pysiekr Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Piedimonte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 1 Luty 2008 Autor Share Napisano 1 Luty 2008 Witam, ten sam amerykański Sherman co na fotce @FALKE-63"Widoczne druty łączności" rozpięte na poboczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 1 Luty 2008 Autor Share Napisano 1 Luty 2008 Troche nie na temat, ale musiałem dać tą fotke z nastepującym opisem: Czy widzisz te gruzy na szczycie?Tam wróg twój się kryje jak szczur! Musicie, musicie, musicie...."A co dalej było każdy wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pysiekr Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 rozbitki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Szwab ze zdjęcia YARDA jest chyba snajperem z Piedmonte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Niema to jak Wojtuś z Armii Gen.Andersa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2013 Sherman Sultan" ppor. Białeckiego.Foto wykonane podczas uroczystości odsłonięcia pomnika 4 PUŁKU PANCERNEGO SKORPION"- Gardziel-Monte Cassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 22 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2015 Gardziel.Sherman Sultan" ppor. Białeckiego i polegli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pentagon Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 Mój stryj jako 16 letni junak II Korpusu był w oddziale który zbierał wszelkie przedmioty z pobojowiska. Opowiadał o wywróconych czołgach z k których ciągle wylewał się olej i benzyna,trupy i części ciał z milionem much .Widok jednak był dla junaka,trzy dni i powrót do Trypolisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pentagon Napisano 24 Lipiec 2015 Share Napisano 24 Lipiec 2015 On żyje i jeżeli ktoś potrzebuje jakieś info o chętnie zapytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsiek Napisano 11 Listopad 2015 Share Napisano 11 Listopad 2015 Próbowalem wysłać prywatną wiadomość do Pana Pentagon", ale dostałem komunikat, że wysyłanie wiadomości przez nowych użytkowników zostało zablokowane (dziwne bo nie jestem nowym użytkownikiem). W takim razie piszę tutaj. Korzystając z okazji możliwości zadania pytania świadkowi wydarzeń z 2 Korpusu chciałem zapytać czy Stryj znał poniższe osoby:- Józef Kuśka - mój dziadek,- Ryszard Szot,- Teodor Trowski,- Jerzy Owens,- Bernard Liszka- Jerzy Czop.Prawdopodobnie wszyscy służyli w 10 Batalionie Saperów Korpuśnych w 2 Korpusie Polskim. Może Pan również wypytać o to kiedy Stryj dołączył do Korpusu, i jak wyglądała dokładna ścieżka i trasa Korpusu wraz z przybliżonymi datami. Jeżeli posiada jakiekolwiek zdjęcia z tamtego okresu, polecam wypytać o jak najwięcej szczegółów tych zdjęć, data miejsce osoby okoliczności. Czasem wychodzą przy okazji ciekawe historie. Ja swojego dziadka już nie zapytam o nic i muszę się zadowolić przypuszczeniami i tym co zapamiętałem z opowiadań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 11 Listopad 2015 Share Napisano 11 Listopad 2015 Próbowalem wysłać prywatną wiadomość do Pana "Pentagon, ale dostałem komunikat, że wysyłanie wiadomości przez nowych użytkowników zostało zablokowane (dziwne bo nie jestem nowym użytkownikiem)."qsiek (2 / 1)" - jesteś nowym użytkownikiem zgodnie z regulaminem Forum (warto go przeczytać) i nie ważne jest czy czytasz Forum od roku, pięciu czy 10 lat - ważne czy się udzielasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 20 Maj 2016 Autor Share Napisano 20 Maj 2016 Sherman - Pułk 4. Pancerny Skorpion".Foto wykonane raczej już po bitwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 Przed bitwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 21 Maj 2016 Share Napisano 21 Maj 2016 Pazur i Pirat z innej perspektywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 22 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2016 Piedimonte San Germano, M4a2 z 6 pułku pancerenego Dzieci Lwowskich" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 23 Wrzesień 2016 Share Napisano 23 Wrzesień 2016 2008-01-23 19:40:00 zdjęcie z tabliczkami ie bądź głupi " rzymaj odległość nie daj się zabić" powinno być pokazywane na każdym kursie na prawo jazdy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 1 Grudzień 2016 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2016 Żołnierze 6 Pułku Pancernego Dzieci Lwowskich". Widoczny m.in. st. strz. Władysław Dźuma (1. z lewej). W głębi stoi czołg M4 Sherman. Data wydarzenia: 1944-05-25.Miejsce: Piedimonte’ [z fb. Ułani Karpaccy] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 9 Grudzień 2016 Share Napisano 9 Grudzień 2016 Zdjęcie opisane jako przed bitwą", nie zostało wykonane przed bitwą o MC ani nawet w jego okolicach. fotka zrobiona przed defiladą w Loreto 15.08.1945. W tle na wzgórzu widoczna bazylika Santa Casa w Loreto.PozdrowieniaWitek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 28 Marzec 2017 Autor Share Napisano 28 Marzec 2017 Zniszczony wybuchem min i amunicji Sultan" Foto zaraz po bitwie, widać niemieckie miny bez zapalników, zneutralizowane przez polskich saperów. 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.