f35jsf Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 No i mój czołg. Wiem, wiem, wygląda marnie ale to mój pierwszy więc się ciesze:)))
f35jsf Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 No to kiedy na ten spływ Dunajcem??robimy" jeszcze pewne jeziorko:)))
rem Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 I to mi się podoba;-)Myślisz że sonar na 10m wystarczy?Następny weekend?
f35jsf Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Spokojnie wystarczy, nawet nad głową można go trzymać:)))Następny weekend czyli 15-16.11 czy 22-23.11??Czekam na potwierdzenie, trzeba jeszcze sprawy techniczne dogadać ale to już na prv.Pozdrawiam.
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Dziś znowu wybrałem się na spacer. Tym razem miałem aparat ale niestety nie miałem do niego karty pamięci więc musiałem robić ekonomiczne" fotki -> dlatego nie będą zachwycające:)))Trafiłem w końcu na ładny sygnał...z lewej bagno z prawej z 2 kilometry lasu...kopie...
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 ...hmm, że też się chce ludziom gonić w las z takimi workami...chociaż trzeba przyznać, że jakieś zacięcie ekologiczne miał, w końcu zakopał :/
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Grosz do grosza...tym razem 10, niestety prl:)))
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 No nareszcie ładny żelazny sygnał...hałer jak nic:)))
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Postanowiłem wrócić w miejsce rozbicia czołgu. Strzałka wskazuję gdzie maił przód, zielony kwadrat to miejsce kierowcy.
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Wymiary tak pi razy drzwi, bo mierzyłem krokami. Poprzednim razem na miejscu znalazłem kryzę łuski (średnica 120mm).Zasięgnąłem języka na identyfikacji i wychodzi, że to kwk 42.
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Ślad na drzewie niewątpliwie po tym zdarzeniu.Na ziemi widoczne ślady gąsienic.
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Wkoło masa odłamków ale i na taką rzecz można się natknąć.I tu rada dla osób które natkną się na takie miejscówki:uważajcie bo w takich miejscach rozrywkowe niespodzianki są pewne.
f35jsf Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 W miejscu skrzyni biegów takie cuś wyszło.No cóż hałera nie było, gąsienic też nie może następnym razem:)))A u Was co słychac?? Kolega Lolek wytargał armatę więc coś w tym świętokrzyskim się dzieje:))Opowiadajcie, chwalcie się:)Pozdrawiam.
feld Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Do lolkabusko-w rejonie o który sie pytasz najdłuzej Niemcy utrzymali sie w rejonie Zofiówki-tam jedynie utrzymali sie wiecej niz jeden dzien.
feld Napisano 14 Listopad 2008 Napisano 14 Listopad 2008 Długo trzymali sie tez w Grabeckim lesie,ale krócej niz w Zofiówce-chodz opór był równie silny.Pozdro
f35jsf Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 Panowie czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat lotniska polowego w pobliżu miejscowości Piekoszów??
Mariuszck Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Witam.Szukam osob z woj.Swietokrzyskiego chtnych na wspólne poszukiwania od nie dawna interesuje sie ta dziedzina w tym roku chce wyruszysc w teren jesli jest ktos chetny prosze pisac:gg:349574 pozdrawiam
neokat Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 Witam, jestem nowy na tym forum jednak jak to określam odkrywca na emeryturze. Kilka lat temu zajmowałem się z kolega poszukiwaniem pozostałości po II wojnie. Czytając ten temat chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy. W rejonie Rezerwatu Świnia Góra znajdują się okopy i prowadzone tam były walki, jeszcze około 4 lat wstecz można tam było bez pomocy wykrywacza znaleźć różne fanty( pisze że wstecz bo to ostatni okres kiedy tam byłem). Zrezygnowaliśmy z kopania tam gdy znaleźliśmy ludzkie szczątki ( nie jedne). Bardzo bogate w fanty są miejsca potyczek w prowadzonych przez Niemców obław na ugrupowanie partyzanckie Ponurego ( szczególnie jedna duża polana).Co się tyczy czołgów to Muzeum Orła Białego ma pod bokiem czołg niemiecki ( jakieś 9km) i dziwne że jeszcze nikt o tym nie wspomniał, podpowiem że chodzi o rejon góry Baranowskiej. Jako że tli się we mnie jeszcze nutka poszukiwacza, czytam tu o sukcesach kolegów.Niestety teraz mieszkam w Holandii i nie ma jak oddawać się temu hobby. Chętnie podzielę się wiedzą z zainteresowanymi tym regionem. A na marginesie Huta Ludwików pierwotnie nazywała się Suchedniowska Huta Ludwików skrót SHL. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli złamałem jakiś punkt regulaminu.
mmland Napisano 21 Marzec 2009 Napisano 21 Marzec 2009 neokat chodzi mi szczególnie o tę polanę o której wspomniałeś w swojej wypowiedzi. Ja szukam tej polany już jakoś od roku i nie mogę jej dokładnie zlokalizowac gdzie ona jest a bardzo bym na niej chciał sobie pospacerowac.
Patrykheya26 Napisano 22 Marzec 2009 Napisano 22 Marzec 2009 Jeszce troszkę to pod kapliczką na Wykusie będziecie kopać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.