Heer Napisano 24 Styczeń 2004 Autor Napisano 24 Styczeń 2004 Witam!Gdzie szukacie militariów bez wykrywacza metali?No oprócz starych domów :).Pozd.Heer
pol Napisano 24 Styczeń 2004 Napisano 24 Styczeń 2004 Na prawie najlpszych miejscach do szuaknia wogóle tj. poniemieckich śmietnikach , naprwdę , nigdzie na znajduje się tyle fantów co na tych śmietnikach.A czasmi wychodzą takie rzeczy , których nigdy byś nie znalzł wykrywką , np. porcelana , butelki , skórki kawałki mundurów , naszywki itp.pozdro pol
Heer Napisano 24 Styczeń 2004 Autor Napisano 24 Styczeń 2004 Witam!hymmm gdzie mam szukać takich poniemieckich śmietników?Pozd.Heer
Gość Napisano 24 Styczeń 2004 Napisano 24 Styczeń 2004 Spróbuj na polskich-tzn-śmietniska w lesie-przy odrobinie wprawy łatwo odróżnić jakie góry śmieci są współczesne-masa plastików,folii,flaszki po koktajlach"itp.,a jakie ze wcześniejszych lat:flaszki po wódce juz po latach bez naklejek,butelki-głównie niebieskawe szkło,w tym dużo z porcelanowymi korkami,resztki przerdzewiałych na wylot puszek po konserwach-i to wszystko czesto nie zakopane ale pomieszane z liśćmi i ściółką-i w takich śmieciach jak troszkę pogrzebać to wychodzą często-gęsto fanty w stylu:hełmy,manierki,łuski po pociskach,skrzynki amunicyjne-a już bal jest jak ktoś robi porządki w podwórku i do lasu jedzie cała zawartość szop z różnymi-przydasie"-tam to dopiero można szperać po fanty wojenne:)no i jeszcze zostają takie-małe składnice złomu nie przegrzebane przez kolekcjonerów-też fajne rzeczy wychodzą:)
majros Napisano 25 Styczeń 2004 Napisano 25 Styczeń 2004 Koledzy maja racje smietniki to eldorado dla poszukiwaczy. Sam przez dlugi czas nie moglem przekonac sie do szukania w smietnikach,ale jak juz raz sprobowalem przekonalem sie ze takich fantow prozno szukac z wykrywaczem.Pozdrowienia.
Gość Napisano 25 Styczeń 2004 Napisano 25 Styczeń 2004 tak smietniki są ok:)))sam szukałem w bornym sulinowie....w gdańsku.i paru malutkich na wsi........i wnioski mam takie.....borne sulinowo.....3000000000 ton potłuczonego szkłai porcelany plus luski.jakieś pierdołya to wszystko w jakiejś dzienej ziemi która powoduje że wszystko się sypie w rękach.....gdańsk.....luksus....od XV do XX .dosłownie wszystkoale trzeba było wykopac potężny dół by coś znależć.a wysypiska na wsi no cóż same pierdoły jak pogiete menazki czy cóś.....OSOBIŚCIE MAM LEPSZY SPOSÓB NA UZYSKANIE FANTÓW BEZ WYKRYWKI:wszystkie dziury w ziemii.kopanie kabli czy fundamentów...jak tylko widze to ide i pytam robotników czy czegoś nie znależli.....zazwyczaj robotnicy są BARDZO ENTUZJASTYCZNIEnastawiemni.......
berthie Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Możesz też poszperać na składnicach złomu. W większości przypadków pracownicy składnic powalają na poszukiwanie, a jak cos znajdziesz to albo sprzedają ci po cenie złomu albo powiedzą żebyś przyniósło coś podobnego wagowo w zamian.Trafiają si głownie różnego rodzaju pojemniki np. po gazmaskach, amunicji, kanistry po paliwie, czasem łuski.A jak cię interesują starocie nie militarne to można trafić stare wagi, lampy naftowe, narzędzia i inne przedmioty z gospodarstwa domowego.pozdro
woyta Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 1. Fakt najwięcej frajdy poprzez zaskoczenie to kopanie fundamentów, itp. rzeczywiście wychodzą bardzo ładne fanty, których człowiek nie trafi z wykrywką.2. Przy rozbiórce starych domów też można cóś trafić (nie mówiąc o pylicy), raz na strychu, pod podłogami, i w innych ciekawych miejscach (np. nieczynny przewód kominowy), piwnice. 3. Inną metodą jest oranie pola, czy inne prace polowe i ziemne, np. melioracja.4. Fajne miejsca to zrzutowiska. Znam zrzutowisko gdzie wykrywka piszczy cały czas - jeżeli nastawiona na złom. Wtedy trzeba kopać na czuja i mieć troche szczęścia, aby cóś wygrzebać. 5. Działka kumpla, posadowiona na śmietniku poniemieckim. Po wojnie czyszczono koszary z wojennych śmieci i wyworzono na podmokłe tereny. Z biegiem czasu podeschło, utworzono ogródki i przy okazji kopania marchewki wychodzą krzyże żelazne itp. :)6. ....pzdr woyta
sqh Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Po wsiach :-)- Dzień dobry, szukamy unkrów". Nie wie Pan, gdzie tu stoją jakieś?- No tam, za zagrodą jest jeden. A ja mam z niego drzwi, słupki i podstawę pod wentylator...
pol Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Heer , gdzie ssukać poniemieckich śmietników , dobre pytanie , szczrze mówiąc to albo masz niezły fart ,albo duzo znajomych na wsi.Bo np. jak ja szukałem, tj. pytałem się , to albo mowili , że tu nie było żadnego takiego śmietnika , bo wtedy była bieda i wszytskop wykożysttwali , albo trafisz owszemm na śmietnik , ale z PRL-u , albo w najlepszym wypadku powiedzą ci , że wsztkie śmieci wywozili jak popadnie , czyli konkretnie nie wiadomom , gdzieNo , ale jak już takowy znajdziesz, to fanciory wynagrodzą ci wszytkie trudności.Chyba , że koledzy ,jak sądze wypowiedzą , się jak oni szuakją takowych śmietnikowych eldoradopozdro pol
Heer Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 Witam!Od wiosny zaczne takowych śmietników szukać. A tak przy okazji w lato na działce kopałem dołek na śmieci :). Dołek miał gdzieś 1,5m na 1,5m.Podczas kopania wyszło kilka fantów : 2 łyżki datowane na 1911 i dzbanek z Carskiej Rosji. Czy w tym miejscu przed wojną mógł ktoś zakopać swój dobytek :)???Pozd.Heer
Gość Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Klepiska starych chlewów i stodół. Na Górnym Śląsku wiele się ukrywało w takich miejscach przed ruskimi.
Indian Chief Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 U mnie to Dwa razy Fryce sie przejechali wjedna i druga strone a za nimi Iwan pogonił i tyle... Ale, przecierz istniały takie miejsca jak składy. Jednej i drugiej armi. Po wojnie troche wywieźli ale na dobrą sprawę kto miał do tego głowe i srodki? Całe mnóstwo tego zostało. Zazwyczaj jest to teren leśny dość rozległy w pobliżu jakiejś stacji kolejowej. Do eksploracji wystarczy inntuicja, wyczucie i troche rozsadku. No i dobra łopatka.Wychodzi w takich miejscach najcześciej amunicja, skrzynie, pojemniki, materiały wybuchowe, zapalniki, kanistry... czasem elementy mundurów, oznaczenia, cześci zamienne do broni i pojazdów.Jeżeli chodzi o rozrywki to ja trafiałem nieuzbrojone. Nie wiem ale taka chyba jest procedura przechowywania amunicji..he he.
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 U mnie koło stacji kolejowej też były w 1944 takie magazyny. Od stacji kolejowej prowadziły bocznice do lasu ,a tam wykopane były doły gdzieś 15 x 15 m i przykryte siatkami maskującymi. W latach 60-tych saperzy większość wyzbierali i wysadzili. Trafiają się duże ilości zgromadzonej przez Niemców amunicji ppanc. 45 mm (ruskiej) ,czasami amunicja karabinowa ,2 cm do FlaKa ,łuski niemieckie do 10,5 cm leFH i 15 cm sIG 33 ,naboje do rakietnic (data przydatności 1947) itp. a także mnóstwo odłamków powstałych w czasie eksplozji magazynów ,gdy w sierpniu 1944 ruscy je zbombardowali.Trafia się też sporo pocisków rakietowych 15 cm WGr.41.pzdrbjar_1
Indian Chief Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 U mnie amunicja artyleryjska, granaty moździerzowe, amunicja strzelecka przeróżnych typów, zapalniki, 20mm zapalające, małe kalibry ppanc, rakietnice i race do nich oraz tzw. szafy" czyli metalowe tuby z uchwytem a w srodku pałeczki kolory grafitowego z otworem w środku. Na materiałach wybuchowych sie nie znam ale to podobno rodzaj prochu. Schemat budowy składu taki sam. Doły z nasypem do okoła, z dwoma wejściami ok. 10m średnicy, ale i mniejszych sporo. Zdarza się znaleźć korpusy min itp. rzeczy w ziemi poza obrębem wykopów. Całe składy uzupełnine szczelinami przeciwlotniczymi... A składy w tym przypadku zbombardowali Niemcy po ich zdobyciu przez Rosjan.
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 No to też coś w tym rodzaju. Wokoło składów stanowiska artylerii przeciwlotniczej (2 cm) ,miny i u mnie też się trafiają (T.Mi.43 pilz" z wyjętym mat.wybuchowym) ,czasami zapalniki do S.Mi.35 bez spłonek detonujących. Prochu też jest sporo - takie kolorowe pręciki z dziurkami w środku.Oprócz tego części porozrywanych wagonów towarowych : fragmenty scian ,resory ,blachy itp.pozdrobjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.