rem Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Miejsce gdzie ma niby spoczywać Pantera w ńidzie sfotografuję, opiszę i wrzucę na forum. To samo z zalewem w miejscowości Umer. A co do Lisowa - myślę że tam coś jest, faszyści stracili tam sporo sprzętu. Postaram sie zdobyć fotkę miejscówki.Kol. LeszekKranger11 - czy ta IVka o której piszesz, bez wiezy to pewniak?Bo rozmawiałem z chłopakami którzy budując drogę gminną w tym rejonie, odkopali transporter niemiecki razem z pacjentami w srodku. I zakopali go spowrotem. Może to właśnie ta sama opowieść??:-))
f35jsf Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Troszkę z innej beczki. Obiecane fotki przeprawy.Co z tym jeziorkiem??
f35jsf Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Mam nadzieję, że coś tam dojrzycie:)))Pozdrawiam.
rem Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Na szczęście nie to samo;-) A kiedy go pocięli?Często cytujecie tu koledzy książkę Kielce 1945"Co sądzicie o tym fragmencie:w czasie przekraczania licznych rzek, z powodu zerwanych mostów forsowanych po lodzie, utracono wiele pojazdów pancernych."iw innym miejscu, aby zbudować prowizoryczny most na jednej z rzek, zatopiono dwa czołgi, które posłużyły za jego filary".str. 56Ktoś się domyśla, co to za miejsce?
f35jsf Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Dobrze zrozumiałem:nie to jeziorko?? to które??:)) żadnego innego w Morawicy nie kojarzę.Jeżeli chodzi o ten czołg to zarył się nosem w dno i zaraz po wojnie obcieli go ile się dało, taki zrzyn stał do, bodajże, lat 70 kiedy to spychaczem z KW Morawica wytargali resztę i dokończyli jego żywot. Człowiek który obsługiwał spychacz dostał kolegium za zniszczenie asfaltu gąsienicami spychacza:)))Jeżeli chodzi o książkę Kielce 1945" to ja osobiście mam mieszane uczucia. Niestety to jedyne sensowne źródło o walkach w tych okolicach tylko, że kiedy próbuje się zweryfikować zawarte tam informację z terenem okazuję się, że jest bezużyteczna.Co do cytowanych fragmentów:pierwszy na pewno prawdziwy, nie ma tu nic z czym możnaby dyskutować;co do drugiego to myślę, że chodzi o Pilicę, albo o inną rzekę położoną bardziej na zachód która była forsowana przez uchomy kocioł".Jeżeli ta ślepota" odnosi się do moich fotek to ostrzegałem wcześniej, że wyszły fatalnie:)))Pozdrawiam.
rem Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Możliwe, skoro most był dwufilarowy. Co do jeziorka. Nie było przypadkiem czegoś takiego jak oczko wodne pomiędzy rozwidleniami rzeki, lub jakieś starorzecze?Moje notatki są z 1995 roku. I wtedy mi to miejsce pokazywali.
f35jsf Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Jeżeli to pytanie kierowane jest do mnie, a mniemam, że tak to z przykrością muszę powiadomić, że nie mam bladego pojęcia -> nie pamiętam.Nie znam rosyjskiego. Kręciłem się po necie klikając wszędzie gdzie się dało no i wyszła w końcu taka mapka. Pozdrawiam.
rem Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Czy w lewym górnym rogu mapki to jest droga z Kielc do której włączają się jadący z Chęcin/Sitkówki?
rem Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Patrząc z tej perspektywy, to chyba to bajorko;-)
f35jsf Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Ok, może jak będę w pobliżu to strzele fotkę, no i zasięgnę języka:)))A dawno ci nurkowie stwierdzali obecność tego czołgu??
rem Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Marna jakość fotki, ale ma, problem z netem, musiałem obkroić".Jeżeli faktycznie da siś w nim nurkować, to raczej to jeziorko. A informacę mam z lat 1993-95, a więc jest cień szansy. Albo uśmiercimy kolejną legendę;-(
maj Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Kiedyś nurkowałem w jeziorku k.Poznania, bo ojciec wspominał o zatopionym tam czołgu, tylko pod kilkumetrową warstwą mułu sprawdzenie tego, to szukanie igły w stogu siana.
f35jsf Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Pytałem się mojego ojca on o niczym takim nie słyszał. Jak już sprawię sobie neodyma to może kiedyś to sprawdzę to jeziorko:)))Na razie sprawę uważam za zakończoną.Teraz czekam na fotki miejscówki na Kubach ;)Pozdrawiam.
f35jsf Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Kolego EVO a ty chodziłeś gdzieś po okolicach Morawicy/Marzysza?? Jakieś ciekawe znaleziska, a w zasadzie czy w ogóle coś wyszło??W oczekiwaniu na fotki kolegi Rema zdjęcie przedstawiające niemieckie ziemne fortyfikacje perfekcyjnie zaadoptowane przez miejscową ludność:(((
vaz Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Widziałem sporo takich dołków przy leśnej drodze,przy której jest również oznakowana radziecka mogiła.Wiesz chyba o jaką lokalizację chodzi.
f35jsf Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Mówisz masz:)))To chyba bardziej znane miejsce w okolicach.Te doły" to oczywiście stanowiska po części 16 Dpanc.Foto prezentowane przeze mnie 2008-11-03 13:16:08" przedstawia jedno z tych stanowisk(trzeba wytężyć wzrok:))) Śmieci są na innej miejscówce"...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.