Jarosz Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Witam! nie wiem czy w dobrym dziale o tym piszę...Nie znalazłem takiego tematu na forum więc piszę. A mianowicie chciałem się dowiedziec w jakich miejscach fanty są najlepiej zachowane, tzn gdzie... czy w wodzie, piasku, ziemia, glina,torf, w pobliżu jakiś mokradeł np jakies błoto itp. Własciwie w dobrym dziale piszę bo tam gdzie fanty sa najlepiej zachowane to są miejsca warte odwiedzenia:)PozdrawiamJarosz
Maniek7_2006 Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Myślę, że najlepszym miejscem mogłaby być jakaś gliniasta ziemia lub jakiś torf, będąc kiedyś w terenie była właśnie gliniasta ziemia, znalazłem 3 kule od mausa, i były one tym oblepione, ale nie były skorodowane, miały kilka malutkich wżerków, najlepiej fanty się zachowują tam gdzie jest mały dostęp tlenu.PozdrO
tomekk Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Zgadzam się z przedmówcą ,taka gliniasta najlepsza, moje najładniejsze łódki ze stalowymi sprężynkami właśnie z takiej pochodzą ,ale w takim terenie gdzie ziemia piaszczysta to również się ładnie fanty zachowują ale nie ma co porównywać do gliniastej ziemi, no i oczywiście woda (najlepiej starorzecza, i wolno stojące zbiorniki), magnesem wyciągnąłem ze starorzecza I wojenny wycior do mośka miał oczywiście trochę wżerów ale w ziemi po tylu latach niewiele by z niego zostało.PozdrO
Jarosz Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 aha.. dziękuje Wam za info:) Pozdrawiam
Swiety82 Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 Kiedyś na piaszczystej drodze leśnej wykopałem monetkę z '43, ale w naprawde dobrym stanie, generalnie to największe szkody czyni woda, tzn. tereny podmokłe etc...
tomekk Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Hmmm woda taka zła? nie sądzę , zobacz sobie jak wyglądają łódki z nabojami , które wyciąga ten rusek , chyba ciężko o lepszy stan ;)
tomekk Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=tNos9g1RHps&feature=related oto link do filmiku
ja20 Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 fanty o dziwo dobrze się zachowują w kupie, moczu itp.Wiem że się to dziwne może wydawać, ale widziałem fanty z latryn wyciągane i naprawdę super stan.
michal7589 Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 A ja myślałem, że kupa zniszczy wszystko ; )Działanie np. ptasiej widać w wątku o odbudowie 7 TP, były jakieś blachy z kurnika ;pA to tematy poruszamy...brrrbrrrr Pozdrawiam Michał
Blitzkrieg Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 Wg mnie jesli chodzi o np aluminium monety czy mosiadz to raczej piasek. Z tą tylko róznicą że optymalne warunki na polu, gdzie ten piasek nie zatrzymuje wody. Co innego w lesie. Mimo ze piasek fanty bardziej zniszczone. Jesli chodzi o bagnety i inne stalowe rzeczy to fajne stany sa z bagna lub starorzecza(zagrzebane w mule).
Saper93 Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 Co do tego filmu, który podał omekk".Zauważcie jak w 2min 08sek, co ten rusek robi. Nie pokazuje magnesu, chowa go za siebie, słychać stuknięcie metalu o metal (dźwiek przyciagnietego metalu do magnesu). Nastepnie widać, dosłownie przed rzutem taki złoty kolor (dodam że miał wtedy ciemne rekawiczki) nastepnie razem z magnesem wyszły naboje, z czego jeden ma złoty (kolor) naboj:) Co o tym myslicie?:) POzdrawiam!
Jarosz Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Napisano 25 Styczeń 2008 Saper93 Spostrzegawczy jesteś, może masz racje, widać ze on coś tam kombinuje...
mjut Napisano 25 Styczeń 2008 Napisano 25 Styczeń 2008 zdecydowanie torf, w tej chwili łażę po podmokłych (lekko) terenach i fanty są zachowane świetnie.
musamman2 Napisano 17 Luty 2008 Napisano 17 Luty 2008 Panowie, piszecie chaotyczne. Zacząć należy od tego, że różne materiały przechowują się różnie w różnym środowisku. Skóra na przykład najlepiej zachowuje się w torfie- wyciągnąłem kiedyś siodło ułańskie z bagna. Naboje dobrze przechowują się w leśnym, żółtym piasku (mówię o mosiężnych łuskach, a nie o niemieckich żelaźniakach). W glinie, no cóż, chyba wszystko raczej źle, ale chyba też są różne rodzaje gliny. Pozdro.
Karol_K Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Wyciągnąłem trupa - wiem przepraszam. Z wodą to jest dziwnie , nawet bardzo , wyciągnęłęm parę rzeczy z wody - kula armatnie np dobrze się trzyma żeliwo ogólnie , blachy czasem też się ładnie trzymają , a czasem 20 m dalej np rura 2 calowa , ma wżery na wylot mimo że taka sama głebokość itp...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.