Skocz do zawartości
  • 0

dzis widziane u chłopa - co to za resztki działka?

wojpo7

Pytanie

Napisano

Wybrałem sie dziś w objazd po wsiach. u jednego z gospodarzy zobaczyłem to? chłop powiedział że wyorał to jakiś czas temu - i że to jakieś działko - chce to wywalić na złom bo mu zawadza. powiedział że może mi to oddać za cenę złomu czyli 50 gr za kilogram.

prosze o pomoc co to może być ?

długość lufy ( bo skałada się to z dwóch części ) to ok 102 cm,

średnica wylotu to ok 12 mm

wejscie na magazynek ( tak mi się wydaje ) jest dość duże

całość waży ok 30 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wielkie dzieki za informacje. a jest gdzies na necie fotka tego karabinu - chciałbym zobaczyc jak wygądał w całej okzałości.

jesli chodzi o zakup tego to bardzo poważnie sie na tym zastanowie - w sumie racje że w w kazdej chwili mogę to sprzedac na złom.

pozdrawiam
Napisano
adamczarnecki czy masz ochote na najazd panow w niebieskich mundurkach najpierw pokazujesz lufki a potem piszesz takie pierdoly pzdr wesolych swiat
Napisano
Kupuj i schowaj w piwnicy- takie coś nie powinno trafić na złom! Trzeba ratować co się da z materiału historycznego, bo przyjdą czasy, że nie zostanie już nic.
Napisano
ja bym brał - zawsze możesz to kiedyś zepchnąć na złom właśnie, więc stracić na tym na pewno nie stracisz, a rzecz dosyć rzadko spotykana, coby to nie było :)
Napisano
A tak z czystej ciekawości, ile może być wart taki cały karabin, oczywiście w stanie wykopkowym? I gdzie można obejrzeć? Pozdrawiam.
Napisano
Przepraszam, pisalem z rozbiegu - nie jest to dzialko rzecz jasna a karabim maszynowy Uniwersalnyj Bieriezina kalibru 12,7mm.
Montowany w wieżyczce (UBT),
montowany w skrzydłach samolotów (UBK)
zsynchronizowany (UBS).
Napisano

Wybrałem sie dziś w objazd po wsiach. u jednego z gospodarzy zobaczyłem to? chłop powiedział że wyorał to jakiś czas temu - i że to jakieś działko - chce to wywalić na złom bo mu zawadza. powiedział że może mi to oddać za cenę złomu czyli 50 gr za kilogram.

prosze o pomoc co to może być ?

długość lufy ( bo skałada się to z dwóch części ) to ok 102 cm,

średnica wylotu to ok 12 mm

wejscie na magazynek ( tak mi się wydaje ) jest dość duże

całość waży ok 30 kg

Napisano
Teoretycznie rzecz biorąc jacenty2004 masz rację. w sumie co ja z tym moge zrobić???? części nie ma także odrestaurować sie nie da, chyba że odczyścić i pociąć lufe na podkładki- choć i to wydaje sie nie opłacalne.

a tak zupełnie powaznie to rzeczywiście muszę się zastanowić co mogę z tym zrobić gdybym to nabył --- ale mało mam pomysłów.

pozdrawiam
Napisano
jeszcze nie bo nadal mam te 15 zł a jak wcześniej pisałeś albo pozostałości karabinu albo coś dla wzmocnienia. nie wybrałem jeszcze ani tego ani tego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie