Kurt Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 No jak ktoś nie wie :D Pet Shop Boys - It's A Sinklipek:http://pl.youtube.com/watch?v=8-3jf3Vj850&feature=related
Hindus Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 No to teraz pytanie ode mnie – oglądając film Kolegi Aslv zauważyłem (poprawcie mnie jeżeli jestem mało spostrzegawczy), że naboje do magazynka po prostu wkłada się, wcześniej blokując jego sprężynę w pozycji ściśniętej – a nie tak jak w oryginalnym Mauzerze (lub replikach Marushina czy Tanaki) wciskając je na podajnik magazynka po kolei lub z łódki.Czy przy całkowicie otwartym zamku i odwróceniu karabinu kabłąkiem spustu do góry może zdarzyć się sytuacja, że nabój wypadnie z magazynka?PozdrawiamHindus
irade Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Cze Hindus.Naboje wkłada się pojedynczo tak jak w oryginale bez uprzedniego ściskania sprężyny. Nie ma obaw że nabój wypadnie po odwróceniu do góry.jedynym jak narazie stwierdzonym mankamentem u mnie jest to że mi nie wyrzuca ostatniej łuski:/
aslv Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Hehe Kurt to nie o ten filmik chodzi :Phttp://pl.youtube.com/watch?v=7bcxoh8mma8o ten chodzilo :P :DHindus ja tylko sobie ułatwiłem ładowanie tak po prostu jest łatwiej ładowac, pomagając sobie kciukiem, a to co napisał irade to w 100% racja tylko mi wyrzuca ostatnia łuskę.aslv
Kurt Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Nie no wy to jesteście tak mi tu stg pokazywać :D
dect Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Kurt, brzydki ten szturm, prawda? Tez tak mysle... ;-P
aslv Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Eeee Panowie odczepić mi się od mojej zbrojowni :P
aslv Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 A tak dalej to już żadna giwera się nie podoba MG-34 P-08 ??
Kurt Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 wolę mg42 a o lugerku nie wspomnę (cacuszko :P)
Alexxg Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 No to pytanie, czy da się załadować całą piątkę z łódki, czy trzeba robić to wyłącznie pojedynczo?
meleskul Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Mauserowskie łódki w ogóle nie pasują do wycięcia. Do tych łusek BOYI też średnio.
Alexxg Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 No to nie za sympatycznie :(A czy z tego co piszesz Marcinie, wynika także, że do tego kbk BOYI nie podejdą" oryginalne łuski? Pytam, bo tu koledzy wrzucali film, jak to przerobiono oryginalne łuski tak, by podeszły do Tanaki/Marushina. I druga kwestia: czy masz jakiś pomysł na zrobienie (np. z blachy) łódek, które podeszłyby pod wycięcie w tej replice BOYI?No i pytanie bardzo ogólne do tych, którzy mają porównanie między oryginalnym, strzelającym Mauserem, a tym ASG BOYI: na ile ta replika jest podobna do oryginału?
schutze W. Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Jutro najprawdopodobniej idę kupić tą giwerkę, ale mam małe pytanko połączone z prośbą - czy mógłby ktoś wkleić fotki tych łusek i ocenić realność przerobienia org łusek/naboi na pasujące tu oraz ewentualną możliwość dorobienia takowych u tokarza ?pozdrawiam
Stadler Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Toczenie w zakładzie będzie nieopłacalne- lepiej kupić dodatkowe łódki (łuski) w sklepie...Z tego co wiem, to łuski od BOYa nijak się mają do oryginalnych.
Alexxg Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Moment.. to do tych łusek dodają łódki?Co do podobieństwa, to te od Tanaki też tylko względnie są podobne, a oryginał da się dostosować (link do tego filmiku jest na Forum).
Alexxg Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?p=54977741Wg tych informacji, w połowie lutego (czyli po chińskich feriach noworocznych), ma się pojawić na www.rsov.com ta wersja z drewnianą kolbą. Zobaczymy, jaka będzie cena ;) Irlandczycy obstawiają 60 euro ;) Masa wzrośnie, czyli przesyłka z Azji też, ale i tak do ceny wersji plastikowej + kolba + okucia pewnie będzie daleko. W każdym razie ja tam w plastik nie inwestuję - poczekam na coś bardziej true ;)
Kurt Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Łódki są ale do marushina a co do drewnianego chiniola pożyjemy, zobaczymy
vmax-r Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 w łuskach oryginalnych trzeba rozwiercić spłonki na 6-7mm - tak słyszałem od kolegi który sprzedawał go na allegro - i powinno dac się przeładowac chinola nimi... co do adaptacji takiej oryginalnej łuski do możliwości ładowania jej kulkami to nie wiem(kulka to 6mm a pocisk oryginał 7.92mm) ale jak już go kupię to będę ten temat napewno przerabiał...
Alexxg Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 No to raczej oczywiste, że pisząc o łuskach mauserowskich, miałem na myśli uzywanie jej do celów rekonstrukcyjnych, a nie do ASG. Inaczej mówiąc suchy strzał" + wyrzucanie łuski z komory, przeładowanie itd.
vmax-r Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Koledzy meleskul, aslv możecie podac zblizone wymiary łuski? Chodzi mi o długość całkowitą, średnicę zewn. obu końcówek łuski... Jak ładuje sie kulkę do tej łuski?
aslv Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Dl 76mm fi 12mmDl łuski" 58mmfi spłonki" 7mmfi pocisku" 6mmdl pocisku" 19mmszer. kołnierza 1mmto chyba wsio :)
aslv Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 o zapomniałem fi spłonki i pocisku to wymiary wew.
vmax-r Napisano 2 Luty 2008 Napisano 2 Luty 2008 Czekaj, tam nieco wcześniej dawałeś rysunek oryginalnego naboju mauserowskiego i wg tego sama łuska oryginalna ma długość 57mm zewn średnica spłonki to prawie 12mm a od strony pocisku/czubka zewnętrzna średnica 9mm.Nabój chinola to jak podajesz długość całkowita 76mm, od spłonki 12mm, a od trony pocisku/czubka?Ten wymiar jest istotny czy oryginalna łuska wejdzie do lufy... czy oryginalną łuske trzeba by walcować/zwężać.No i jeśli chodzi o długość naboju to trzeba by dorobić czubek do oryginalnej łuski, rozwiercić go na chyba fi 6mm.Nie napisałeś jak ładuje się kulkę do tego kartdidża.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.