panzerhrabia Napisano 29 Listopad 2007 Autor Napisano 29 Listopad 2007 Czy słyszał ktoś z Was o stalowej amunicji (łuski) Polskiej do musera?? Produkcji Norblina??
PATRON Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 widziałem w kolekcji u znajomego, stany słabiutkie ...PATRON
tadekniejadek Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 stan tragiczny, widac tylko podzial na sektory i literke B, pocisk melchiorowy, jak bede mial fotke to wstawie
panzerhrabia Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 stalowe spłonka zalana octem od środka, proch wysypany.
tadekniejadek Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 moze lepiej zapytac ile tago znaleziono :)z tego co ja wiem to kilka sztuk (3??? w jednym dolku chyba 15 lat temu na focie Bema) widze ze masz jedna z tych 3 sztuk :)znane sa jeszcze chyba 2 sztuki w USA, gratuluje stanu, moja jest bardziej tragiczna, ale.... ladniejszej raczej nie dorwe :) jezeli to twoje to gratuluje, jezeli kolegi to ciekaw jestem czy to tej osoby co trzyma ja w sejfie i wyciaga ja na swiatlo dzienne tylko na wieksze swieta koscielne :)
panzerhrabia Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 W tym tygodniu wypłyneło 5 sztuk gdzie? nie powiem każda sztuka poszła w Polske...
thor65 Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Witam i gratuluje.Może zdradzisz województwo?Pozdrowienia Thor.
PATRON Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 na bema wyszło około 30 sztuk i poszły do 2 osób, potem wyszło jakieś 100 rozsypujących się w rękachkilka sztuk w innym miejscu warszawy oraz ponoć kilka (2-3 szt) na mazowszu, ale nie widzxiałem więc nie wiem,a te pięć w tym tygodniu to domyślam się gdzie wyszły ....PATRON
panzerhrabia Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Napisano 1 Grudzień 2007 witam łuski wyszły a podkarpaciu..
krzysiek Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Powiedzcie to są stalowe lakierowane, czy stalowe mosiądzowane łuski?PozdrawiamKrzysiek
panzerhrabia Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Napisano 1 Grudzień 2007 amunicja była wykopana w ładownicy przemieszana z mosiężną...
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Krzysiek - prowadzono testy z łuskami platerowanymi miedzią oraz lakierowanymi.
Czarek Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 pod Iłżą rok temu wykopałem łudeczkę tego niestety rozsypały się i tylko mosiężne czubki zabrałem...
krzysiek Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 I na tych stalowych lakierowanych łuskach są widoczne polskie bicia? Na jakiej podstawie stwierdzono, że to amunicja polska? Niemcy nałogowo stosowali naszą amunicję mosiężną w 1944 roku, mam nadzieję, że nie uważa się tych łusek za polskie tylko dlatego, ze leżały obok polskich?PozdrawiamKrzysiek
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Czarek : pod Iłżą (Piotrowe Pole) znajduje się sporo niemieckiej amunicji 7,92 x 57 mauser w stalowych łuskach produkcji z 1943/44 r. pozostałej po działaniach przeciwpartyzanckich w tamtych rejonach. Skąd wiesz że były to akurat polaczki"?
Czarek Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Piotrowe Pole już tak skopane że nie wybieram się tam nawet-lasy małomierzyckie rządzą-a skąd...a stąd że leżały luzem w dołku pod naszą konserwą od mauserka...ktoś pewnie wrzucił przy rozbrajaniu się...no chyba że ją Niemcy zakopali:)
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2007 Napisano 1 Grudzień 2007 Różnie to bywało - amunicja polska i niemiecka mogły być zakopane np. po 1945 roku.
Czarek Napisano 2 Grudzień 2007 Napisano 2 Grudzień 2007 ano...daty nie dopisali-więc tylko domniemywam że z września:)
Piotr J. Bochyński Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 Poszukuje informacji w temacie amunicji karabinowej produkowanej w okresie II RP z zastosowaniem materiałów zastępczych (łuski stalowe).Interesują mnie jak zawsze materiały i informacje nie publikowane do tej pory w internecie jeśli ktoś takowe posiada. Przeglądając różnego rodzaju fora niestety nie znalazłem tego za wiele, tak więc w tym przypadku każda informacja będzie cenna.Tak przy okazji próba odpowiedzi na pytanie: dlaczego na partii testowych łusek stalowych znakowanychFe | N | 38 | Bznajduje się sygnatura Fe" zamiast bardziej odpowiadające stali S"lub St" (nie mylić rozważań z późniejszymi niemieckimi oznaczeniami)???.Otóż wydaje się że jest to jak najbardziej prawidłowe gdyż łuski te nie są de facto wykonane ze stali!!! tylko właśnie z żelaza, cała kwestia leży w ówczesnym nazewnictwie technicznym dotyczącym stopów metali. Prawdopodobnie było to żelazo z niska zawartością domieszek na całkowitym poziomie do 0,15% więc można mówić w tym wypadku o prawie czystym technicznie żelazie zamiast stali. (Rozwiać te wątpliwości mogłaby np. analiza chemiczna tych łusek pod kątem ich składu).Pozdrawiam: Piotr J. Bochyński
Piotr J. Bochyński Napisano 15 Czerwiec 2012 Napisano 15 Czerwiec 2012 W nawiązaniu do powyższego żeby nie zakładać osobnego wątku:Czy ktoś spotkał łuski do amunicji sygnałowej w kalibrze 25mm lub 35mm stalowe/żelazne produkcji polskiej???Mam tylko jeden ślad w tym temacie z roku 1937 cytując za autorem: innych łusek żelaznych wykonana jest łuska żelazna zastępcza do rakiet, całkowicie ciągniona z żelaza."PJB
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.