Skocz do zawartości

9 browningów i Vis

panzerhrabia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
Dowiedziałem sie od kolegów z pewnego źródła ze w Warszawie kilka dnia temu w Łazienkach podczas wycinki drzewa znaleziona pod nim 9 browningów wz.28 i Visa wszystko posżło do muzeum.... szkoda ze nie zrobili zdjęć;/

Pozdrawiam
Napisano
Jeżeli znaleziska trafiły do Muzeum Powstania to trochę dziwnie bo z uwagi na skład jest to raczej depozyt z września 1939 r. Ale super, że takie znaleziska jeszcze się trafiają :)
Napisano
Witam!
Poszły do Muzeum Wojska nie do MPW i już są w konserwacji.A fotki były robione wiec może kiedyś uda się zdobyć.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Witam,
sądzę, że warszawskie Łazienki i inne tereny zielone w centrum Warszawy kryją jeszcze niejedną taką niespodziankę.
Sam byłem świadkiem, jak w 1989 r. podczas kopania rowów pod kable na terenie UW natrafiono na wrześniowy depozyt zawierający 2 szable, 2 karabinki, bagnet, hełm typu Adrian, kaburę od Visa (którą wysępił niejaki Maciej Poręba) i kilka cynkowych skrzynek z zapalnikami do granatów. A na wierzchu zakopana była szpitalna kaczka":)Pozdrawiam
Napisano
Witam!
OK, w zasadzie wszystko rozumiem, ale co to znaczy: kaburę od Visa (którą wysępił niejaki Maciej Poręba)"?
Pozdro!
PS. Od razu tak z cudzym nazwiskiem na forum? Czyżby jakieś stare kosy"?
Napisano
To dokładnie znaczy, że jednym z elementów depozytu była kabura (mam nadzieję, że wiesz co to jest kabura) od pistoletu typu Vis, którą od żołnierzy z patrolu rozminowania wygrzebująch depozyt z ziemi wycyganił Maciej Poręba, wówczas student historii UW - znany warszawski kolekcjoner militariów, barwna postać, m.in. bohater legendy o kalesonach Wehrmachtu:)
Pozdrawiam
Napisano
to17071990 - Jeśli dobrze zrozumiałem to w MWP wszystko jest na ekspozycji, a w magazynach nic nie ma tak?
A MPW nic nie ma na ekspozycji, a wszystko jest w magazynach?
Napisano
Jakbyś czytał uważnie wątek o którym wspominasz, to zauważyłbyś , ze dyskutujesz z jedną z osób, które owe magazyny zwiedzały :)

Ja myślę, ze każde muzeum ma masę skarbów pokitranych po magazynach które leża i czekają na lepsze czasy :)

fajnie by było zobaczyć zdjątka tych sprzęcików i poznać szczegóły - gdzie i w jaki sposób dokładnie depozyt był złożony oraz w jakim stanie dotrwała jego zawartość do dzisiaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie