Skocz do zawartości

Mała głupota Holywood...

Widd39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, oglądałem sobie film Pearl Harbour i coś do mnie dotarło i chciałem się tym podzielić... Może ktoś to zauważył już przede mną, ale chciałem oficjalnie to wskazać. W czasie sceny Bitwy o Anglię ze zbawiennym wpływem Pana Aflecka lata on w dywizjonie z oznaczeniem RF". Jednym słowem nie wiedziałem, że tak wybitny aktor jest... Polakiem :) Przecież RF to Rafały", czyli nasz 303! A do tego Afleck lata na maszynie RF-M, czyli Pan Afleck to Josef František!!!!!!!!!!!!!

Czyżby genialni Amerykanie wybrali sobie po prostu najlepszego pilota Bitwy o Anglię??? :)

Napisano
Witam
FilmPatton" proponuję.Bohater ma pretensje do królowej angielskiej,a Elżbieta wstąpiła na tron po jego śmierci.Czy niemieckie czołgi z silnikami diesla.
Napisano
matrixx-owszem,królowa Elżbieta II wstąpiła na tron w 1952(a więc 7 lat po śmierci Pattona) ale w czasie drugiej wojny w Wielkij Brytanii panował król Jerzy VI i królowa Elżbieta,zwana później Królową Matką". Była ona zwierzchnikiem brytyjskiej służby pielęgniarskiej w czasie II wś.
Napisano
Byyyłooo
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=182053#182116
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=330559#330585
Ale dobrze, że to ktoś raz po raz zauważa :) Fajny akcent hehe
Napisano
A ja myślałem, że tą lipe w Pearl Harbour wszyscy widzieli. Bo to w ogóle jest ardzo ciekawy" film. Człowiek może się tylu nowych rzeczy dowiedzieć.
Na przykład, że do pilotowania bombowca lepszy od przeszkolonego na nim pilota jest pilot myśliwski, ale z doświadczeniem bojowym".
Albo, że ametykanie w 1942 roku mieli łączność satelitarną i na Hawajach słyszeli rozmowy radiowe z samolotów lecących nad Tokio.
Bardzo mnie też rozbawiło, jak strzelcom pokładowym kazali wybierać, czy zostawić lewy czy prawy karabin, kiedy B-25 wersji biorącej udział w tym ataku nie miały bocznych stanowisk strzeleckich.
Wodowanie Spitfire'em to kolejne mistrzowstwo świata.
Długo by można wymieniać...

No ale przecież 99% widzów nie ma pojęcia o takich pierdołach", więc po co się wysilać. Gawiedź będzie zadowolona...
Napisano
Przyznaję się do błędu Trooper85, nie oglądałem Pearl Harbour tak dokładnie, aż przegapiłem te znaki boczne. Z tego co pamiętam, to chyba tam też jest późniejsza wersja Spita. Amerykanie słuchający na Hawajach pilotów nad Japonią to też dobre :) Jak oglądałem ten film myślałem po co wogóle zabierali strzelców pokładowych... Ale o czym tu mówić, o romansidle. :) To lepiej Ciemnoniebieski świat" analizować :) Pozdrawiam
Napisano
Dziwicie się??
- Amerykanie myślą że sa najlepsi
- Jaki dyw był najlepszy? :-)
- wniosek, Amerykanie musieli w nim latać :-)))

Film ma dużo błędów, dużo głupot - wiele z nich wynika z braku oryginałów (ktoś płakał że P-40 są w późniejszej wersji.. a co mieli zrobić jak tylko dwa chyba latają wczesniejsze?? z tego jeden odpalili po kręceniu filmu) ale wiele z ignoracji autorów (scena nalotu dla mnie jest po prostu śmieszna. To że użyli późniejszej wersji Spita to też chyba czepiactwo)

Ale nie zmienia to faktu że oglądam kiedy tylko mogę, nic mnie nie zniechęci do obejżania kilkunastu fajnych samolotów śmigających po niebie :-))) (no i moda lat 40tych wygląda wyjątkowo korzystnie w przypadku paru aktorek :-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie