matrix14xxx Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 ludzie nie brzeszczot uzywajcie czegos miedzianego o wiele szybciej zachodzi proces elektrolizy i miedz w malym stopniu ale uzupelnia ubytki fanta.A stalowe to kicha bo juz sam sie przekonalem,ostatecznie mozna zastosowac chromonikiel.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajzer2 Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 czyli jesli dobrze zrozumialem np lepszym przedmiotem byłby kawałek miedzianej rurki używanej w hydraulice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIZON750 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 a co powiecie na np. łuskę od flaka jako elektrodę, sprawdzi się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Luty 2008 Share Napisano 13 Luty 2008 Nie kombinujcie! Zwykła stalowa elektroda nalepiej się sprawdza. Miedziowanie to inny proces.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 14 Luty 2008 Share Napisano 14 Luty 2008 Ale z was to kombinatorzy, najlepsza jest stalowa elektroda jak pisał Cyrograf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Podpinam się pod temat z moim pytaniem.Mam duży zardzewiały przedmiot.Strasznie mi się na nim prostownik grzeje, wymyśliłem, że za duży opór daje cały układ no i tu moje pytanie:jak zmniejszyć opór??Odsunąć od siebie elektrody, może dać troszkę mniejszą (cieńszą) anodę, może lżejszy" roztwór zastosować?? Z góry dziękuję za podpowiedzi.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Ja mam prostownik ale niestety automatycznie się dostraja ale można regulować natężenie odsuwając od siebie elektrody.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Coś poplątałeś pojęcia. Opór układu jest za mały i idzie za duży prąd co nie wytrzymuje prostownik. Wystarczy zwiększyć opór układu. Najprościej dać żarówke w szereg (12V 21W). Można dać słabszy elektrolit lub oddalić elektrody czy zmiejszyć elektrode, jednak najprościej i bez dobierania doświadczalnego dać żarówke.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Dobra dzięki, czyli tak jak myślałem.Pozdrawiam.PSNie jestem niestety elektrykiem więc jak najbardziej mogłem poplątać pojęcia:)))Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 Mam jeszcze jedno pytanie dot. elektrolizy:Czy przed akcją odtłuszczać przedmiot?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Lipiec 2008 Share Napisano 20 Lipiec 2008 Elekroliza sama odtłuści, tyle że roztór będzie bardziej zabrudzony. Jak jednorazowy to nie ma co się tym przejmować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poszukiwacz666 Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 a ja i tak uwazam ze autoliza jest lepsza i latwiejsza w przeprowadzeniu a profile do paneli aluminiowe idealnie sie sprawdzaja do owijania przedmiotu i latwo je kupic:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Kolejne pytanie dotyczące elektrolizy:Czy można przesadzić z nią??Nie wiem czy dać sobie już spokój kiedy 99% przedmiotu jest czyste a w zakamarkach gdzie nie mogę niczym dotrzeć jest rdza??Czy można gotować" przedmiot bez obawy że w końcu zniknie??:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 Można stal podawać elektrolizie bez obaw. Z prądem nie przesadzać.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Jezleli w zakamarkach jest rdza to samą elektrolizą teego nie usuniesz. Weś wkrętaka i zedrzyj to mechanicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 Raczej nie wkrętakiem lepiej pomęczyć się zapałką lub wykałaczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Dokąd jest rudy nalot to elektroliza. Jak jest czarno-szary to wtedy szczotka.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszpol26 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Mam pytanko czy do elektrolizy wystarczy np. bateria 9 V czy trzeba prostownik ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Wystarcz ale zanim wyczyścisz coś minie chyba rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszpol26 Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 aha dziekuje łp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Baterje są zbyt drogie. Nawet przy czyś małym typu moneta to najpierw padnie taka baterja 9V nim moneta zostani wyczyszczona.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
militarnik Napisano 3 Sierpień 2008 Share Napisano 3 Sierpień 2008 zebrałem efekt dyskusji do jednego dokumentu:http://militarnik.tnb.pl/readarticle.php?article_id=2czekam na sugestie i opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Panowie mam kolejne pytanie dotyczące elektrolizy:czy mróz wpływa na elektrolizę?? tzn czy gotowana" solanka może zamarznąć??Mój garaż to przestrzeń ni to otwarta ni to zamknięta a tylko tam mogę spokojnie elektrolizę robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loszo_ZCH Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Z tego co wiem wiekszość reakcji chemicznych zachodzi szybciej w gdy temperatura jes wyższa. Zaś co do roztworu soli to o ile jest odpowiednio mocny to nie powinien zamarznać. Tymbardziej ze podczas elektrolizy (przynajmniej w moich doswiadzczeniach) roztwór soli zawsze sie nieco podgrzewał.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 Co do Elektrolizy to ja moze ja jeszcze dodam coś od siebie. elektrode cieżko jest dobrać bo wszystkie mają jakieś minusy. Elektrody z miedzi pododuja to ze miedz przechodzi na fant a jest to efekt całkowicie nieporzadany jezeli czyścimy np srebro, stal , złoto też. Przy elektrodach stalowych roztwór ciemnieje i powstaje szlam. Cynk też przechodzi na fanty. jezeli zastosujemy jako elektrolit sól kuchenna to musimy sie liczyć z tym ze pomimo wielokrotnego mycia cieżko bedzie usunąć sól. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.