smuga_79 Napisano 19 Listopad 2007 Autor Share Napisano 19 Listopad 2007 WitamCzy ktos spotkal sie z takim czyms jak mozdzierz drewniany uzywany przez Powstancow Styczniowych ? Pozdrawiamsmuga_79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Ja słyszałem. Mój znajomy pisał książkę o wymiarze sprawiedlowości w powstaniu. COś mi kiedyś wspominał. Rozpytam go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Widze tylko ,ze strzelal kartaczami (bardzo pomyslowa bron swoich czasów , ale uzwyana w marynarce" - jeśli w tamtych czasach o takim pojęciu można mówić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 to masz świetny wzrok skoro tam widzisz kartacze, bo jak dla mnie to odważniki robiące za kule łańcuchowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Gdzieś czytałem o jakiś drewnianych armatach" zatopionych w jakiejś rzece w Świętokrzyskim przez powstańców, jak znajdę to zapodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Tak troche OT,ale jest na Discovery taki program Pogromcy mitów" i w ktoryms z odcinków, prowadzący dość jednoznacznie rozprawili sie z legendą o drewnianych działach". Otóz podczas próby wystrzelenia z takowego działa" pocisku, armata uległa destrukcji. Zeby jednak oddać całą prawde to pocisk udało sie wystrzelić i poleciał on nawet dość daleko....POZM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molke Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Kol. Ptaku51 chyba cienko ogladales ten odcinek :D:D gadasz zwykle bzdury jesli chodzi o ten odcinek. Troszke sprostowania :Pogromcy mitow na podstawie starej opowiastki" zbudowali dzialo z pnia drzewa ktore w srodku bylo drazone w taki sam sposob jak w czasach w ktorych powstala owa legenda" .Za pocisk posluzyla wykuta recznie w granicie kula.Dodac jeszcze nalezy iz pien zostal wzmocniony stalowymi obejmami ktore nastepnie zostaly zanitowane oczywiscie u pana zajmujacego sie kowalstwem.Generalnie wszystko zostalo zrobione tak jak w tamtych latach. Dzialo oczywiscie jak najbardziej strzelalo bez problemu niestety granitowej kuli nie odnalezli :) pomijam iloma pozniej rzeczami strzelali oczywiscie cala proba udana a dzialo jaknajbardziej cale i w dobrej kondycjii.Na samym koncu zostalo wysadzone specjalnie (tak jak wszystko w tym programie) poprzez zapchanie go nie pamietam obecnie jakim materialem wybuchowym.Tak wiec prosze nie rob mitow z pogromcow mitow jesli dobrze nie widziales co sie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Jak dobry kowal, a to byli dawniej prawdziwi fachowcy, założył odpowiednie obręcze to raczej nie miała prawa taka armata się rozlecieć, tym bardziej, że kaliber takiego działka był pewnie niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Kol. Molke,tak calkiem bzdur nie gadam:))) 1. pocisk polecial daleko - to sie zgadza2. dzialo na koncu wysadzili - tez sie zgadzaa, ze srodek programu gdzies mi uciekl, coż zdarza sie...:))))Dziękuje za sprostowanie.Przepraszam za wprowadzenie w bład - lata lecą i pamięć coraz słabsza.....Pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Wszystko możliwe jezeli chodzi o potencjalne wzmocnienie siły ognia - ale na miejscu Powstańców to prędzej wolałbym używać pocisków typu kartacz, grubego śrutu to dałoby efekt zmasowanych salw i masowego rażenia.Kule łączone łańcuchem to wynalazek ale dla artylerii okrętowej, tak skonstruowany wielokrotny" pocisk miał niszczyć maszty i żagle wrogiego okrętu. Użycie podwojonego pocisku zwiększało także prawdopodobieństwo trafienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smuga_79 Napisano 20 Listopad 2007 Autor Share Napisano 20 Listopad 2007 Dzieki wszystkim za odpowiedz. Traktowalem to zdjecie z przymruzeniem oka a teraz zdalem sobie sprawe ze cos takiego jest mozliwe i skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bagnetSS Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 super temat zgadzam sie:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.