Skocz do zawartości

Elektroliza-Pytania

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

ludzie nie brzeszczot uzywajcie czegos miedzianego o wiele szybciej zachodzi proces elektrolizy i miedz w malym stopniu ale uzupelnia ubytki fanta.A stalowe to kicha bo juz sam sie przekonalem,ostatecznie mozna zastosowac chromonikiel.
Pzdr

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 5 months later...
Podpinam się pod temat z moim pytaniem.

Mam duży zardzewiały przedmiot.
Strasznie mi się na nim prostownik grzeje, wymyśliłem, że za duży opór daje cały układ no i tu moje pytanie:
jak zmniejszyć opór??
Odsunąć od siebie elektrody, może dać troszkę mniejszą (cieńszą) anodę, może lżejszy" roztwór zastosować??
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Coś poplątałeś pojęcia. Opór układu jest za mały i idzie za duży prąd co nie wytrzymuje prostownik. Wystarczy zwiększyć opór układu. Najprościej dać żarówke w szereg (12V 21W). Można dać słabszy elektrolit lub oddalić elektrody czy zmiejszyć elektrode, jednak najprościej i bez dobierania doświadczalnego dać żarówke.
Wojtek

Kolejne pytanie dotyczące elektrolizy:
Czy można przesadzić z nią??
Nie wiem czy dać sobie już spokój kiedy 99% przedmiotu jest czyste a w zakamarkach gdzie nie mogę niczym dotrzeć jest rdza??
Czy można gotować" przedmiot bez obawy że w końcu zniknie??:)))

• 4 months later...
Panowie mam kolejne pytanie dotyczące elektrolizy:
czy mróz wpływa na elektrolizę?? tzn czy gotowana" solanka może zamarznąć??
Mój garaż to przestrzeń ni to otwarta ni to zamknięta a tylko tam mogę spokojnie elektrolizę robić.

Z tego co wiem wiekszość reakcji chemicznych zachodzi szybciej w gdy temperatura jes wyższa. Zaś co do roztworu soli to o ile jest odpowiednio mocny to nie powinien zamarznać. Tymbardziej ze podczas elektrolizy (przynajmniej w moich doswiadzczeniach) roztwór soli zawsze sie nieco podgrzewał.

pozdr.

Co do Elektrolizy to ja moze ja jeszcze dodam coś od siebie. elektrode cieżko jest dobrać bo wszystkie mają jakieś minusy. Elektrody z miedzi pododuja to ze miedz przechodzi na fant a jest to efekt całkowicie nieporzadany jezeli czyścimy np srebro, stal , złoto też. Przy elektrodach stalowych roztwór ciemnieje i powstaje szlam. Cynk też przechodzi na fanty. jezeli zastosujemy jako elektrolit sól kuchenna to musimy sie liczyć z tym ze pomimo wielokrotnego mycia cieżko bedzie usunąć sól.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie