Skocz do zawartości

jeniec polski

hOOpOe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No co... polska propaganda prasowa o bombardowaniu Berlina we wrześniu 39 wobec wiadomych klęsk na froncie mogła załamać ludzi, nie?
Z drugiej strony może to jacyś Ślązacy...
Napisano
Herbstnebel!
Najpierw Ślązacy, jak nie to Ukraińcy. Jeśli też nie, no to może Białorusini. Kto jest jeszcze w kolejce? Może nawet Żydzi?! Aha, byli jeszcze Tatarzy, Karaimi, Czesi, Słowacy... . Oczywiście wszyscy Polacy we wrześniu 1939 r. to byli OK!!!
Czy Twoim zdaniem wszystkie przypadki defetyzmu, paniki, zdrady, itp., itd. to zasługa" mniejszości narodowych?
Pozdro!
Gratuluję schematycznego myślenia... :/
Napisano
O jezusie ale się obruszyłeś niepotrzebnie :) napisałem wyraźnie też, że polska propaganda nie mająca pokrycia w faktach mogła wkurzyć niejednego :) Taaak będę strzelał po mniejszościach... a daj spokój - żartowałem, nie wiadomo czy to nie jest głos podstawiony albo podstawieni ludzie jak w prowokacji kieleckiej - stąd wziąłem ślązaków :) - mi s=ię wydaje, że te NEIN" jest zdubbingowane na pewno :)

Co do mniejszości, to już nie raz tutaj poruszane były tematy, że np. sporo Żydów witało Armię Czerwoną kwiatami, Ukraińcy witali Niemców itp itd... no ale może to faktycznie schematy :>
Napisano
Herbstnebel!
1) Może i się obruszyłem...,
2) Mi się wydaje (w odróżnieniu od Ciebie wcale nie a pewno"), że ani ludzie nie są podstawieni, ani głos zdubbingowany. Popatrz na forum, ilu i jakich modeli" się tu pojawia...,
3) Ja żadnego NEIN" w tym filmie nie słyszałem (moim zdaniem to było NIE")...,
4) We wrześniu 1939 r. nie tylko Żydzi witali Armię Czerwoną kwiatami, tak jak nie tylko Ukraińcy Niemców (tak, to nie są schematy),
5) Jezus to imię. Imiona (nawet mniejszości narodowych) piszemy zawsze wielką literą (to też nie są schematy).
Pozdro!
PS. Z tego co piszesz (podstawieni ludzie jak w prowokacji kieleckiej") widzę, że jesteś również znawcą problematyki pogromu kieleckiego? Czy możesz podać źródła swej wiedzy o tych podstawionych ludziach" (prosty układ: autor, tytuł, znajdę sam).
Napisano
:)
Oj przepraszam - odpisywałem komuś w tej samej chwili na temat pogromu kieleckiego i mi się nasunęło.... oczywiście chodzi mi o prowokacje gliwicką!!

Coś masz zły dzisiaj humor, albo nie lubisz luźnych aluzji, ok :)

co do kieleckiej prowokacji czy też pogromu to polecam ten kawałek, dość ciekawy!
http://pl.youtube.com/watch?v=yHyQUodK2JY

Pozdrawiam :>
Napisano
a zamotałem się, bo zaś wyskoczyła jakaś książka o polskim antysemityzmie i pogromie kieleckim i akurat na jej temat odpisywałem w tym samym czasie, przepraszam Mowglynie jeszcze raz! :>
Napisano
Herbstnebel!
Humor jak zwykle mam zaj******, luźne aluzje" wprost uwielbiam, jednak cały problem polega na tym, że zagadnienia września 1939 r. traktuję całkowicie poważnie. Skoro chodzi o Gliwice to co innego, faktycznie, w ferworze dyskusji można się czasem przejęzyczyć, byle nie podczas..., no właśnie to jest taka luźna aluzja ;)
Wszystko co miałem do powiedzenia w kwestii filmu już podałem w punkcie 2).
Pozdro!
PS. Dzięki za link...
Napisano
Gadaliśmy już kiedyś o tym biedaku: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=63768#63768

Co do ruskiej wersji DW, to swojego czasu na osiołku było ich kilkanaście. Generalnie były to zwykłe wochenszały z epizodami poszerzonymi o Rosję (głównie o przygody ROA) i z ruskim lektorem.
W ogóle DW miało dużo wydań gadzinowych w podbitych krajach. Np. było też wydanie na Generalną Gubernię.
Napisano
Herbstnebel, kilka z nich jest opisanych jako fur Ostgebiete - Russische Sprachfassung". Leżą i czekają na właściciela.
Napisano
Dziękuję Ci Zeligu. Ale podejrzewam, że wydań polskich na emulu nie ma. Napisz mi w ogóle proszę ja Ciebie na maila czego jeszcze warto poszukać z kronik wojennych na emulu, jakichś nietypowych. I ich nazwy. Albo pochwal się swoją kolekcją kronik :))))))

mój wrzut:
http://pl.youtube.com/watch?v=nww2AdTuCl4 dziwny ten jeniec, jakiś wieśniak biedny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie