Skocz do zawartości

CKM wz. 30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam pytanie dotyczy właśnie tego foto jaki element był nasuwany na część górną ckm-u , widać ślady że coś tam było wiele razy nasuwane i ściągane proszę o pomoc w tym temacie pozdrawiam.

Napisano
brakuje ci blokady pokrywy górnej komory zamka - element blokujący pokrywę (to ta na której jest celownik) który w celu zwolnienia pokrywy był przesuwany w tył. Jednocześnie blokował też pokrywę tylną z rączką.
Napisano
Foto zamieszczone nie pochodzi z mojej kolekcji foto dostałem na pocztę kilka lat temu zbieram informacje ogólne o tym bo myślę nad wykonaniem repliki pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 9 months later...
Napisano
Czy ktoś wie jak wyglądał wąż parowy wraz z końcówkami do CKM-u wz. 30?
Czy znane są Wam zdjęcia takiego węża podłączonego do CKMu-u podczas strzelań?
Napisano
MAB - rysunek jest w atlasie do instrukcji uzytkowania, nie ma niestety przy sobie.

Fotografia ckm z podlaczonym wezem chyba byla na forum - mozliwe ze w watku w ktorym sie pytalem o wyglad ckm z polaczonym celownikiem-katomierzem. Zdjecie pochodzi chyba z ksiazki o kawalerii samodzielnej w bitwie nad Bzura. Przedstawia ckm zamocowany na taczance wz 36 zdobytej przez Niemcow. W kazdym razie wsadz do wyszukiwarki 'celownik-katomierz' i powinno to zdjecie wyskoczyc.
  • 2 months later...
Napisano
nie bardzo pamiętam (zajmowałem sie tym dość dawno, a nie robiłem wówczas fotek, notatki są gdzieś w stosach papierów) ale chyba na tylnej nodze w okolicach uchwytu, bądź na dźwigarze podstawy (na którym osadzano karabin), jak znajdę tę ieszczęsną" notatkę, to sprecyzuję
Napisano
Na dźwigarze były wybijane wszelkie dane - producent orzełek nr itp
I nie były to tabliczki lecz bicia. Na tylnej nodze nic nie widziałem
Napisano
DTH masz może jakieś zdjęcie bić na zaciskach nóg przednich? Jakie tam powinny być bicia? I czy na wszystkich wzorach są spotykane?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie