Skocz do zawartości

GROM

Gość jarcko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeczytałem dziś na wp.pl, że płk. Polko zrezygnował z dowodzenia GROMem. Rzecznik szefa Sztabu Generalnego stwierdził, że miał on takie prawo, bo osiągnął wiek uprawniający do emerytury. Zaprzeczył również, że jest to protest pułkownika przeciwko zmianom w jednostce jakie miały się dziać za jego plecami.
Jakoś nie bardzo wierzę panu rzecznikowi. Polko jest świetnym fachowcem, (chwalił go nawet sam gen. Petelicki) i dość jeszcze młodym oficerem. Czyżby plotki się jednak potwierdzały i znalazł się jakiś kolejny sweterek-Pałubicki", który grzebie przy naszej najlepszej jednostce?
Jeśli ktokolwiek wie coś o tym lub ma swoje zdanie o całej tej sprawie, to bardzo proszę o nawiązanie do tematu.

Oto adres strony z tym artykułem:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=4772461

pozdrawiam, jarcko
Napisano
Hmmm... Czy przypadkiem dowództwo takiej jednostki jak GROM (no, konkretnie GROMU) nie jest spełnieniem marzeń każdego biorącego wojsko na poważnie oficera? A płk. Polko raczej takim był. Co ja piszę - jest.
Nie wydaje mi się, żeby tak sam nagle zrezygnował z takiej zaszczytnej w końcu funkcji dla emerytury...
No, chyba że został dowódcą FORMOZY! :)
Nie pierwszy to przekręt z GROMEM i boję się, że nie ostatni.
Swoją drogą, to chyba tylko Polacy potrafią tak chrzanić to, co dobrze idzie. (patrz - akcje człowieka w swetrze)
Napisano
U nas w kraju to normalne ROZPIERDOLIC WSZYSTKO CO DOBRE bo się ma taką ochotę lub komuś ktos się nie podoba.
WAT tak też rozpierdolono bo jeden generał chciał drugiemu coś udowodnić tylko sam nie do końca wiedział co..

Pozdrawiam.
Mirass
Napisano
a czy zauważyliście, że w Polsce nie może być nic dobrego i to nie tylko jeśli chodzi o wojsko jest to zauważalne we wszystkich dziedzinach życia i gospodarki i to nie są tylko rozgrywki małych" ludzi to jest celowe i metodyczne działanie.
Napisano
A mnie zastanawia fakt, że do gromu dobierają nie tylko lewicowcy, ale i za Komorowskiego (który dla armii zrobił wiele dobrego) GORM był defaoryzowany" poprzez zmniejszenie płac.
Napisano
Co do GROMu to ogromny Respekt dla chlopakow :),wiadomo jest ze wielu z operatorow GROMu odeszlo do US SPECIAL FORCES,w GROMie pensje zmiejszyli o 2-3 tys to jest szok !,widac ze chca sie pozbyc jednostki ale amerykanie naszych chlopcow z otwarymi rekoma przyjmuja,a teraz najlepszy dowodca odchodzi do cywila pewnie,dziwny jest nasz kraj,ciekawe kogo dadza na dowodce tej elitarnej jednostki pewnie bedzie to jakis fajtlapa ktorego po miesiacu odwolają,Pozdrawiam
Napisano
Dziwny jest ten kraj... Zaśpiewałby Niemen ale go nie ma.
Jak dawniej byłem zadeklarowanym antysemitą i może nawet pronazistą, tak teraz modlę się, żeby się okazało, że to Żydzi w taki sposób niszczą co u nas dobre, bo jeśli to my - Polacy - sami siebie niszczymy to ja naprawdę nie wiem już w co wierzyć, komu ufać, co będzie dalej?
Jak ktoś już kiedyś powiedział, ktoś mądry: Polacy się sami rządzić nie potrafią, dajcie im niepodległośc to sami się zniszczą (może - na pewno - nie dosłownie, ale przesłanie identyczne). Dawniej tego CH**A który tak powiedział powiesiłbym za jaja ale z upływem czasu ze wstydem i wściekłością z bezsilności muszę przyznać mu rację.
Czyżbyśmy poza wzniecaniem powstań i dawania bezprzykładnych przykładów bohaterstwa w krytycznych chwilach nie potrafili nic? Mam nadzieję, że nie...
Przydałby się nam taki Hitler, czy Stalin żeby zrobić pewne czystki. Bulwersujące? Na pewno, ale innego wyjścia nie widzę.

Tak poza tym, myślał z Was ktoś kiedyś, jak by to było, gdybyśmy nadal byli pod zaborami, częścią Niemiec czy Austrii? Czy byłoby gorzej? Może pytanie głupie i ktoś mnie sklnie O czym ten idiota gada???" ale zastanówcie się dwa razy.
Pozdrawiam
Fan Piłsudzkiego
Napisano
Panowie, nie ma sie czemu dziwić, że powstał konflikt zs Sztabem generalnym.
Czy ktoś z kolegów zastanawiał się kto tam pracuje?
W latach 70 i 80 jak się odbywała rekrytacja żołnierzy na kursy, do sztabów i tak dalej - zasada selekcji negatywnej.
Jak gościu (porucznik, kapitan, major )był dobry w to co robi to całymi dniami zapierdalał w jednostce, a ten co nic nie potrafił i był opierdalaczem - gościu nieprzydatny więc dowódca wysyłał takich ludzi na różnego rodzju kursy, szkolenia - byłe nie przeszkadzał w jednostce. Potem czasy się ię troszke zmieniły i ci co mieli kursy poszli wyżej (ale wcale nie dlatego, że cos umieli tylko dla tego ze mieli kursu.) Potem ci co poszli wyżej zodtali Generałami i decydują o Armii. Ogólnie rzecz ujmująć naszą armia w większości dowodzą nieudolni Generałowie, kierujący się prywatą, własnymi interesami !!!!!!!!!!!! i dalej bez komentarza.

Mirass
Napisano
do mk i o to właśnie chodziło żewby wszyscy Polacy doszli do wniosku, że nic nie umieją i muszą być przez kogoś rządzeni, oraz zaczną tęsknić do czasów zaborów. No i doczekaliśmy się już w maju będziemy rządzeni i zobaczycie że wszystkie problemy nagle zaczną się rozwiązywać . To nie jest nic nowego towarzysz Stalin już dawno to wdrożył zgodnie z koncepcją najwdzięczniejszy jest uwolniony więzień, ale żeby go uwolnić to najpierw trzeba go uwięzić. a w wielu kwestiach pozostałych to się zgadzamy.
Napisano
... PRL-owska generalicja boi sie o posady więc musi lepszych od siebie udupić". Stare jak świat.

A co do panów A.H. i J.S. to chyba MK o nich mało wiesz.
Zaczołbyś pewnie reformy od wymordowania inteligencji i wszyskich pożądnych luddzi a na ich miejsce postawiłbyś takich łepków którzy włanie dobierają się do GROM-u ?
Tak właśnie zrobił Stalin.
Pewnie to powiedziałś to tylko z goryczy i bez zastanowienia, ale sprostować muszę ;-)
Napisano
Witam

A ja mam nadzieję że kiedyś na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści z Panem M. Panem SZ. i Panem Generał P. na czele. A pam płk. Polko pójdzie teraz pewnie pracować do jakiejś sieci hipermarketów jako szef ochrony na kraj gdzie skasuje z 30 tys. miesięcznie za samo nazwisko. I głeboko będzie miał w dupie całą władze" która nie potrafiła docenić wysiłku i profesjonalizmu tego wspaniałego i dzielnego żołnierza najjaśniejszej Rzeczypospolitej. Jestem dumny z płk. Polko ukończył to samo liceum co ja. Życzę mu powodzenia w dalszej karierze szkoda że juz nie dla dobra RP. Takich ludzi trzeba stawiać za wzór młodzieży.

Duszan (tak samo jak płk. Polko tyszanin)
Napisano
Polsmol, oczywiście że z goryczy. Żal odbyt ściska... Chodziło mi o to, żeby coś się działo, z tym, że u nas nawet jakby powypieprzać wszystkich jest problem - kto na ich miejsce? Wskażcie mi kilku godnych zaufania, ja je już straciłem dla każdego (na obecnej scenie politycznej, nie twierdzę, że nie znalazłyby się osoby kompetentne gdzieś indziej).
Tych Panów nie znałem osobiście ale co i jak robili każdy szanujący się choś trochę entuzjasta historii wie :-)
Aha, to już wolę żeby się nam te problemy porozwiązywały, lecz i w tym wypadku jestem człowiekiem małej wiary. Potrzebuję chyba wypędzić ze mnie złego ducha :)
Napisano
A taki jest finał, który byl z góry do przewidzenia, ale owarzysze" zawsze mądrzejsi ...

http://info.onet.pl/861619,11,item.html
Napisano
Bezrobocie wg GUS siegnelo 20%. Wsrod mlodych ludzi jest ono odpowiednio wieksze. Podatki i VAT coraz wyzsze. Skarbowka coraz agresywniejsza. Biurokracja silniejsza.
Duza czesc gospodarki zacznie byc niedlugo obslugiwana przez zautomatyzowane systemy informatyczne. Rozwoj internetu likwiduje kolejne stanowiska pracy.

Kiepsko to widze. Zwlaszcza na wlasnym przykladzie...Podziwiam zaradnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie