Skocz do zawartości

Kielce i okolice gdzie szukać???

catan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Miejsce gdzie ma niby spoczywać Pantera w ńidzie sfotografuję, opiszę i wrzucę na forum. To samo z zalewem w miejscowości Umer.
A co do Lisowa - myślę że tam coś jest, faszyści stracili tam sporo sprzętu. Postaram sie zdobyć fotkę miejscówki.
Kol. LeszekKranger11 - czy ta IVka o której piszesz, bez wiezy to pewniak?
Bo rozmawiałem z chłopakami którzy budując drogę gminną w tym rejonie, odkopali transporter niemiecki razem z pacjentami w srodku. I zakopali go spowrotem. Może to właśnie ta sama opowieść??:-))
  • Odpowiedzi 429
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Na szczęście nie to samo;-) A kiedy go pocięli?
Często cytujecie tu koledzy książkę Kielce 1945"
Co sądzicie o tym fragmencie:
w czasie przekraczania licznych rzek, z powodu zerwanych mostów forsowanych po lodzie, utracono wiele pojazdów pancernych."
i
w innym miejscu, aby zbudować prowizoryczny most na jednej z rzek, zatopiono dwa czołgi, które posłużyły za jego filary".
str. 56
Ktoś się domyśla, co to za miejsce?
Napisano
Dobrze zrozumiałem:
nie to jeziorko?? to które??:)) żadnego innego w Morawicy nie kojarzę.

Jeżeli chodzi o ten czołg to zarył się nosem w dno i zaraz po wojnie obcieli go ile się dało, taki zrzyn stał do, bodajże, lat 70 kiedy to spychaczem z KW Morawica wytargali resztę i dokończyli jego żywot. Człowiek który obsługiwał spychacz dostał kolegium za zniszczenie asfaltu gąsienicami spychacza:)))

Jeżeli chodzi o książkę Kielce 1945" to ja osobiście mam mieszane uczucia. Niestety to jedyne sensowne źródło o walkach w tych okolicach tylko, że kiedy próbuje się zweryfikować zawarte tam informację z terenem okazuję się, że jest bezużyteczna.
Co do cytowanych fragmentów:
pierwszy na pewno prawdziwy, nie ma tu nic z czym możnaby dyskutować;
co do drugiego to myślę, że chodzi o Pilicę, albo o inną rzekę położoną bardziej na zachód która była forsowana przez uchomy kocioł".

Jeżeli ta ślepota" odnosi się do moich fotek to ostrzegałem wcześniej, że wyszły fatalnie:)))

Pozdrawiam.
Napisano
Możliwe, skoro most był dwufilarowy.
Co do jeziorka. Nie było przypadkiem czegoś takiego jak oczko wodne pomiędzy rozwidleniami rzeki, lub jakieś starorzecze?
Moje notatki są z 1995 roku. I wtedy mi to miejsce pokazywali.
Napisano
Jeżeli to pytanie kierowane jest do mnie, a mniemam, że tak to z przykrością muszę powiadomić, że nie mam bladego pojęcia -> nie pamiętam.
Nie znam rosyjskiego.
Kręciłem się po necie klikając wszędzie gdzie się dało no i wyszła w końcu taka mapka.

Pozdrawiam.
Napisano
Czy w lewym górnym rogu mapki to jest droga z Kielc do której włączają się jadący z Chęcin/Sitkówki?
Napisano
Ok, może jak będę w pobliżu to strzele fotkę, no i zasięgnę języka:)))
A dawno ci nurkowie stwierdzali obecność tego czołgu??
Napisano

Marna jakość fotki, ale ma, problem z netem, musiałem obkroić".
Jeżeli faktycznie da siś w nim nurkować, to raczej to jeziorko. A informacę mam z lat 1993-95, a więc jest cień szansy.
Albo uśmiercimy kolejną legendę;-(

Napisano
Kiedyś nurkowałem w jeziorku k.Poznania, bo ojciec wspominał o zatopionym tam czołgu, tylko pod kilkumetrową warstwą mułu sprawdzenie tego, to szukanie igły w stogu siana.
Napisano
Pytałem się mojego ojca on o niczym takim nie słyszał.
Jak już sprawię sobie neodyma to może kiedyś to sprawdzę to jeziorko:)))
Na razie sprawę uważam za zakończoną.
Teraz czekam na fotki miejscówki na Kubach ;)

Pozdrawiam.
Napisano

Kolego EVO a ty chodziłeś gdzieś po okolicach Morawicy/Marzysza?? Jakieś ciekawe znaleziska, a w zasadzie czy w ogóle coś wyszło??

W oczekiwaniu na fotki kolegi Rema zdjęcie przedstawiające niemieckie ziemne fortyfikacje perfekcyjnie zaadoptowane przez miejscową ludność:(((

Napisano
Widziałem sporo takich dołków przy leśnej drodze,przy której jest również oznakowana radziecka mogiła.Wiesz chyba o jaką lokalizację chodzi.
Napisano

Mówisz masz:)))

To chyba bardziej znane miejsce w okolicach.
Te doły" to oczywiście stanowiska po części 16 Dpanc.
Foto prezentowane przeze mnie 2008-11-03 13:16:08" przedstawia jedno z tych stanowisk(trzeba wytężyć wzrok:)))
Śmieci są na innej miejscówce"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie