Skocz do zawartości
  • 0

pierścień z postacią...

kopijnik2

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ogólne wrażenie - cienki opustowy - ale może być patriotyczny" czyli koniec XIX w.

najciekawszy jest ten kamień i wklepywany metal...

żeby nie było - jakąś teorię mam - nie chcę nic sugerować...
Napisano
Jesli przyjac, że w lewej rece postac trzyma galazke palmy to atrybuty pasuja do Jana Nepomucena. Jego atrybutami wlasnie jest piec gwiazd wokol glowy jako symbol pieciu cnot meczenskich, krzyz i galazka palmy jako symbol meczenstwa.
Napisano
patriotyczny- pasowało by te 5 gwiazdek w otoku, upamiętniających śmierć przez powieszenie pięciu członków Rządu Narodowego jednak ten krzyż w ręku dziadka wyklucza tę wersję- jest to krzyż zdwojony a ten występuje w heraldyce zachodniej.Jest to jakis inport i raczej średniowiecze.Ciekawy jestem jak ma na imię założyciel tego postu,chyba się znamy.pzdr.
Napisano
Widać kto chodził na religię ;)
S. Nepomucen był patronem mostów, przepraw, opiekunem życia rodzinnego, orędownikiem dobrej spowiedzi, sławy i honoru. Obecnie uznawany za patrona ratowników. Proszono go również o obronę przed obmową, zniesławieniem i pomówieniem. Według tradycji ludowej był świętym, który chronił pola i zasiewy przed powodzią, ale również i suszą. Dlatego figury św. Jana Nepomucena (nepomuki) można spotkać jeszcze dzisiaj przy drogach w sąsiedztwie mostów, rzek, ale również na placach publicznych i kościelnych oraz na skrzyżowaniach dróg."
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Jan_Nepomucen
Napisano
Na religie akurat nie chodzilem bo zawsze byla to ostatnia godzina lekcyjna;) Natomiast na studiach mialem kiedys zajecia z heraldyki i sfragistyki. Symbolika w tym przypadku wskazywala na postac jakiegos swietego. Zajrzalem do ksiazki Patron-Atrybut-Symbol" i bingo-sw. Jan Nepomucen jak z obrazka:)
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie