dudzin Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 Czy ktokolwiek jest w stanie powiedzieć coś bliższego na temat tych rytów na kamieniu?
magik1968 Napisano 29 Marzec 2017 Napisano 29 Marzec 2017 Witam. Posiadam dziwny kamień z tajemniczymi rytami i żadne muzeum w polsce na razie nie umie odpowiedzieć co to jest za kamień. Jeśli ktoś mógłby pomóc to będę wdzięczny. Jestem nowy na forum. Pozdrawiam.
dudzin Napisano 13 Marzec 2008 Autor Napisano 13 Marzec 2008 Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia zrobione dzisiaj, choć pogoda pod psem.Uściślając kamień ten znajduje się w pobliżu miasta Grajewo, na skrzyżowaniu polnych dróg, w środku pól i nieużytków. Jest to skandynawski granit z dużą zawartością czerwonych skaleni.Jak widać rysunek nie jest aż tak strasznie głęboki, no i obecnie nieźle zarośnięty porostami.
dudzin Napisano 14 Marzec 2008 Autor Napisano 14 Marzec 2008 No właśnie reprezentuję takie lokalne muzeum i próbuję rozwikłać zagadkę, czy ten kamulec jest w ogóle cokolwiek wart w sensie historycznym.A Piszczałką nie szukałem, bo niestety z takową nie chadzam.
dudzin Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 Czy ktokolwiek jest w stanie powiedzieć coś bliższego na temat tych rytów na kamieniu?
mihura Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 Przypomina to troche wnetrze silniczka elektrycznego, takiego na 4.5V. W rzucie z gory. Moze ktos ma jeszcze jakies skojarzenia? Pzdr.
posx Napisano 30 Marzec 2017 Napisano 30 Marzec 2017 magik1968 - czy to nie będzie forma do odlewu biżuterii ?
dudzin Napisano 12 Marzec 2008 Autor Napisano 12 Marzec 2008 Północno-wschodnia Polska. Między Łomżą a Augustowem.Spróbuję dorobić dziś więcej fotek, jak uda mi się wyrwać z pracy.
Cronos Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 wanny to nie widac:p ale ryt ciekawy:p zainteresował bym tym jakieś muzeum;P
boryszielinski Napisano 13 Marzec 2008 Napisano 13 Marzec 2008 jeżeli są tylko 3 ramiona to raczej nie będzie krzyż.. bo po zdjęciach wnioskuje, że 'rysunek' na kamieniu posiada 3 ramiona i okrąg?
musamman2 Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 Jeśli się nie mylę, to podobne motywy są w sztuce wikińskiej.
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Faktycznie wzór wygląda jak wykonany przez UFO. Jeżeli jest to z dala od domów to tym bardziej ciekawe. Nie sądze, żeby był to współczesny fake. Ewentualnie oznacza co innego ale nikt dla żartów by sobie nie rzeźbił w kamieniu;] Zrób więcej zdjęć! Pozdro
manian Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 A może ma to jakiś związek z krzyżami pokutnymi , chociaż te wykonane zazwyczj były z kamienia a nie w kamieniu . Symbol nie przypomina też raczej żadnej uwczesnej broni . http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_pokutnyPzdr
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Wpadłem na jeszcze jeden pomysł: Jak dla mnie ten znak jest podobny do Krzyża Celtyckiego link do wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_celtyckiZałączam znalezione w sieci zdjęcia:
boryszielinski Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Być moż to tylko moje skojarzenie. Powiedzćie co o tym myślicie. Czytałem dużo na temat dziwnych figurek z kamienia i znaków w kamieniach na trenie Polski. Wiele pochodzi z czasów pogańskich i są obiektem kultu i wiary tamtejszych ludzi
karpik Napisano 30 Marzec 2017 Napisano 30 Marzec 2017 Muzealnicy nie maja wyobraźni? Te większe wyglądają jakby miały wlewy. Mocujesz płaski kamień do frontu i wlewasz ciekły metal. Do tych mniejszych przykładasz cienką blaszkę(srebro, miedziucha) i tłuczesz odpowiednio wyprofilowanym twardym drewnem. Widziałem guziki dwuwarstwowe z XIXw. w bardzo podobnym wzornictwie.
kopijnik2 Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 dudzin - popatrz na google.maps...lokalizacja tego kamienia może znaleźć odbicie w układzie pasków" pól - co może świadczyć,że był to kamień graniczny wyznaczający punkt zagięcia linii granicy własności ziemskiej...sam rysunek świadczy o zaawansowanej technice geometrii płaskiej.Skała twarda- rysunek głęboki, czyli dobre - współczesne (hartowane-twarde) narzędzia ... i robota fachowa"...rysunek echniczny" - precyzyjny bez dodatków"
Menzo Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Szczerze powiedziawszy obrazek przypomina mi troche piktogramy jakie powstaja na polach tgzw. kręgi zbozowe. Moze na przyległym do kamienia polu, kiedys, jakies UFO-le zrobiły taki krąg a rolnik, na pamiątke, odwzorował go na kamieniu. To tez bardzo prawdopodobna hipoteza ;)++++++
Pytanie
dudzin
Czy ktokolwiek jest w stanie powiedzieć coś bliższego na temat tych rytów na kamieniu?
58 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.