KBP Napisano 27 Luty 2008 Autor Share Napisano 27 Luty 2008 Uwaga byłaby jak najbardziej słuszna, gdyby w całym przedsięwzięciu chodziło o jakiś zysk, a tymczasem sprawa jest rozwiązana po tzw. kosztach. Więc gdzie tu komercja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Rysiu, jeśli trzeba to mogę złożyć poręczenie, że sprawa jest non-profi. Ale oczywiście czuwaj. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 zlosliwosc kolegi jazlowiaka nie byla na miejscu, napisalem, ze odnoszę wrazenie, osoba, która uznała za stosowne mi na to odpowiedziec, zrobila to, poza tym uzyskalem zapewnienie od Akagiego i to zalatwia sprawę. Żadna działalnośc handlowa na forum grupy rekonstrukcyjne, nie będzie tolerowana, nizaleznie od koloru.Moje zainteresowania to moja prywatna sprawa i doradzam jazłowiakowi nie czynić osobistych wycieczek, gdyż crzescijanska zasada aby najpierw dopatrywać się źdbła we własnym oku, nie jest Jego najmocniejszą stroną. Masz Jazłowiaku szczególny talent do zrażania sobie ludzi, nawet tych, których nie znasz i nie próbujesz poznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Nie czynię żadnych wycieczek bo Cię nie znam, tylko mi przykro, ze sekujesz cenną inicjatywę mająca na celu ubranie w jednakowe mundury drelichowe rekonstruktorów WP choć nie przeszkadza Ci np: http://www.odkrywca.pl/tani-k-98,553753.html#553753 , gdzie promowane jest niemiecki k98 bez żadnych ograniczeń. Już stwierdzenia w rodzaju żadna działalność handlowa" są uwłaczające dla ludzi, którzy podjęli się bezinteresownej pomocy innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 27 Luty 2008 Share Napisano 27 Luty 2008 Ale wychodząc na przeciw pozytywnej metodzie może by po prostu wykasować te posty niezwiązane z akcją drelichową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 Witam!Dostałem wczoraj fotkę próbki nowego materiału lnianego. Sam splot wyglada naprawdę nieźle, porównałem z oryginałem.Słyszałem kilka uwag odnośnie twardości samego materiału i podejrzenie, że może to nie być czysty len. Jednak to już tylko czas pokaże. Na chwilę obecną jestem dobrej myśli! /jeśli rzeczywiście drelich takny jest w 100% z lnu to z czasem i praniem nabierze miękkości, rozejdzie się i będzie naprawdę cacy/.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 28 Luty 2008 Autor Share Napisano 28 Luty 2008 Tkanina jest w 100 proc. z lnu. Co do natomiast wrażenia szorstokości to jest ono spowodowane tym, że ogólnie dostepne na rynku tkaniny lniane pokrywane są w produkcji warstwą silikonową, dla jej zmiękczenia. Wskutek tego zabiegu zwykły len jest nieco błyszczący. Uznałem jednak,że skoro przed wojną nie stosowano takiego zabiegu, to równiez nie będziemy tego robić. Zwłaszcza, że dodatkowo podniosłoby to koszty. Sztywność materiału powoduje też wykonanie go ze skrecanej przędzy. Widziałem ten materiał (kilkumetrową próbę)przed wykończeniem, i to wam powiem, że miał on sztywność co najmniej pasa transmisyjnego. Normalnie mozna było go stawiac jak tekturę. Naturalnie po wykończeniu zrobił się cieńszy i bardziej miękki.Zwracam też uwagę, ze próbki jakie dostaliście/oglądaliście są tkaniną , która w zasadzie nie była poddana intensywnej dekatyzacji (podczas produkcji jest ona nieznaczna). Dlatego też struktura materiału, np. po upraniu munduru trochę ulegnie zagęszczeniu, bowiem jak powszechnie wiadomo len się kurczy. Ma to ten plus, że splot jeszcze bardziej upodobni się do oryginału. Radze to wziac pod uwage przy szyciu mundurów. Co do samego splotu to trzeba tez zauważyć, że w zasadzie zachowane mundury znajdujace się w muzeach i kolekcjach prywatnych są mundurami używanymi (najczęsciej wielkrotnie), a zatem i poddawanymi praniu. Już samo to powoduje, że struktura tkaniny uległa pewnej zmianie, w stosunku do tkaniny jaka przed wojną wyszła z tkalni. No chyba, że ktoś ma zupełnie nie używany mundur lniany, to w tedy dopiero moglibysmy sobie lepiej porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Witam.Ile materiału wychodzi na jeden mundur ?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 7 Marzec 2008 Autor Share Napisano 7 Marzec 2008 Ano różnie, ja przyjąłem, że około 3,5-4 mb na osobę o przecietnej posturze i wzroście(wg. Lansiera), ale mój znajomy krawiec twierdzi, że może i ciut mniej. W kazdym razie dla siebie biorę 8 mb ( na dwa mundury, w tym jeden na zapas). Większosc kolegów zarezerwowała sobie po 4 mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 KBP wysłałem do Ciebie maila od GRH 84 pp. Doszedł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 11 Marzec 2008 Autor Share Napisano 11 Marzec 2008 W związku z faktem, że poza osobami i grupami, które zarezerwowały sobie w wyznaczonym terminie odpowiednia ilośc tkaniny mundurowej, co i rusz zgłaszają się grupy i osoby, które się nie załapały w I turze i informuję, iż:Jak zakończymy produkcje I tury, materiał zostanie odebrany/rozesłany do zainteresowanych z mojej listy, to w razie potrzeby zacznę tworzyc liste do II tury.Jezeli na druga turę zbiorą się chętni, w takiej liczbie, która pozwoli na zamówienie w fabryce co najmniej 250 mb (mniej fabryka napewno nie zrobi), wówczas ryszymy z II turą. Realnie rzecz biorąc zaciąg" do drugiej tury ruszy gdzieś na koniec kwietnia, a produkcja najwczęsniej w czerwcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 14 Marzec 2008 Autor Share Napisano 14 Marzec 2008 Przędza gotowa, skręcona i ruszyła właśnie produkcja tkaniny. Jednak z uwagi na fakt, że ze wzgledu na święta pare dni wypada z kalendarza, o pare dni może ulec tez przesunięciu termin odbioru. W każdym razie na osnowie udało się dopchnąć pare nitek, tak że różnica z analizowanym oryginałem będzie rzędu 1-1,5 nitki na cm. Po praniu/namaczaniu tkaniny przed szyciem zapewne nie bedzie różnicy w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 O czcigodni...własnie leca do was maila z moimi danymi oraz numerem konta na który nalezy wpłacać naleznosc za zamówiony materiał.Do większości przesłałem po 2 maila o tej samej treści, z dwóch różnych kont mailowych (tak na wszelki wypadek).1. Uprasza się aby GRH, które się do mne zgłosiły najpierw zebrały kaske, a potem zrobiły wspólny przelew. 2. W międzyczasie zastanówcie się nad kwestią odbioru tkaniny. Materiał zamawiany indywidualnie przez osoby niezrzeszone lub zamawiajace poza swoją GRH oczywisci moge wysłac pocztą (4-8 mb, powinno ważyć w paczce 2-4 kg.)Inne opcje:a) wysyłka kurieremb) zbiorowy odbior w Warszawie (może uda mi się zorganizowac jakis transport do stolycy, ale tak by w jednym terminie zainteresowani ta forma odbioru odebrali na raz)c) odbiór osobisty u mnie d) może uda się zorganizowac odbiór podczas najbliższych rekonstrukcji (o ile uda nam się zorganizowac wieksze auto), np. Ryczywół-Maciejowice. Wybieramy się też do Przemyśla i zapewne na późniejsze imprezy (o ile ktoś chce tyle czekać, bo ja osobiscie nie chciałbym w odmu składowac dług takiej większej ilosci materiału).W kazdym razie prędzej czy później będę potrzebował ewentualne dane do wysyłki.Jeżeli ktoś nie dostanie maila dzisiaj czy jutro, albo jak kogoś pominąłem, to proszę o pilny kontakt.Czas na zrobienie przelewu jest moim zdaniem wystarczający, powinno być zatem oczywiste, ze jak ktoś nie zapłaci w terminie, to nie moze liczyć, że będę czekał tygodniami... Od razu zapowiadam, że jego porcja zostanie odstąpiona innym osobom czy grupom, a już tacy są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 21 Marzec 2008 Autor Share Napisano 21 Marzec 2008 Byłbym wdzieczny za potwierdzenie otrzymania maili z numerem konta i moimi danymi, dla unikniecia niespodzianek.Nie dotyczy to czywiscie tych osob, które już mi posłały maila.Przewidywany termin odbioru tkaniny z farbyki to koniec pierwszego tygodnia kwietnia. Jezlei nic nie stanie na przeszkodzie (a tylko z dobraniem jak najlepszego odcienia koloru moze byc problem), to do 10.04.2008 r. chciałbym mieć przynajmniej zaczeta sprawę odbioru tkaniny przez zamawiajacych. Oczywiscie istnieje niebezpieczeństwo, że będzie opóźnienie.Sam bym wolał tego uniknąc, aby sprawę mieć juz za sobą i zacyznac szycie mundurów przynajmniej na Przemyśl.ale jak to mawiali starożytni Francuzi: wicie, rozumicie ..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 25 Marzec 2008 Autor Share Napisano 25 Marzec 2008 Własnie wróciłem z wizyty w fabryce. Materiał surowy jest już w 99 proc. gotowy, z tym, że przędzy nieco zabraknie, wiec pewnie trzeba bedzie dorobić jeszcze ze 20-30 mb.Faktura materiału wyszła nawet lepiej niz poprzednio. Materiał jest minimalnie gęściejszy (o 1,5 nitki na cm), przedza ma mniejszy skręt, więc faktura wyszła troszke lepsza.W tym tygodniu materiał będzie wykańczany.Metr bieżący materiału waży około 700 gr, zatem 4-5 mb to paczka o wadze w przedziale 2-5 kg, która według cennika PPUP Poczta Polska kosztuje 9,50 zł. Priorytet 11 zł.Wieksze paczki, np. z 8 mb wyjdą (ekonomiczna) po 15 zł. Zresztą sami sprawdzcie w cenniku Poczty na ich stronie.Kurierem, to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 28 Marzec 2008 Autor Share Napisano 28 Marzec 2008 Tkaniny wyszło mniej niz zakładałem, tj. na styk. Zatem najprawdopodobniej nie bede miał żadnej rezerwy dla dodatkowych osób.W każdym razie jest już gotowa. Dzisiaj trwa jej bielenie, a w przyszłym tygodniu rozpoczynaja się próby koloru na produkcji.Jak wszystko pójdzie ok. (tj. kolor od razu będzie dobry), to gdzieś na początku drugiego tygodnia kwietnia odbieram tkaninę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 28 Marzec 2008 Autor Share Napisano 28 Marzec 2008 Tkaniny wyszło mniej niz zakładałem, tj. na styk. Zatem najprawdopodobniej nie bede miał żadnej rezerwy dla dodatkowych osób.W każdym razie jest już gotowa. Dzisiaj trwa jej bielenie, a w przyszłym tygodniu rozpoczynaja się próby koloru na produkcji.Jak wszystko pójdzie ok. (tj. kolor od razu będzie dobry), to gdzieś na początku drugiego tygodnia kwietnia odbieram tkaninę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 29 Marzec 2008 Share Napisano 29 Marzec 2008 Witam!Dla grup, osób, które złożyły zamówienie wcześniej /tj. bez nadzieji, że będzie nadwyżka i uda im się zdobyć drelich/ materiału nie zabraknie? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 Z lekka odejdę od tematu,ale czy komuś jest znany tekst warunków technicznych na tkaninę na robocze mundury Marynarki Wojennej IIRP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 31 Marzec 2008 Autor Share Napisano 31 Marzec 2008 O ile mi wiadomo materiału bedzie w takiej ilosci, zeby starczyło dla wszystkich na mojej tajemniczej liście.Przypominam, że niebawem kończy się termin wpłat.Proszę o dokonywanie przelewów wraz z kosztami przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Dzisiaj miałem w ręku pierwsze 5 mb wybarwionego materiału i jestem pod pozytywnym wrażeniem. Dostałem też propozycje zmiany barwnika o setne części jednego z kolorów.Jak tylko zaakceptujemy kolor, co daj boże nastąpi w poniedziałek, to już w srodę materiał będzie gotowy. I tutaj jedna kwestia do zamówień grupowych. Ponieważ nie wchodzi w grę nawiniecie na jedną belkę większej ilości materiału, proszę o propozycje jak podzielic materiał.Przy okazji niejako znalazłem całkiem dobry materiał na opinacze do letnich mundurów. Jak sie bowiem okazuje bawełna barwiona tym samym barwnikiem co len na mundury daje jaśniejszy kolor. I to akurat taki jaki jak na oryginalnym opinaczu, który miałem w ręku (z tego co pamiętam ). Bawełna ta jest wystarczająco gruba. Minus jest taki, że nie ma ukosnego splotu. Ale jest jeden duży plus: będe ją miał na bardzo atrakcyjnych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Wczoraj zakończono prace nad materiałem.Możłiwe , że jeszcze dzisja popołudniu będzie u mnie.Zainteresowani osobistym odbiorem materiału (w Żyrardowie) w najbliższą proszeni są o kontakt telefoniczny, w dniu dzisiejszym po godz. 19.00. Wtedy już będę wiedział czy materiał jest u mnie.W między czasie prześlę wszystkim zainteresowanym jak do mnie dojechać.Zainteresowani proszeni są o ewentualne przybycie w sobotę w godzinach przed 14.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 No i klops.Materiał będzie u mnie we wtorek, z uwagi na konieczność poddania go dodatkowemu zabiegowi zmniejszającemu kurczliwosć tkaniny.Zatem w miare możliwosci pozostaje nam przygotowac się na odbior jakos w tygodniu, lub w następny weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 16 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2008 Materiał jest już u mnie. W najblizszym czasie bedę zabiegał o jak naszybszą wysyłkę tkaniny do zainteresowanych. Prosze też kontakt osoby, które wyraziły cheć odbioru osobistego tkaniny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 Witam.KBP kiedy będzie można zapisywać sie na drugą partie materiału ? Chciałbym zamówić materiał dla GRH 84pp minimum dla 10-15 osób.Pzdr AK77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.