grzeb Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Interesuje mnie przebieg dawnej granicy między III Rzeszą a II RP na terenie obecnego powiatu złotowskiego (Wielkopolska). Chciałbym się dowiedzieć jak wygladądały słupy i budynku graniczne, z obu stron (czy są znane zdjęcia).Ponadto, czy są mapy z zaznaczonymi słupami granicznymi (ewentualnie z podaniem strony w internecie).Z tego co mogłem porównać obecne granice gmin na terenie powiatu złotowskiego w dużej części pokrywają się z dawną granicą państwową. Podobnie było w przypadku rozgraniczenia d. województów : koszalińskiego i bydgoskiego ( z powiatem wyrzyskim ).Szczególnie interesuje mnie udział placówek niemieckiej straży granicznej w przygotowaniach do wojny 1939 r. i ich udział w ataku na Polskę 01.09.1939 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 na wigowce 100 sa widoczne miejsca gdzie stoja slupki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Ja bardziej wiem o tych na Śląsku ale może Ci się przyda otóż zostały same słupki graniczne i linie fortyfikacji (obszar warowny śląsk) - a tu masz stronkę o tych fortyfikacjach - www.fortyfikacja.pl wejdź i kliknij po prawej na OWŚ lub podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 http://www.fortyfikacja.pl/?a=po Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Witam.Hej woytas - możesz wrzucić jakiś skan lub fotke tej mapki z zaznaczonym jakimś słupem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 wigowka 100 z zaznaczonymi slupkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 Witam.Dzięki dla wojtasa za współprace :-)MArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Listopad 2007 Share Napisano 29 Listopad 2007 a wigowki jakiejs nie potrzebujesz? :)moge podeslac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 Czołem.Wojtas - dzięki za ofertę ale w sieci znalazłem to czego szukałem. Mam zamiar w tym łikendzie" wyskoczyć i pobuszować w terenie, może coś ostało po szaleństwie kamieniarzy po wojnie. Jak coś znajde to wkleje fotkę.A teraz jeszcze techniczna sprawa - przy słupach leci numeracja 20 - 22 - 25 itd. W moim terenie numeracja jest dziesieciokrotnie wyższa, tak na marginesie. Czy ta numeracja wskazuje na nasycenie słupów w terenie? PozdrawiamMarekps. Grzeb - znalazłeś coś na swoim terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 z tego co udalo mi sie ustalic to sa to numery slupkow na danym odcinku granicy - wiec pierwsze numery moga oznaczac odcinek a dalsze nr slupka - ale to moje domniemanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 Witaj.Widziałeś taki słupek? Są na nim sygnatury lub inne cechy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 u mnie wszystko wytargane - znalazlem dziury po slupkachWiem gdzie sa jeszcze na 100% ale tam nie dotarlemNiewiem jak moze wygladac sprawa w prostym terenie - u mnie granica szla lesnymi drogami i slupki stoja na skrzyzowaniach tych drog - dosyc zadko - ciekawi mnie czy moze sa miedzy nimi inne nie naniesione na mape? (w co watpie bardzo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 mam przyklad - zerknij na zdjeciuhttp://zapomniany.rybnik.pl/content/view/168/40/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 2 Grudzień 2007 Share Napisano 2 Grudzień 2007 Witam.W sobote zaatakowałem" linie graniczną i tylko samochodzik zaj....ałem błotkiem. Zaraz wsiadam na rower i puszcze się innymi ścieżkami.A na 100 % pare słupków powinienem tam znaleźć. Wujaszek za młodu z kumplami podczas wypadów" w teren odpoczywal koło granitu. Więc gdzieś to tam jest i czeka....Natomiast posiadam pewną fotkę którą zamieszczam obok. Słupek ten przebiega równo w lini granicznej i stoi w wiosce na krzyżówce.Woytas - widziałeś coś podobnego? Tak ze 20 m od słupka stoi już niekompletny betobowy blok, na którym za młodu pamietam był napis - iemie Odzyskane".A wracając do wujaszka to powiedział mi gdzie są składowane a raczej na nowo zaadoptowane słupki grniczne. O mało nie spadłem na podłoge, gdyż wychowałem się koło nich. Ech... ten dostęp do informacjii....PozdrawiamMarekps. w tygodniu wrzuce fotki słupków, tych na powrót zaadoptowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 2 Grudzień 2007 Share Napisano 2 Grudzień 2007 jak pogoda sie utrzyma to w piatek albo czwartek wybiore sie na te moje pewniaki w lesie.co do tych slupkow o ktorych piszesz to mysle tak:-albo granica byla podwojnie slupkowana (po stronie polskiej i po niemieckiej - ale troche to niedorzeczne...)-albo takie cos - czy przed 1918 w tym rejonie nie bylo jakiejs granicy pomiedzy cesarstwami i to sa bardzo stare slupki graniczne?Porownywalem przebieg granicy na polskiej 100 i niemieckiej 25 (w moim rejonie) i slupki na obu mapach stoja dokladnie w tych samych miejscach - mapy mam pokalibrowane w ozim i bede probowal je namierzyc gpsem.w zeszly weeken trafilem tak z dokladnoscia 2 metrow na stary slupek geodezyjny (poniemiecki) na wzgorzu - na polskich mapach juz go nie bylo pomimo tego ze nadal jest - przewrocony ale jestjak bedziesz mial jakies fotki to wklejaj - jesli mozesz to wyslij mi w lepszej rozdzielczosci na mailikajak wyciagniesz jakies wnioski to tez sie pochwal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 2 Grudzień 2007 Share Napisano 2 Grudzień 2007 Mieszkam niedaleko kolegi necroskop też zaliczyłem kilka wypadów a granicę".Temat ten nurtuje mnie od dawna.Odnalazłem kilkadziesiąt słupków ale małych, wystają z ziemi od 15-30cm i mają na wierzchu wykuty niemiecki krzyż.Są rozmieszczone co 50-70m. Tylko nijak mi nie pasują do tych ze zdjęcia. Może wyznaczały pas graniczny? wówczas powinienem znaleźć podobne w odległości 200-300m biegnące równolegle, ale nic takiego nie było. Jutro poskanuję zdjęcia i wrzucę na forum. Duży betonowy słup o którym pisze kolega stoi również w Załęczu przy drodze do Góry. Widziałem jeszcze dwa, jeden w miejscowości Świbno trasa Oleśnica-Wieluń i drugi w powiecie Międzychód. U mnie zachowały się strażnice i budynki do odpraw celnych. Też mam kilka fotek. Do kolegi grzeb postaram się znaleźć mapę WARTENLAND z 1942r tylko na płycie może się przyda do lokalizacji w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 2 Grudzień 2007 Share Napisano 2 Grudzień 2007 slupki graniczne sa male -zobacz te na zdjeciu odemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
necroskop Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 Witam.Wczorajszy wyjazd rowerem był podobny do wyjazdu samochodem z tą mała różnicą że teraz ja się uje...ałem i do tego zmokłem. Musze poczekać na mrozy, jak skuje sie pole to puszcze się na przełaj nimi. Co do fotek ze składowiska" słupków to powrzucam w tygodniu, jak przestanie padać, ale są bombowe.Woytas - niestety na granicy tego słupka z mej fotografii niestety nie ścierały się dwa cesarstwa; tu tylko Prusy były :-).Hej Gregfm - nadal szalejesz w poszukiwaniu zapór p/panc? Masz jakieś rezultaty? Ja w sierpniu wpadłem na jedną stalową, niekompletną ale zawsze i do tego z pomocnikiem :-)Wrzuć jeśli możesz fotkę tych niemieckich krzyżyków albo na adres, jak wolisz. Sam nie mam fotki ale ciekawi mnie czy to samo jest u mnie, bowiem niedaleko przejazdu przez tory jest też granit z krzyżem wykutym od góry. W sumie to polatam z aparatem za jednym razem i powrzucam. Porównamy czy takie same wzory występują i u mnie i u Ciebie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 a chlopaki z krainy kwitnacego ziemniaka?Toz to moje rodzinne strony :) -teraz na emigracji na slasku :)A czy te slupki nie sa normalnymi wydzielajacymi dzialki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 Poskanowałem zdjęcia i wrzuta na forum. Z kol. necroskop pochodzimy z dwóch stron granicy Dolny Śląsk i Wielkopolska.Strażnica polska w Henrykowie trasa Leszno-Góra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 Strażnica w Henrykowie trasa Leszno-Góra. Strona polska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 Słupek graniczny w miejscowości Przywsie na pd od Rawicza.W tle widoczny wysoki na ok. 5m betonowy słup graniczny,podstawa w kształcie trójkąta ostrokątnego. Widok z Niemiec do Polski" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 a ja okolice olesnicy/miedzyborz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 A to słup w Załęczu. Trasa Rawicz- Góra. Do dziś biegnie tędy granica pomiędzy województwami. Kiedyś kiedyś ale to bardzo dawno w połowie wysokości była tablica z napisem Witamy na Dolnym Śląsku. Po zmianie województw w 1975 zamalowano ten napis, a teraz tablica chyba sama odpadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregfm Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 Jeden ze słupków jakie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.