tiger22 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 witam.Prosze znawcow o id tego helmu.pozdrawiam
tiger22 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 helm jest identyczny jak w podanym przez Towarzysza Iwana linkuz gory dzieki:)
Aikikai Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 A na których nitach trzyma się fasunek? Wydaje mi się, że ten hełm pochodzi z zapasów wojennych i w latach 60/70 został zrewitalizowany do ponownej służby. Jedna para nitów wydaje mi się, że pochodzi od starego wyposażenia wewnętrznego tego hełmu, a druga od nowej. Na pewno nie jest to hełm sześcionitowy, (chociaż ma tyle właśnie nitów), ponieważ te wersje miały nity na jednym poziomie, bliżej ronda. Czy dobrze myślę?
Czarek Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 bardzo dobrze myślisz hełm wz.60 czyli wykorzystanie zapasów starych czerepów z nowym wyposażeniem wewnętrznymhttp://www.cascoscoleccion.com/rusia/rus4060.htmhttp://www.helmy.w8w.pl/radziecki%20wz.60.htm
Towarzysz Iwan Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Kol. mowglyn - miło poznać kogoś, kto ma podobne problemy :) Zresztą, hełmy to jeszcze betka. Jak trzeba np. opisać munsztuk albo podobne to dopiero się zabawa rozkręca...Mógłby Kolega zaprezentować to zdjęcie? Sam jestem ciekaw :)Co do fotek z września, to w zasadzie z tych, które jestem sobie w stanie przypomnieć, były:SSz-36;Pilotka obr.35g.Furażka - obr.35g. albo obr.29g. na scenach z filmu dok. pokazymujących kawalerzystów;Inne źródła wskazują, że mogły się zdarzać też adriany z gwiazdą - jest taka rosyjska strona (może ktoś skojarzy która, jeśli powiem, że jest tam wątek o wspólnych cechach polskiego hełmu wz.31 i radzieckiego eksperymentalnego Ssz29), gdzie podają datę wycofania jako 1939, więc teoretycznie też mogłyby się znaleźć podczas agresji 17 września...Ale, nie zaśmiecajmy wątku :)
Towarzysz Iwan Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Ostatnia rzecz - w znanej i lubianej pozycji Szality i in. mamy hełmy SSz39 i SSz40 :)
tiger22 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 witam.Prosze znawcow o id tego helmu.pozdrawiam
mowglyn Napisano 13 Grudzień 2007 Napisano 13 Grudzień 2007 Towarzyszu Iwan!Przeżywam te same problemy i rozterki... .Wracając do hełmów. Tak więc trzeba chyba używać RÓWNOLEGLE dwóch systemów oznaczeń: indeksowego (wz. 39, wz. 40; inna sprawa, czy prawidłowego) oraz opisowego ( rzynitowy", sześcionitowy").Pozdro!PS. 1) Już p. J. Kijak zauważył, że na niektórych hełmach określanych jako wz. 40 spotyka się stemple z datą 1939...,2) Dużo wyjaśniłyby zdjęcia. Nie znam PEWNYCH fotek z września 1939 r. pokazujących czerwonoarmistów w hełmach nowego typu (jak zwał, tak zwał...). Jest wprawdzie takie jedno zdjęcie pokazujące przygotowania kawalerzystów komkora Jeremienki do defilady w Białymstoku (jest hełm nowego typu!), ale według jednych to wrzesień 1939 r., natomiast według innych to 1940 r. (ponoć defilada ocznicowa").
to17071990 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Wydaje mi sie ,że rosyjski 3 nitowiec wz.39 . Wyglada mi na produkcje powojenną
mowglyn Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Towarzyszu Iwan!Sorry za zwłokę w odpowiedzi! Cieszę się, że znalazłem kogoś z podobnymi zainteresowaniami! Po kolei:1) muńsztuk albo podobne" RKKA to dla mnie, jak na razie przynajmniej, wyższa szkoła jazdy"...,2) Zdjęcie - brak skanera i aparatu, podaję za to namiar (www.ipn.gov.pl; na stronie głównej dział Kalendarium historyczne", galeria" pt. 17 września 1939 - agresja ZSRR na Polskę" (sorry za prymitywną formę namiaru!),3) Z września 1939 r. na głowach sowietów widziałem TYLKO TO SAMO (największe wrażenie: kawaleria w hełmach wz. 36!).Big pozdro!PS. W celu iezaśmiecania wątku" proponuję przejść na priva, gg... . Co Wy Towarzyszu na to?PS. 2) Odnoszę wrażenie, że uczestniczyliśmy w paru starciach" na Alledrogo... ;DPS. 3) Szalito!!! Ile nerwów przysporzyły mi te dwie publikacje!!!
to17071990 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Chyba jednak masz rację. 6 nitowka ruska wz.41. Moj błąd
pomsee Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Oczywiście coś mi sie pomyliło, kol. to17071990 ma rację. Sorki :(
to17071990 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Zresztą. Kolego tiger22. Zobacz ile hełm ma nitow i problem rozwiazany , bo na tych zdjęciach to marnie widać
Towarzysz Iwan Napisano 14 Grudzień 2007 Napisano 14 Grudzień 2007 Zdjęcia kawalerii w hełmach są i w Gazetach Wojennych. Tak naprawdę, sensowne posunięcie, po przydzwonienie łbem przy upadku, czy spotkanie z odłamkiem boli :)Co do priwa - tow.iwan@gmail.com albo 2031028 gg :)Starcia na allegro - a niewykluczone, ale nie pamiętam :)Szalito - ja się kiedyś w tym zakochałem, ale dziś wróciłem do rkka.ru - jakoś niektóre mundury wydają mi się za współczesne (szczególnie płaszcze oficerskie)...Pozdrawiam serdecznie :)
Aikikai Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Ale chyba nie było wzoru 39 w hełmach rosyjskich (radzieckich). W latach około wojennych były wprowadzone dwa wzory: 36 i 40. Ten drugi występował w dwóch różnych wersjach: z trzema i sześcioma nitami mocującymi wyposażenie wewnętrzne, które znowu mogło występować w trzech typach: 8 listkowej, 3 płatowej i czegoś w rodzaju worka związanego u góry.Hełm Kolegi tiger22 to hełm produkowany po wojnie, na co wskazuje barwa i te pieczątki. Co prawda występowało dość duże zróżnicowanie odcieni, jednak naogół wydaje mi się, ze były nieco ciemniejsze. Poza tym z takim kolorem hełmu spotkałem się właśnie w powojennej produkcji. Istnieje też możliwość, że pochodzi on z sortów wojennych i przeszedł tylko regenerację na nową służbę powojenną.PozdrawiamAikikai
Aikikai Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Jak możesz, to zrób dokładne zdjęcie wkładu. A jak ma rozmieszczone te nity? czy 6 na jednym poziomie? czy trzy wyżej i trzy niżej? Czy liczysz też uszka od podpinki, które wydaje mi się, ze są mocowane osobnymi nitami.
MK Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Aikikai, właśnie chyba hełmy z tym 8-listkowym fasunkiem na Zachodzie oznaczane są jako M 39, Rosjanie przyznają się tylko do jednego wzoru СШ-40, a oni widzą dwa.
tiger22 Napisano 12 Grudzień 2007 Autor Napisano 12 Grudzień 2007 mam nadzije ze widac nityukladaja sie w kwadratpozostale dwa nity sa na dole(mocowanie uszu)
Pytanie
tiger22
witam.Prosze znawcow o id tego helmu.pozdrawiam
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.