panzerhrabia Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 witamDowiedziałem sie od kolegów z pewnego źródła ze w Warszawie kilka dnia temu w Łazienkach podczas wycinki drzewa znaleziona pod nim 9 browningów wz.28 i Visa wszystko posżło do muzeum.... szkoda ze nie zrobili zdjęć;/Pozdrawiam
panzerhrabia Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 o ile sie nie mylę do do Muzeum Powstania.... poszły ale na 100% nie jestem pewien
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Jeżeli znaleziska trafiły do Muzeum Powstania to trochę dziwnie bo z uwagi na skład jest to raczej depozyt z września 1939 r. Ale super, że takie znaleziska jeszcze się trafiają :)
to17071990 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Mogliby to dac do innego muzeum , bo w MPW wszystko leży w magazynach , a gdzie indziej zdobiłoby wystawy
lokfan Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Witam!Poszły do Muzeum Wojska nie do MPW i już są w konserwacji.A fotki były robione wiec może kiedyś uda się zdobyć.Pozdrawiam!lokfan
SZZ Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Witam,sądzę, że warszawskie Łazienki i inne tereny zielone w centrum Warszawy kryją jeszcze niejedną taką niespodziankę.Sam byłem świadkiem, jak w 1989 r. podczas kopania rowów pod kable na terenie UW natrafiono na wrześniowy depozyt zawierający 2 szable, 2 karabinki, bagnet, hełm typu Adrian, kaburę od Visa (którą wysępił niejaki Maciej Poręba) i kilka cynkowych skrzynek z zapalnikami do granatów. A na wierzchu zakopana była szpitalna kaczka":)Pozdrawiam
mowglyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Witam!OK, w zasadzie wszystko rozumiem, ale co to znaczy: kaburę od Visa (którą wysępił niejaki Maciej Poręba)"?Pozdro!PS. Od razu tak z cudzym nazwiskiem na forum? Czyżby jakieś stare kosy"?
SZZ Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 To dokładnie znaczy, że jednym z elementów depozytu była kabura (mam nadzieję, że wiesz co to jest kabura) od pistoletu typu Vis, którą od żołnierzy z patrolu rozminowania wygrzebująch depozyt z ziemi wycyganił Maciej Poręba, wówczas student historii UW - znany warszawski kolekcjoner militariów, barwna postać, m.in. bohater legendy o kalesonach Wehrmachtu:)Pozdrawiam
yorik Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 to17071990 - Jeśli dobrze zrozumiałem to w MWP wszystko jest na ekspozycji, a w magazynach nic nie ma tak? A MPW nic nie ma na ekspozycji, a wszystko jest w magazynach?
tm/39 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Proponuję odwiedzić sąsiedni wątek o magazynie właśnie MPW.Obowiązkowo !!!Pozdrawiam.
blackdog Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Jakbyś czytał uważnie wątek o którym wspominasz, to zauważyłbyś , ze dyskutujesz z jedną z osób, które owe magazyny zwiedzały :)Ja myślę, ze każde muzeum ma masę skarbów pokitranych po magazynach które leża i czekają na lepsze czasy :)fajnie by było zobaczyć zdjątka tych sprzęcików i poznać szczegóły - gdzie i w jaki sposób dokładnie depozyt był złożony oraz w jakim stanie dotrwała jego zawartość do dzisiaj
mowglyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 SZZ!Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.Pozdrawiam!PS. Mam nadzieję, że wiesz co oznacza zwrot pozdrawiam"...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.