Skocz do zawartości

Raupenschlepper Ost / Steyr RSO ( Część II )

Lemeryt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 516
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No dobra już wiem znowu powiecie że Woodhaven .......

No więc jeśli mogę to tylko dodam RSO zniszczony niedaleko богодуховом

MK gratuluję trafienia
Napisano

Witam
Dziś w Muzeum mieliśmy otwarcie wystawy grafik Zdzisława Beksińskiego - rewelacja.....przy okazji zdobyłem nowe zdjęcie RSO :) ale o tym jutro.
Łodzianie, Henryk00001,Czarek - nie ukrywam że bardzo miło jest cos takiego usłyszeć - przeczytać, Dziekuję !
Dziej - jesteś wielką Na-Dzieją tego projektu, dzięki za pomoc i kontakt.
MK, Pysiekr - Wasz współczynnik wykrywalności RSO rośnie gratuluję poprzeczka podnosi się do góry :)
Woodhaven - teraz to już zgłupiałem z tym ogrzewaniem zaczekam na tłumaczenie
Sten - wyprzedziłeś mnie o 4 sekundy :), Mk masz racje to zdjęcie ma genialny kontekst zresztą zdjęcia STZ-5 są notorycznie opisywane jako RSO na e-bayu, oto jedno z nich...
Pozdrawiam
Paweł

Napisano
Nienawidzę tłumaczyć niczego technicznego, bo nie dość, że nie wiem jak coś jest po polsku to jeszcze znajdź odpowiednik w niemieckim... (a będzie co tłumaczyć ;] ). Pierwsza forma tłumaczenia...

Lutlampa w pozycji grzewczej:
1. Rygiel
2. Lutlampa
3. Pałąk z drutu
4. Rura przyłącza grzewczego
5. Króciec grzewczy
6. Klapa

...a może ktoś jakąś nazwę techniczną dorzuci i się uda to pięknie przetłumaczyć.
Nie wiem, tak sobie myślę... może to ogrzewanie silnika lutlampą np. na mrozie przed startem?
Lemeryt - poprzeczka wzrasta, coraz ciężej, ale mam troszkę materiałów, przez które zamierzam jeszcze przejść - coś jeszcze tam wyjdzie na pewno. A na to ostatnie zdjęcie trafił cis, tylko nie mógł go akurat zarzucić.
Woodhaven - są inne zdjęcia tego poszatkowanego RSO niedaleko богодуховом? Z chęcią zobaczyłbym je :)
pozdrawiam
Napisano
Nienawidzę tłumaczyć niczego technicznego, bo nie dość, że nie wiem jak coś jest po polsku to jeszcze znajdź odpowiednik w niemieckim... (a będzie co tłumaczyć ;] ). Pierwsza forma tłumaczenia...

Lutlampa w pozycji grzewczej:
1. Rygiel
2. Lutlampa
3. Pałąk z drutu
4. Rura przyłącza grzewczego
5. Króciec grzewczy
6. Klapa

...a może ktoś jakąś nazwę techniczną dorzuci i się uda to pięknie przetłumaczyć.
Nie wiem, tak sobie myślę... może to ogrzewanie silnika (oleju?) lutlampą np. na mrozie przed startem?
Lemeryt - poprzeczka wzrasta, coraz ciężej, ale mam troszkę materiałów, przez które zamierzam jeszcze przejść - coś jeszcze tam wyjdzie na pewno. A na to ostatnie zdjęcie trafił cis, tylko nie mógł go akurat zarzucić.
Woodhaven - są inne zdjęcia tego poszatkowanego RSO niedaleko богодуховом? Z chęcią zobaczyłbym je :)
pozdrawiam
Napisano

Wyślę Ci zdjęcie wraz z opisem jak wrócę.. w tej chwili lecę na hamrykański.
Ogrzewanie; od tego prostokąta w wannie idą dwie rurki do góry dalej przechodzą przez płytę w podłodze

Rurki dobrze widać na zdjęcie RSO z Kanady
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/dscf2107z.jpg

dalej opiszę jak wrócę

Napisano

Obiecane zdjęcie, będę je miał w lepszej rozdzielczości...ale nie mogłem się powstrzymać :). Norwegia październik 1944. Na początku myślałem ze to RSO desantuje się z barki (co też nie jest wykluczone). Zwróćcie uwagę na skrzynię - przyczepę(?) znajdującą się pomiędzy dwoma rzędami żołnierzy. Prawdopodobnie nasz potworek holuje ten przedmiot z barki.
MK - na te tłumaczenia bardzo liczę :), wiem że to masa pracy. Pozdrowienia dla Cisa.
Pozdrawiam
Paweł

Napisano
Piękny obrazek, kolejny którego nie widziałem ALE nie bym był sobą gdybym cos nie wtrącił a może nie .... może sami zobaczycie.
Nie będę zabierał głosu na ten temat do jutra liczę że cos zauważycie.
Miłej zabawy he,he Lemeryt TY tego nie widzisz he,he

Pozdrawiam

Woodhaven
Napisano

Ten wątek mknie" do przodu w takim tempie że niektóre ciekawe zdjęcia umieszczane wcześniej pozostały bez komentarza. Postaram się w najbliższym czasie do niektórych wrócić. Na tym zdjęciu są przynajmniej dwa ciekawe szczegóły. Choć powinienem zaczekać na lepszą rozdzielczość to jedną „ciekawostkę” wkleję już teraz.
Notek zamontowany po prawej, a nie jak to zwykle bywa po lewej stronie pojazdu.
Pozdrawiam
Paweł

Napisano

Lemeryt a ja myślałem ze to jedyne zdjęcie prototypu RSO przeznaczonego na rynek angielski. He, he

Od razu cos mi nie pasowało z tym zdjęciem
Co do przyczepki ? trochę za długi ten dyszel a z drugiej strony ci goście stojący miedzy burtą „przyczepy” a burtą krypy podczas zjazdu z rampy cos mi nie pasuje ....
Może w lepszej rozdzielczości cos będzie widać.

Pysiekr i Cis odezwij się do mnie za zdjęcia http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/a_copy4.jpg
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/rsopak40.jpg
macie do odbioru .. nagrodę książkę
Zdjęcia zamieszczone przez Arv gosciły już na naszych stronach.... Arv napisz do mnie nie mam Twojego adresu.
Pierwsze zdjęcie zamieszczone przez Katla przedstawia RSO zdobyte przez sowietów Pomeranija 1945.... jest jeszcze drugie zdjęcie tych pojazdów jeszcze tu nie prezentowane.
Drugie zdjęcie przedstawia rozbity na terenie polski RSO.
Dobrze widoczny jest zbiornik paliwa na środku ramy jak również rurę wydechową wpuszczona w górny ceownik ramy. Zarówno na rurze wydechowej jak i ramie doskonale widać ślady po odłamkach. Trzecie zdjęcie po raz pierwszy prezentowane na naszym forum .......(pierwszy raz oglądam)
Oczywiście gratuluję i w nagrodę otrzymasz książkę.

Lemeryt za wersje eksportową RSO dostaje książkę do napisania.

,,,,Na zdjęciu dobrze widoczne przejście rury wydechowej przez ramę.

Napisano

Woodhaven - od dwóch lat już nad tym pracuję ...
Apropo poprzedniego zdjęcia, do czego służył rząd otworów wykonanych w ceowniku wanny ? Otwory znajdują się na wysokości silnika , silnik był chłodzony powietrzem może te otwory miały zapewnić lepszy jego przepływ.
Pozdrawiam

Napisano

Witam.
To może znowu ja cos dodam. Zdjecie z marca 1945. NA drzwiach widoczne dane techniczne. Takie oznaczenia wprowadzono w 1943 roku, dla ułatwienia obliczenia masy całkowitej przy pokonywaniu mostów i transportu pociągami.
Pzdr. Katla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie