Skocz do zawartości

patrioci

Gość anonim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie za mało k...a, k...a."
A może tak pax między chrześcijany, co? Czy to nie powinno być bliższe tym ideałom. Chrześcijanie to była spokojna sekta pacyfistów i stąd jej popularność. Odkąd jest religią za dużo w niej nienawiści. A mówił Pan miłujmy nieprzyjacioły swoje...
To tak dla rozładownia napiecia.

A teraz do drugiej ekipy. Gdyby nie patriotyzm to czy mieli bysmy sie czym pochwalić? No powiedzcie sami. Żaden naród nie wydał tylu bohaterów, synów tej ziemi... Nie byłoby Xiencia Poniatowskiego, Kościuszki, Świerczewskiego...

Nieopaczne zrozumienie tego postu będzie karane wybuchem śmiechu.
Powiedzcie tylko jedno dlaczego w tym kraju który był ostoją tolerancji nikt nie szanuje przekonań innych ludzi. Czy to właśnie jest nasz...
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam

Panowie „Naród, który traci pamięć traci sumienie” nie zapominajcie o tym.
Słowa te kieruje do panów (ms i danieloffa).

Pozdrawiam
Duszan
Napisano
Duszan w pewnym sensie masz racje. Al należy podkreslić że od patriotyzmu daleka jest postawa ...ja z synowcem na czele i jakos to będzie..." Dla mnie poznański BAZAR i poczynania wielkopolan w czasie Kulturkampfu są najlepszym przykładem patriotyzmu. Owszem jeżeli inaczej nie mozna to i trzeba szablę znieść ze strychu. Ale zawsze należy myśleć bo nawet wiara w Boga nie zwalnia z tego obowiązku.
Napisano
Hjehhjehhh... ale się porobiło... Drażliwy temat!
Według mnie każdy ma swoje własne odczucie co jest wyznacznikiem patriotyzmu, dla jednych będzie to walka w obronie kraju, dla innych godna jego reprezantacja, dla jeszcze innych spuszczanie wp***olu kbibcom z Niemiec czy spotkanym przygodnie przechodniom o semickim wyglądzie, dla jeszcze jeszcze innych będzie to studiowanie historii naszego kraju i ocalanie pamiątek związanych z jego dziejami, np. starej szabli, dokumentu, czy resztek VIS-a. Ale jeśli ktoś robi to z przekonaniem, że przysługuje się w ten sposób swej ojczyźnie - to w swoim (i w moim) mniemaniu jest patriotą, choć inni mogą myśleć o nim całkiem inaczej. (np. nacjonaliści - wierzą, że robią dobrze, choć kto z Was poprze to stwierdzenie? ...? Nikt? I o tym właśnie mówię)!
Pozdrawiamżejawas!

Aha, co do polemiki o prymitywa z szablą i różańcem": Czy tak rzeczywiście nie było? Czy też może nasza szlachta w większości nie była analfabetami, żeby nie powiedzieć matołami, pod maską fałszywie pojętej pobożności kryjąc swe prawdziwe oblicze? Hę? I co do spierania się o Unię, to nie to forum! Poza tym, niektórzy tu chyba zbyt wiele wprowadzają afery o religię. Nie neguję tego, że nie jest to ważna sprawa, wręcz przeciwnie - jest to fundament poprawnego funkcjonowania każdego spoleczeństwa, a zwłaszcza naszego, które z chrześcijaństwem jest naprawde mocno związane przez ostatnie ponad tysiąc lat. Ale nie zamieszczajcie haseł żywcem wziętych z przemówienia jakiegoś posła z Ligi Polskich Rodzin, bo to co najmniej nie na miejscu i wywołuje efekt wręcz odwrotny do zamierzonego.
Obrońca Uciśnionych
Napisano
o jak milo sie porobilo dzieki zbulwersowanemu czlowiekowi imieniem Jacus, Jacus dobral sobie sprzymierzencow (widac niewielu ich przyblo z odsiecza, czyzby zasciankowosc umyslowa byla w odwrocie?), szlachte z rozancem i szabelka:-)

i dalej czynic atak na myslacych w sposob odmienny, widzacych to co nie chca badz nie potrafia dostrzec PRAWDZIWI POLACY (rozumiem, ze powinien byc dodatek katolicy) ktorego Jacus jest barwnym reprezentantem.

Idealni kandydaci na przywodcow skansenu w ktorym niektorzy chca zamknac Polske, mieso armatnie na polach bitew, zniewolone umysly obesyjna idea spalenia na stosie przeciwnikow dyskusji.
Spalic, zadeptac, obrzucic obelgami - jakze by inaczej mogl czynic mieniacy sie chrzescijaninem.
Najepiej ich rozstrzelac - pomysli pan Jacus, bo po w szeregach narodu polskiego ktos kto ma inna wizje od mojej, wyssanej z mlekiem matki....

Czynisz zamet chlopcze, a fetor z tego przeokrutny.

A konczac w chwili przerzucania sie powiedzonkami mam cos trafnie opisujacego te sytuacje, niejaki Fredry wiescil:

Panie, nas dzieli klasa. Pan jesteś kutas, a ja mam kutasa"

Napisano
brawo towarzyszu ms, brawo, partia jest z was dumna, widać że się prawidłowo rozwijacie, z tą samokrytyką na końcu to trochę przesadziliście, ale dobrze że wiecie kto wy i gdzie wasze miejsce, bądźcie towarzyszu czujni bo wróg klasowy czuwa.
Napisano
a je nie jestem
niestety patriotyzm nie zawsze mi sie dobrze kojarzry, jezeli widze osoby ktore pod tym haslem propaguja swoja wrogosc i nienawisc do innych nacji a jednoczesnie klada reke na sercu i spiewaja hymn to niestety ale ja sie od takiego patriotyzmu stanowczo odcinam. kocham ziemie z ktora jestem zwiazany i jestem gotow jej bronic ale w imie chorych idei nigdy w zyciu. czasem gdy widze na ulicach to nasza polskosc to az skreca w srodku, w tym kraju az roi sie od cwaniakow , naciagaczy i roznej masci oszolomow. polska w oczach obcokrajowcow to jeden wielk kraj zlodzieji, chcialbym to zmienic, chcialbym by ten polak jeden z drugim gdy wywala papierosa to do kosza a nie na ulice , gdy jedzie za granice to niech godnie swoj kraj reprezentuje,takich spraw do naprawienia jest niestety za duzo
Napisano

z tym zabijaniem trafiles, tylko ze czulbym juz dawno noz w plecach zanim zdazylbym cokolwiek mruknac:-)

ot taka nasza histryczyna mentalnosc.

Jacek - poslugujesz sie schematami myslowymi, to az razi, mnie porazilo:-)

Napisano
byc moze ale walka na argumenty nie grozby jest tu potrzebna.
Nietolerancja, agresja - to sa zjawiska niepozadane, grozne, niezaleznie od wyznawanych religi, swiatopogladow, nasycenia umyslu ideami, etc.
Pamietaj ze od nienawisci do ruszenia z szabla tylko krok.
A rozmowa ktorej brak w Polsce moze stac sie czyms co wyrozni Polske pozytywnie, porzucajac sciezke kontynuacji antagonizmow konczacych sie wyrokiem sadu kapturowego:-)
Napisano
Idiota, prostak, nieuk, chora jednostka do usunięcia" - panowie Jacek..." i inni podobni" - podziwiam wasze umiłowanie Ojczyzny, ale inwektywy nie są metodą dyskusji. Przypuszczam, że gdybyście spotkali mnie na ulicy, nie wyszedłbym z tej konfrontacji bez siekiery w plecach, a Wy dalibyście kolejny dowód patriotyzmu. Przepraszam za mój powyższy post, zdecydowanie sie uniosłem, a nie chciałbym zniżać się do Waszego poziomu. Wasze wypowiedzi jeszcze raz przekonują mnie do moich poglądów o potrzebie zmiany tradycyjnego, polsko-katolicko-warcholskiego poczucia patriotyzmu". Czy najlepszą rzeczą, jaka możecie zrobić dla kraju jest proponowanie eksterminacji wszystkich myślących inaczej? Z tym, że zamiast szabelki machacie bejsbolem (bo chyba takimi właśnie osobnikami jesteście)? Czas chyba dać sobie spokój i zostawić Forum dla podobnych Wam fanatyków. Ja równiż czuję się patriotą, doceniam wszystkie ofiary, które nasi rodacy złożyli dla kraju na przestrzeni wieków, ale opasłe tomy historii nie zapewnią nam godnej pozycji we współczesnym świecie, choćbyśmy nauczyli się ich na pamięć. Tak, czy inaczej, nie mam do was żalu, Panowie - kiedyś też byłem takim idealistą, może kiedyś zrozumiecie, że są inne sposoby dyskusji. Na razie życzę satysfakcji ze zgnojenia wroga Narodu Polskiego".
Daniel
Napisano

Kilka słow do wyrazajacych opinie ekspertów od patriotyzmu, etosu i innych takich, szczegolnie tych z widocznymi skrajnosciami w tonacji artykulowanych sylab.

Dmiac w traby patriotyzmu bez opamietania i bez przyjecia zdania innych, widzac we wszystkich ktorzy maja cos innego do powiedzenia czerwonego towarzsza" wojownika z Bogiem", idiote, kretyna, pacjenta zakladu opieki psychiatrycznej i inne takie oklepane hasla ktorymi posluguja sie narodowomaryjni chlopcy zastanowcie sie nad polska historia, nie przyjmujcie bezkrytycznie zrodel czytanych ksiag, relacji, opinii....

Bycie patriota - TAK, po trzykroc TAK, ale nie poprzez eksterminacje osob z pogladami sprzecznymi . nie przystajacymi do waszej wizji swiata.

Unia Europejska, bo ona widze stala sie po czesci zaczynem do ataku personalnego:
szczerze powiem nie jest moja obawa i troska to aby Polsce splynely pieniadze tylko za to ze okreslaja nas Polacy i wywodzimy sie od Polan, polski rolnik dostal wiecej forsy za to ze nie kiwnie palcem z dziurawym bucie a polskie krowy dumnie prezentowaly sie na lonie natury bez przyklejonej do tylka muchy.
Cieszy mnie natomiast to ze wyjdziemy, bedziemy bardzo powoli wychodzic z polskiego slamsu - stalych, cyklicznie odbywanych wojen, wewnetrznych antagonizmow, ciasnoty umyslowej i horyzontalnej ktore to zjawiska sa okreslane przez niektorych naszym rdzennym patriotyzmem.

Kwestia wiary i jej zachwiania - jezeli ktos wierzy naprawde to po wejsciu do UE nie nikt nie nakaze mu poleciec do pierwszego z brzegu kosciola i zaczac czcic innego od uznawanrgo do tej pory Boga.

Stereotypy potrfaia wiele, przoduje tutaj haslo odwołania sie do zakorzenionego polskiego nacjonalizmu uwypuklajac operacje majaca go stopniowo unicestwiac na rzecz nowego europejskiego patriotyzmu

W kraju Przedmurza i Wartosci popularne i chwytliwe w licznych kregach jest tez gloryfikowanie Polski jako bastionu katolicyzmu, kraju narodzin Papieza i Walesy, siły Koscioła co wedle wielu jest rownoznaczne z patriotyzmem.
Szkoda ze Polska odwoluje sie najczesciej tylko do do tych sfer, czesto nie majac do zaoferowania swiatu nic innego czym moglby zachwycic, wzbudzic zainteresowanie w XXI wieku.

Konczac te dysksuje cytat wyjety z ust niekoniecznie wzorca do nasladowania (i wlasnie dlatego ten a nie innych fragment, tej a nie innej postaci), nazistowskiej, prominentej jednostki ktora przemowila na procesie norymberskim:

Oczywiście, zwykli ludzie nie chcą wojny, ale w końcu to przywódcy kraju określają politykę i zawsze łatwo jest pociągnąć za sobą ludzi, niezależnie, czy jest demokracja, faszystowska dyktatura, parlament czy dyktatura komunistyczna. Mając głos czy go nie mając, ludzie zawsze mogą być podporządkowani przywódcom. To łatwe. Jedyne, co trzeba zrobić, to powtarzać ludziom w kółko, że są atakowani, oraz potępić pacyfistów za brak patriotyzmu i narażanie kraju na niebezpieczeństwo. To działa w każdym kraju. "
Napisano
Spokojnie panowie nie ma się czego bać- my tolko swoju swołocz" - a tak poważnie to współczuje wam kontaktu z patriotami władającymi siekierą- bo chyba prawdziwy patriota w imię umiłowania swojego kraju niczego nikomu w plecy nie wbija.
Napisano
Nazywam się milijon, bo za miliony cierpie... ;-)
Pozdro
Napisano
Nie wiem jak wam ale mi ten post wydawał sie jakąś prowokacja od początku. 1.5 dnia patrzyłem i nie odpowiadałem. to samo chyba robili inni bo odsłon dużo a postów mało był... No ale przełamałem sie bo nie patryiotyzm i nie przekonania należy zwalczac ale nienawiść. Drogi Jacku nie tak dawno zarzucałeś Pani Lamparskiej jad w swoich wypowiedziach. To w takim razie jak nazwac to co sączysz z ust. Dzisiaj wstałem lewą noga i nie będę robił aluzji. Chrześcijaństwo degeneryje się od X w. Wróćcie drodzy panowie do korzeni a zobaczycie jak może byc pieknie.
Nie dziwię sie Danieloff'owi że boi sie ciosu w plecy. Niestety patrzac z boku rzuca się w oczy wasza retoryka nasiąkneta groźbami. Jak tak mozna drodzy koledzy. Abstrachując od patriotyzmu, trzeba było wyssać trochę kultury jeszcze od matki. No bo chyba nie chcecie zeby Ci jak ich nazywacie czerwoni" byłi bardziej kulturalni?
Napisano
drodzy panowie D.i ms, wy mówicie o tolerancji, to przecież wy zaczeliście tą dyskusję od wskazania poglądów i postaw które są niewłaściwe i powinny zniknąć, a w najlepszym wypadku powinno się za nie wstydzić, to jest właśnie wasze pojęcie tolerancji, to przecież wy na początku pokazaliście co to jest nietolerancja. jeśli chodzi o historię polski to mamy odmienne zdania, uważam właśnie że należy ją znać na pamięć bo ta wiedza może nas ustrzec od popełnienia tych samych błędów. panowie daliście sobie wmówić tą polską ciemnotę i zaściankowość, na czym ma zatem polegać ta nowocześność i światowość. czytając was odnosi się wrażenie że w europie zachodniej od średniowiecza wszyscy mieli wyzsze wykształcenie i dzielili się swoimi światopoglądami swobodnie w klubach dyskusyjnych, rozmawiając o równouprawnieniu i pokojowym rozwoju świata. w polsce zaś panowała i panuje do dziś ciemnota. ludzie litośći, nie dajcie się karmić tą telewizyjną papką o wyższościUE nad resztą świata, a swoją drogą to nie polska zaczynała kolejne wojny światowe, budowała obozy zagłady, tylko właśnie bardzo tolerancyjne, nowoczesne i niezaściankowe państwa.
Napisano
No, nareszcie rozmawiamy jak ludzie. Panie Jacku - z tym, co napisał Pan w powyższym poście prawie całkowicie mogę się zgodzić. Tak samo jak Pan uważam, że należy dobrze znać historię swojego państwa i wyciągać z niej nauki na przyszłość. Z szacunkiem traktować osiągnięcia poprzednich pokoleń, ale dostrzegać również błędy, na których podobno najlepiej się uczymy. Nie mam kompleksu w stosunku do obywateli Unii, ale naprawdę zazdroszczę im poziomu życia, infrastruktury i postępu cywilizacyjnego. Chciałbym, żeby w moim kraju było podobnie. Bardzo często głosząc takie poglądy od razu jestem krytykowany za brak patriotyzmu, przywiązania do tradycji, kosmopolityzm itp. Szczerze przyznaję się, że mniej interesują mnie sprawy ideowo-moralne, od tego są etycy, teolodzy, filozofowie itp. Nie lubię skrajnych poglądów, czuję się liberałem i przyznaję się do tego. Nie lubię też nacjonalistycznej retoryki i wielkich słów. Trzeba robić swoje. Mam już dosyć tej dyskusji, jestem pewien, że do niczego ona nie doprowadzi. Pierwszy lepszy post wywołał podziały w Naszym środowisku i ujawnił wszystkie stereotypowe wady Polaków.
Napisano
tak Panie Danieloff w wielu rzeczach wbrew pozorom zgadzamy się. może trochę mnie poniosło, ale nie mogę znieść i doprowadza mnie to do szału jeżeli po raz kolejny słyszę co polak powinien myśleć, robić, czuć, jaki powonien być. przecież ta wspólnota ma polegać na współistnieniu różnic, to nie róbmy z siebie na siłę kogoś innego, do końca nie wiadomo czy lepszego. daleki jestem od skrajności, wiem że jest w nas wiele złego, ale dużo jesty właśnie zasługą tych państw, które nas sprzedały do łagru sowieckiego za cenę swojego spokoju a dzisiaj mają do nas pretensje o wszystko i mówią co mamy robić nie pamiętając co sami robili.wybacz jeżeli cię uraziłem ale naprawdę takie tematy wyzwalają we mnie najgorsze odruchy.
pozdrawiam jacek
Napisano
Jeżeli chodzi o mnie, to nie ma sprawy, też mnie trochę poniosło. Tak samo nie lubię, kiedy ktoś nakazuje mi to, jakim mam być i bynajmniej nie o to chodziło w moich postach. Po prostu wyraziłem swoje poglądy, dla wielu może bulwersujące, ale mam chyba do tego prawo. Ehhh...to jest temat na kilometry postów, godziny rozmowy i niejedną flaszkę wódki, a i tak pewnie nigdy nie doszlibyśmy do porozumienia. Proponuję wtoczyć armaty z powrotem, a jak spotkamy się kiedyś w lesie, to walniemy browara, jak Polak z Polakiem - to chyba łączy Nas wszystkich...
I NIE PISZCIE JUZ NIC W TYM WĄTKU, PROSZĘ !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie