Skocz do zawartości

hm... najlepszy stan zachowania fantów...

Jarosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! nie wiem czy w dobrym dziale o tym piszę...Nie znalazłem takiego tematu na forum więc piszę. A mianowicie chciałem się dowiedziec w jakich miejscach fanty są najlepiej zachowane, tzn gdzie... czy w wodzie, piasku, ziemia, glina,torf, w pobliżu jakiś mokradeł np jakies błoto itp.
Własciwie w dobrym dziale piszę bo tam gdzie fanty sa najlepiej zachowane to są miejsca warte odwiedzenia:)

Pozdrawiam
Jarosz
Napisano
Myślę, że najlepszym miejscem mogłaby być jakaś gliniasta ziemia lub jakiś torf, będąc kiedyś w terenie była właśnie gliniasta ziemia, znalazłem 3 kule od mausa, i były one tym oblepione, ale nie były skorodowane, miały kilka malutkich wżerków, najlepiej fanty się zachowują tam gdzie jest mały dostęp tlenu.

PozdrO
Napisano
Zgadzam się z przedmówcą ,taka gliniasta najlepsza, moje najładniejsze łódki ze stalowymi sprężynkami właśnie z takiej pochodzą ,ale w takim terenie gdzie ziemia piaszczysta to również się ładnie fanty zachowują ale nie ma co porównywać do gliniastej ziemi, no i oczywiście woda (najlepiej starorzecza, i wolno stojące zbiorniki), magnesem wyciągnąłem ze starorzecza I wojenny wycior do mośka miał oczywiście trochę wżerów ale w ziemi po tylu latach niewiele by z niego zostało.
PozdrO
Napisano
Kiedyś na piaszczystej drodze leśnej wykopałem monetkę z '43, ale w naprawde dobrym stanie, generalnie to największe szkody czyni woda, tzn. tereny podmokłe etc...
Napisano
Hmmm woda taka zła? nie sądzę , zobacz sobie jak wyglądają łódki z nabojami , które wyciąga ten rusek , chyba ciężko o lepszy stan ;)
Napisano
fanty o dziwo dobrze się zachowują w kupie, moczu itp.Wiem że się to dziwne może wydawać, ale widziałem fanty z latryn wyciągane i naprawdę super stan.
Napisano
A ja myślałem, że kupa zniszczy wszystko ; )Działanie np. ptasiej widać w wątku o odbudowie 7 TP, były jakieś blachy z kurnika ;p

A to tematy poruszamy...brrrbrrrr

Pozdrawiam Michał
Napisano
Wg mnie jesli chodzi o np aluminium monety czy mosiadz to raczej piasek. Z tą tylko róznicą że optymalne warunki na polu, gdzie ten piasek nie zatrzymuje wody. Co innego w lesie. Mimo ze piasek fanty bardziej zniszczone. Jesli chodzi o bagnety i inne stalowe rzeczy to fajne stany sa z bagna lub starorzecza(zagrzebane w mule).
Napisano
Co do tego filmu, który podał omekk".Zauważcie jak w 2min 08sek, co ten rusek robi. Nie pokazuje magnesu, chowa go za siebie, słychać stuknięcie metalu o metal (dźwiek przyciagnietego metalu do magnesu). Nastepnie widać, dosłownie przed rzutem taki złoty kolor (dodam że miał wtedy ciemne rekawiczki) nastepnie razem z magnesem wyszły naboje, z czego jeden ma złoty (kolor) naboj:) Co o tym myslicie?:)

POzdrawiam!
  • 4 weeks later...
Napisano
Panowie, piszecie chaotyczne. Zacząć należy od tego, że różne materiały przechowują się różnie w różnym środowisku. Skóra na przykład najlepiej zachowuje się w torfie- wyciągnąłem kiedyś siodło ułańskie z bagna. Naboje dobrze przechowują się w leśnym, żółtym piasku (mówię o mosiężnych łuskach, a nie o niemieckich żelaźniakach). W glinie, no cóż, chyba wszystko raczej źle, ale chyba też są różne rodzaje gliny. Pozdro.
  • 4 years later...
Napisano
Wyciągnąłem trupa - wiem przepraszam. Z wodą to jest dziwnie , nawet bardzo , wyciągnęłęm parę rzeczy z wody - kula armatnie np dobrze się trzyma żeliwo ogólnie , blachy czasem też się ładnie trzymają , a czasem 20 m dalej np rura 2 calowa , ma wżery na wylot mimo że taka sama głebokość itp...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie