Skocz do zawartości

Polskie czołgi w Bitwie o M. Cassino (fotki)

YARD

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

Witam, ten sam amerykański Sherman co na fotce @FALKE-63"
Widoczne druty łączności" rozpięte na poboczu.

Napisano

Troche nie na temat, ale musiałem dać tą fotke z nastepującym opisem:

Czy widzisz te gruzy na szczycie?

Tam wróg twój się kryje jak szczur!

Musicie, musicie, musicie...."

A co dalej było każdy wie.

• 5 years later...
Napisano

Sherman Sultan" ppor. Białeckiego.
Foto wykonane podczas uroczystości odsłonięcia pomnika 4 PUŁKU PANCERNEGO SKORPION"- Gardziel-Monte Cassino

• 2 years later...
Napisano
Mój stryj jako 16 letni junak II Korpusu był w oddziale który zbierał wszelkie przedmioty z pobojowiska. Opowiadał o wywróconych czołgach z k których ciągle wylewał się olej i benzyna,trupy i części ciał z milionem much .Widok jednak był dla junaka,trzy dni i powrót do Trypolisu.
  • 3 months later...
Napisano
Próbowalem wysłać prywatną wiadomość do Pana Pentagon", ale dostałem komunikat, że wysyłanie wiadomości przez nowych użytkowników zostało zablokowane (dziwne bo nie jestem nowym użytkownikiem). W takim razie piszę tutaj.

Korzystając z okazji możliwości zadania pytania świadkowi wydarzeń z 2 Korpusu chciałem zapytać czy Stryj znał poniższe osoby:
- Józef Kuśka - mój dziadek,
- Ryszard Szot,
- Teodor Trowski,
- Jerzy Owens,
- Bernard Liszka
- Jerzy Czop.
Prawdopodobnie wszyscy służyli w 10 Batalionie Saperów Korpuśnych w 2 Korpusie Polskim.

Może Pan również wypytać o to kiedy Stryj dołączył do Korpusu, i jak wyglądała dokładna ścieżka i trasa Korpusu wraz z przybliżonymi datami. Jeżeli posiada jakiekolwiek zdjęcia z tamtego okresu, polecam wypytać o jak najwięcej szczegółów tych zdjęć, data miejsce osoby okoliczności. Czasem wychodzą przy okazji ciekawe historie. Ja swojego dziadka już nie zapytam o nic i muszę się zadowolić przypuszczeniami i tym co zapamiętałem z opowiadań.
Napisano
Próbowalem wysłać prywatną wiadomość do Pana "Pentagon, ale dostałem komunikat, że wysyłanie wiadomości przez nowych użytkowników zostało zablokowane (dziwne bo nie jestem nowym użytkownikiem)."

qsiek (2 / 1)" - jesteś nowym użytkownikiem zgodnie z regulaminem Forum (warto go przeczytać) i nie ważne jest czy czytasz Forum od roku, pięciu czy 10 lat - ważne czy się udzielasz.
  • 6 months later...
  • 4 months later...
Napisano
2008-01-23 19:40:00 zdjęcie z tabliczkami ie bądź głupi " rzymaj odległość nie daj się zabić" powinno być pokazywane na każdym kursie na prawo jazdy :)
  • 2 months later...
Napisano

Żołnierze 6 Pułku Pancernego Dzieci Lwowskich". Widoczny m.in. st. strz. Władysław Dźuma (1. z lewej). W głębi stoi czołg M4 Sherman. Data wydarzenia: 1944-05-25.Miejsce: Piedimonte’ [z fb. Ułani Karpaccy]

• 2 weeks later...
Napisano
Zdjęcie opisane jako przed bitwą", nie zostało wykonane przed bitwą o MC ani nawet w jego okolicach. fotka zrobiona przed defiladą w Loreto 15.08.1945. W tle na wzgórzu widoczna bazylika Santa Casa w Loreto.
Pozdrowienia
Witek
  • 3 months later...
Napisano

Zniszczony wybuchem min i amunicji Sultan" Foto zaraz po bitwie, widać niemieckie miny bez zapalników, zneutralizowane przez polskich saperów. 1944

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie