwiek napisów. więcej zdjęć moge podesłać na maila. bardzo proszę o wszelkie informacje na temat tej gondoli-fotki,producent, kraj pochodzenia, motocykl do którego była montowana. pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Być może rama tak jak gondola to też samoróbka wykorzystująca tylko typowe uchwyty do przyczepiania do ramy motocykla. Ale bez konkretnych szczegółowych zdjęć tego elementu nie da się stwierdzić tego jednoznacznie.
Napisano

witam wszystkich. wszedłem w posiadanie takiej oto gondoli. pan który ja miał od lat 60 twierdził że była ona od junaka(jakieś 8lat temu) teraz nie moge się nic więcej od niego dowiedzieć-gdzie ją zakupił czy posiadał orginalną rame do niej itp. pod czarna farbą znajduje się wiśniowy czy raczej bordowy lakier ze złotymi szparunkami naookoło każdego wytłoczenia. podłoga płaska, w miejscu siedziska obniżona o około6-7cm. posiadam oparcie które ładnie pasuje do gondoli, obicie derma,ścianka półokrągła ze sklejki(może doróbka ale wykonanie wskazuje na orginał). w tylnej górnej części otwór,tak jakby na koło ale raczej do czego innego służył. brak numerów, tabliczki jakichkolwiek napisów. więcej zdjęć moge podesłać na maila. bardzo proszę o wszelkie informacje na temat tej gondoli-fotki,producent, kraj pochodzenia, motocykl do którego była montowana. pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego

Napisano
Ta ostatnia gondola to samoróbka osadzona na jakiejś fabrycznej ramie. Przód jest zrobiony, jak już się domyśliłeś, z czegoś lotniczego - (zbiornik, zasobnik - idź tropem napisów) a tył dorobiony z blachy. Jakość wykonania całkiem przyzwoita. Takie wydumki byly dość popularne w Polsce w latach 50-60 ubiegłego wieku. Ot potrzeba rynku. Pozdrawiam. Butch.
Napisano
pirwsza sprawa,zerknij po ktorej stronie ma mocowania do ramy,kolega kiedys mial podobny przy BSA ale mocowany byl po lewej stronie motocykla
Napisano
dzisiaj próbowałem zasiaść w gondoli - niestety bez powodzenia. o ile jedna nogę włożyłem, o tyle drugiej nie dałem rady - gondola jest tak mała,jakby była zrobiona dla dziecka
Napisano
Na pewno nie jest to gondola od szczecińskich, fabrycznych wózków do Junaka. WB1 i WB2 odpadają. Ale do Janka montowano fabrycznie również inne kosze. Ta gondola jest podobna do gondoli węgierskiego wózka Oceania który montowano w niewielkich ilościach do siódemki". Daj więcej zdjęć, wtedy będę mógł powiedzieć więcej. I jeżeli masz możliwość to kupuj tę gondolę. Jest ładna i stara. Pozdrawiam
Napisano

tak wygląda od tyłu. widać dwa boczne otwory takie jak do mocowania błotnika, oraz ten od góry. posiadam jeszcze mocowania które mogą być od tej gondoli i je wrzuce ich fotkę. to samo z oparciem. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie