Skocz do zawartości
  • 0

ID dziwnego bagnetu i magazynka

wojpo7

Pytanie

Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji bagnetu i magazynka.

Bagnet jak dla mnie jest bardzo dziwny. na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły standardowy mauser jednak dziwne jest to , iż jest dłuższy od zwykłego mausera od 98k o 5,5 cm oraz fakt , iż ostrze jest odwrotnie niż w każdym innym bagnecie i nożu.

Co to za model i od jakiej broni oraz dlaczego ostrze jest tak dziwne.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji bagnetu i magazynka.

Bagnet jak dla mnie jest bardzo dziwny. na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły standardowy mauser jednak dziwne jest to , iż jest dłuższy od zwykłego mausera od 98k o 5,5 cm oraz fakt , iż ostrze jest odwrotnie niż w każdym innym bagnecie i nożu.

Co to za model i od jakiej broni oraz dlaczego ostrze jest tak dziwne.

Napisano

oraz magazynek - od jakiej broni może pochodzić - ponieważ jest za krótki na bron długą i za długi na bron którką.

wymiary 150mm/21 mm/ 35 mm

Napisano
Witam. Bagnet to Czech do mauzera, a raczej jego resztki, z tym że jest to bagnet chyba produkcji juz niemieckiej tzn okupacyjnej. Co do magazynka to nie jestem specjalistą w tej diedzinie ale takie krótkie magazynki mialy pmy Beretty i chyba któryś z rodziny bergmanów.
Napisano
nie wiuem czy jest to pm-98 - wydaje mi sie że nie ponieważ wymiary się nie zgadzają - choć mogę sie mylić - może ktos ma jakąś inna koncepcję?
Napisano
trudno coś powiedzieć równie dobrze może to być sten albo jeszcze coś innego na jakich pozycjach to rosło??
Napisano
Najprawdopodobniej krótki magazynek do Beretty M1938 (1938/42 lub 1938/44)
http://world.guns.ru/smg/smg89-e.htm
Pozdrawiam

P.S. To nie jest nawet trochę podobne do magazynka do STEN-a i MP-40. Nie wiem też za bardzo jak można by w ziemi trafić magazynek do PM-98, tym bardziej w takim stanie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie