Skocz do zawartości
  • 0

Kamień z dziwnymi rytami

dudzin

Pytanie

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam dziwny kamień z tajemniczymi rytami i żadne muzeum w polsce na razie nie umie odpowiedzieć co to jest za kamień. Jeśli ktoś mógłby pomóc to będę wdzięczny. Jestem nowy na forum. Pozdrawiam.

Napisano
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia zrobione dzisiaj, choć pogoda pod psem.
Uściślając kamień ten znajduje się w pobliżu miasta Grajewo, na skrzyżowaniu polnych dróg, w środku pól i nieużytków. Jest to skandynawski granit z dużą zawartością czerwonych skaleni.
Jak widać rysunek nie jest aż tak strasznie głęboki, no i obecnie nieźle zarośnięty porostami.
Napisano
No właśnie reprezentuję takie lokalne muzeum i próbuję rozwikłać zagadkę, czy ten kamulec jest w ogóle cokolwiek wart w sensie historycznym.
A Piszczałką nie szukałem, bo niestety z takową nie chadzam.
Napisano
Przypomina to troche wnetrze silniczka elektrycznego, takiego na 4.5V. W rzucie z gory.
Moze ktos ma jeszcze jakies skojarzenia?
Pzdr.
Napisano
Północno-wschodnia Polska. Między Łomżą a Augustowem.
Spróbuję dorobić dziś więcej fotek, jak uda mi się wyrwać z pracy.
Napisano
Faktycznie wzór wygląda jak wykonany przez UFO. Jeżeli jest to z dala od domów to tym bardziej ciekawe. Nie sądze, żeby był to współczesny fake. Ewentualnie oznacza co innego ale nikt dla żartów by sobie nie rzeźbił w kamieniu;] Zrób więcej zdjęć! Pozdro
Napisano
A może ma to jakiś związek z krzyżami pokutnymi , chociaż te wykonane zazwyczj były z kamienia a nie w kamieniu . Symbol nie przypomina też raczej żadnej uwczesnej broni .

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_pokutny

Pzdr
Napisano

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł: Jak dla mnie ten znak jest podobny do Krzyża Celtyckiego link do wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_celtycki

Załączam znalezione w sieci zdjęcia:

Napisano

Być moż to tylko moje skojarzenie. Powiedzćie co o tym myślicie. Czytałem dużo na temat dziwnych figurek z kamienia i znaków w kamieniach na trenie Polski. Wiele pochodzi z czasów pogańskich i są obiektem kultu i wiary tamtejszych ludzi

Napisano
Muzealnicy nie maja wyobraźni? Te większe wyglądają jakby miały wlewy. Mocujesz płaski kamień do frontu i wlewasz ciekły metal.
Do tych mniejszych przykładasz cienką blaszkę(srebro, miedziucha) i tłuczesz odpowiednio wyprofilowanym twardym drewnem. Widziałem guziki dwuwarstwowe z XIXw. w bardzo podobnym wzornictwie.
Napisano
dudzin - popatrz na google.maps...
lokalizacja tego kamienia może znaleźć odbicie w układzie pasków" pól - co może świadczyć,że był to kamień graniczny wyznaczający punkt zagięcia linii granicy własności ziemskiej...
sam rysunek świadczy o zaawansowanej technice geometrii płaskiej.
Skała twarda- rysunek głęboki, czyli dobre - współczesne (hartowane-twarde) narzędzia ... i robota fachowa"...
rysunek echniczny" - precyzyjny bez dodatków"
Napisano
Szczerze powiedziawszy obrazek przypomina mi troche piktogramy jakie powstaja na polach tgzw. kręgi zbozowe.
Moze na przyległym do kamienia polu, kiedys, jakies UFO-le zrobiły taki krąg a rolnik, na pamiątke, odwzorował go na kamieniu. To tez bardzo prawdopodobna hipoteza ;)
++++++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie