kuna Napisano 5 Grudzień 2007 Autor Napisano 5 Grudzień 2007 Witam!Zwracam sie do Kolegów z gorącą prośbą. Otóż poszukuje zdjęć samolotów użytkowanych przez pucki MDLot w okresie jego istnienia. Wiem, że google czyni cuda ale tam już wszystko sprawdziłem. Może ktoś z szanownych kolegów posiada jakieś mniej znane zdjęcia? No i korzystając z okazji, mimo iż nie ten dział, może ktoś z kolegów posiada jakieś ciekawe zdjęcia polskiego lotnictwa morskiego po II wojnie światowej? Interesuje mnie zwłaszcza okres tworzenia powojennego lotnictwa morskiego przy współdziałaniu z ZSRR. W zasadzie wszelkie informacje mile widziane.Do Administratorów: Jeśli uznacie za słuszne wątek można rozdzielić na dwa, jaednak nie chciałem zakładać dwóch postów:)Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.maciek
JoncaA Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 No ciekaw jestem - może coś interesującego wypłynie. Watku bym nie rozdzielał. Niezbyt to niby zgodne z zasadami sztuki", ale przynajmniej wygodne.Na dobry początek An2 nr 636 - około roku 1970.
Widd39 Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Znajdujący się na głównej stronie zniszczony Lublin R-XIII hydro :)
balans Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Na pierwszym zdjęciu An-2M, na drugim wrak Lublin R-XIII ter, na trzecim Lublin R-XIII bis.
robzet Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Przed wojną w latach 30-tych nakręcono w Polsce film Rapsodia Bałtyku" w reżyserii zdaje się A. Forda(chociaż trzeba by było to sprawdzić). Wiele scen było kręconych w Pucku w bazie MDL i można było zobaczyć ówczesny sprzęt Dywizjonu np. Lubliny R-XIII.
kuna Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 takie oto zdjęcie wyszperane w czeluściach internetu:)
balans Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Piękne zdjęcie Kuna. Na pierwszym planie Lubeck Travemunde F-4, ten drugi to pewnie Friedrichshafen FF-49b, a dalej to chyba Hansa Brandenburg NW. Muszę i ja coś poszukać w temacie.
Piotrek.S. Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 AJPress z serii Kampanie Lotnicze pod nr 19. wydał zeszyt Polskie Lotnictwo Morskie 1920-56". O podobnej tematyce jest również książka z serii Biblioteczka Skrzydlatej Polski.Zdjęć i artykułów było kilka w Aeroplanie" i w Lotnictwie z Szachownicą".
kuna Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 i następne wyszperane w necie Lublin R-XX
Gebhardt Napisano 28 Grudzień 2007 Napisano 28 Grudzień 2007 Ostatnia fotka - czyzby marynarskie czapki noszone przy drelichu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.