revelli Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Szarubek napisał:Nie zapominajmy jednak przy tym, że nasze Siły Powietrzne są jedynym wśród państw NATO użytkownikiem dwupłatów krytych płótnem...,ale nie każdy potrafiłby poleciećAntkiem w taki sposób
revelli Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Sorry,http://pl.youtube.com/watch?v=5VKjPf1SjpI
balans Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Czytałem bardzo dawno temu chyba w Przekroju", jak to polski chłop strącił niemieckiego Fieselera Fi 156 Storch...GRABIAMI!A było to podobno tak, że chłop grabił sobie siano, a na łące pasły się konie, czy inne krowy. Aż tu nadleciał ten Storch, którego pilot tak dla zabawy zaczął straszyć te zwierzęta przelatując nad nimi na paru metrach wysokości. Chłopa to w pewnym momencie wkurzyło i cisnął tymi grabiami w samolot i trafił trzonkiem w policzek pilota. Podobno ten [pewnie z upływu krwi?] niewiele dalej stracił kontrolę nad maszyną i ją rozbił.Ciekawe czy opisano prawdziwe zdarzenie, czy to kolejny mit?
herbstnebel Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 też słyszałem informacje jak chłopi gonili za kołującym na miedzy samolotem niemieckim, ale szczegółów nie znam nic. chłop potęgą jest i basta :)
Trooper85 Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 To ze strąceniem Storcha grabiami to też słyszałem. Storch miał drewniane śmigło, więc w wyniku kontaktu z każdym większym i twardszem przedmiotem zostawały z niego drzazgi. W starciu z grabiami nie miało więc szans :)A co do używania różnych zabytków w siłach powietrznych, to w paru krajach wciąż w użytku są C-47 czyli słynne Dakoty. Na przykład w Grecji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.