Skocz do zawartości

Model Kartonowy

misza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje jakiejś strony gdzie można znaleźć jakieś modele kartonowe do sklejania z możliwością wydruku .
A propos może od czasu do czasu Odkrywca mógłby drukować jakiś ciekawy model np. czołgu
Napisano
Była kiedyś strona rosyjska na której było mnóstwo modeli z Małego Modelarza (oczywiście były tam umieszczone bez pozwolenia), ale już jest zablokowana, chyba, że pod innym adresem. Mam trochę modeli z tej strony, więc jak chciałbyś to daj znać.
Pzdr
Bodziu
Napisano
Namiarów na internet nie mam, ale taka mała dygresja :))
Kiedyś był Mały modelarz" - oj tego to się nakleiło. Samoloty, okręty, czołgi, budowle, samochody itp. Kawał dobrych młodzieńczych wspomnień.
Dostać MM było trudno, przynajmniej w P. gdzie się wychowałem i skąd wyfrunąłem w dorosły świat - szedł jak ciepłe bułeczki. Teraz widzę, że sobie leżą w kiosku.
Na bazarach staroci też można spokojnie trafić.
Były też Plany modelarskie" dla bardziej zaawansowanych, którym się chciało bawić nie tylko w wycinanie z kartonu.

Wracając do planów z internetu, obawiam sie o skalę planów. Mogą być kłopoty z drukowaniem w jakiejś sensownej skali. Drukarka to przeważnie format A4, no chyba że masz coś większego - np. ploter.

z modelarskim pzdr woyta
Napisano
Jeśli chodzi o kartony, to 100razy bardzie wolę np GPM czy FlyModel.
Mam np Mustangsa, P-47 na lakierowanym papierze (metal w błszczącym kolorze, a nie szary..)
Widziałem np Tygrysa 1:25 z kompletnym wnętrzem (silnik tez) więc to już trochę wyższa liga.

michał ł
Napisano
Też preferuję GPM i Kartonowy Arsenał, jak już wydać kasę to lepiej na coś takiego, choć cena od jakichś 3-4 lat zaczęła mnie odstraszać.
Jednak warto, chyba że coś na początek to lepszy MM
Poza tym skanowane i drukowane modele nie oddadzą kolorów, skali, chyba że będziesz chciał malować go samemu itepe.
Według mnie gra nie warta świeczki. A wybór modeli jest potężny
Pozdrawiam
Ja
Napisano
Na początek jest dobry Mały Modelarz a jak coś lepszego to to co już było wymienione, wada MM to to że czasami części nie były wykonane zbyt dokładnie i trzeba było trochę pokombinować, od paru lat przerzuciłem się na plastik w 1:35 ale też koszty poszły sporo w górę.
pozdr
Szefo
Napisano
Jeżeli poszukujecie starych numerów Małego Modelarza to wystarczy kliknąć tu:

http://www.lok-zg.org.pl/maly_modelarz.htm

są tu dostępne (odpłatnie) stare numery Małego Modelarza, nawet z dawnych, dawnych lat. Kupuje się płytkę CD z każdym numerem Małego Modelarza i się ma! Na pewno w sieci można to gdzieś znaleźć za darmo, ale nie wiem gdzie.

Sam kiedyś sklejałem kartony z MM. Mam jeszcze na półce zakurzonego ME 109 i Tygrysa, a do tego JU 87, Me 110 i ME 410. Ostatnio jednak przerzuciłem się na plastikowe czołgi i działa pancerne. Sklejam te, które walczyły w Warszawie w 1944 i w Poznaniu w 1945. Ostatnio dowiedziałem się, że niedługo wyjdzie w plastiku dziwny niemiecki pojazd NK 100 zwany Minnerauner (był w użyciu chyba pod Kurskiem) jeden egzemplarz mają ruscy w Kubince. Też go skleję!
Napisano
minnenraumppanzer czyli samojezdny trał minowy byl wykozystany w operacji cytadela jak sie nie myle

pojazd fajnei wyglada :) widzialem z papieru zlozone kilka egzemplarzy, prosty w budowie, bo co tam drudnego :) jeden kloc :) ale efekt nieziemski
Napisano
Czy faktycznie był wykorzystany bojowo? Wie ktoś więcej?
Myślałem, że przywleczony został do muzeum po przejęciu gdzieś na terenie niemiec.
W każdym razie wygląda jak z Gwiezdnych wojen":
http://www.jagdtiger.de/GermanTanks/AlkettMinenrm-01.htm
Napisano
W kartonie też wyjdzie, myda go już w sztyczniu MODELIK
Napisano
Fakt wygląda kosmicznie
W jednym z Warszawskich sklepów modelarskich stał i chyba jeszcze stoi jego model rzywiczny w kamuflarzu i wygląda jeszcze lepiej
Napisano
Hej Misza! A co cie interesuje? Mam kilka fajnych kartonów z irca typu pojazdy z gwiezdnych wojen, czołg t-70, sopwith triplane, rakietę v-2, v-1 tez gdzies mielem, dalej dterowiec r-100 itd. Jak cię cos interesuję to wyślij mi maila. może uda się coś przesłać chocią ztroche te pliki zajmują.
pozdrawiam
Napisano
Wiecie o ile dobrze wiem to plastik minenraumera jest juz dawno w sprzedaży. natomiast teraz ten sam pojazd tyle, że z kartonu wydaje modelik. A propos Modelika to maja o górę lepsze pojazdy z kartonu niż gpm. Wystarczy coś porownać np. sdk.fz. 250 z gpm i modelika. Od razu zdecydowalem sie na ten drugi.
Napisano
Minneraumenr? - wyszła niedawno książeczka o tym dziwactwie, ale niewiele z niej wynika. W kyżdym razie ten pojazd raczej nie uczestniczył w bitwie pod Kurskiem. Z dokumenttów, które mają ruscy wynika, że został zdobyty - znaleziony na poligonie w Kummersdorfie i że był na chodzie. Ruscy poddali go częściowym testom, a potem go wstawili do muzeum w Kubince, bo była to przestarzała i nieefektywna konstrukcja. I tak 1. Był za ciężki - 35 ton. 2. Za wolno się poruszał, a opancerzenie słabe był więc wrażliwy na ogień artylerii - a miał przecież iść w czole natarcia przez pole minowe. 3. Był za słabo uzbrojony - tylko dwa MG 34 w wieży podpieprzonej od czołgu PZKMPF I albo II - nie pamiętam. 4. Sterowanie - rozwiązane fatalnie - te łańcuchy, które widać na zdjęciu służyły do pociągania w jedną lub drugą stronę koła sterującego, które było z tyłu - głupota jak na Niemców! No i ostatnie - nie trałował dokładnie terenu pomiędzy swoimi kołami więc nawet jak przejechał, to na jego drodze mogła pozostać mina! To tyle z książeczki za 22 zł - wydawcy nie pamiętam, ale to taki zeszyt format A5, w poziomie. A jeżeli chodzi o model plastikowy to producenty chyba fantazjował - Minneraumer ma kamuflaż - widziałem na pudełku, a nie wiadomo czy rzeczywiście był malowany w ciapki. I napisane jest ża walczył w op. Citadelle a nie walczył. POZDRO
  • 2 weeks later...
Napisano
Gallrad: na twoim miejscu zamiast kupować po okładce zacząłbym sklejać - wtedy wychodzi wyższość profesjonalnego opracowania i druku nad wyrobem chałupniczym.
Życzę miłej walki przy sklejaniu sdk z Modelika...
Mam oba i wiem co mówię.
pzdr
ams

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie