Monsun Napisano 12 Styczeń 2004 Share Napisano 12 Styczeń 2004 Heinz - napisz co wychaczyłeś od okolicznych chłopów i co wykopałeś z tego El- Dorado. Jestem bardzo ciekaw, jakie fanty i w jakim stanie tam powychodziły. W ubiegłym roku słyszałem, że w Bydgoszczy wyszło trochę Mosinów i Pepeszek. Znajdowane były przez ekipy remontowe podczas rozbiórki dachów. Nie wiem czy to prawda, bo zastanawia mnie fakt, że nie wyszło nic niemieckiego? I to w takim mieście jak Bydgoszcz. PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 A to ta furażerka ze strychu mojej babki :)foto`1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 widok do środka :)...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 zbliżenie środka ,widać jakieś bicia - 1942" chyba i cos jeszcze......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 ...i od przodu - jest wrona" i odwrócone V".pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg83pp Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 No no! ładna piłotka" - niezłe teafienie !Pozdrawiamgrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 A co mi tam... Pokażę wam parę flaszek: (od lewej)-Cognac" Distillerie A Vapeur Wola Krysztoporska ;)-Mieszanka kminkowa Jan Muszyński i S-cy Lwów-Pippermint" Dystylarnia parowa M.Braun Piotrków-Zaprawa na cukrze wiśniowa" A.Schweitz W-wa ul.GrzybowskaPierwsza i trzecia sprzed I w.ś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 i jeszcze trzy: (od lewej)-Wisniak" Dystylarnia Parowa M.Braun w Piotrkowie-Iskustwiennyj końjak" ;) M.Braun A Piotrkov-Końjak Tamara" M.Rostomow Warszawa.Wszystkie trzy sprzed I w.ś. z tyłu butelek akcyza ze zgodą na sprzedawanie tych napitków w Kaliszskaja i Pietrokowskaja Gub." ,cena tych napitków w małych flaszkach to 15 kopiejek.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Styczeń 2004 Share Napisano 15 Styczeń 2004 Ciekawe czy któraś była pełna warto byłoby spróbować hhheeee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Ja osobiście na strychach znalazłem manierkę niemiecką i rosyjską 1905, skrzynkę na ammo do le. I.G.18, skrzynkę na 30 Eihandgranate, Luftdichter Patronenkasten, złamany bagnet czeski vz.24, lornetkę niemiecką + furażerka sowieckaja, kanister WH, jednak dla mnie najciekawsza jest gazeta wydana 2 dni po tym jak Hitler został kanclerzem Niemiec:) Fajnie odzwierciedla nastroje podówczas panujące :-)Poza tym pełno Rycerzy Niepokalanej itepe wydawnictw religijnych, pełno różnych dokumentów - listy, reklamy, pierdoły...Niech się ono jeno ociepli!!!poza tym być może znam osobę u której na ścianie wiszą pepeszka i dwa karabiny - jeden skałkowy, ten drugi to chyba Gras, pełny pocisk do Paka 40 (Full wypas) i 2 bagnety + w ch** rzeczy w piwnicy. Jego ojciec zbierał, a że zaczął zaraz po wojnie i był leśniczym to pełno tego wyciągał! Mogę się tylko domyślać, bo gość nie jest do pogadania na jakikolwiek temat... Tylko raz byłem u niego w domu... może by tak jeszcze raz? W nocy, gdy wszyscy spać będą...?MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Aha, no i jeszcze z ciekawszych - PFERDEPASS, Dowód Tożsamości Konia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 MK mozesz zamiescic fote tej skrzynki do ammo le.I.G.18 Bardzo interesuje mnie ta haubica i osprzet z nia zwiazany. Jak sa jakies opisy na skrzynce to tez podaj. Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 16 Styczeń 2004 Share Napisano 16 Styczeń 2004 Strychy i piwnice, ale głównie strychy, tam zawsze coś się znajdzie. Los chciał, abym znalazł pocztówki, gazety przedwojenne niemieckie, pudełko po cygarach, pudełko metalowe po prezerwatywie, butelki, zdjęcia, świecznik z brązu. Część z tych rzeczy już nie jest w moim posiadaniu. Miło wspominam pobyt na wykopaliskach archeoligicznych w Łańcucie w latach 80, tam właśnie na strychu drewnianej willi przeznaczonej do rozbiórki znalazłem krakowska gazetę z ostatnich rozbiorów, list do hr. Potockiego z prośbą o ochronę przed napaścią ma kasę jakąś tam i wiele innych drobiazgów. Do dzisiaj rozglądam się w mieście i nie tylko, jak jest coś do rozbiórki to wchodzę na strych. Z tego co mi wiadomo większość odkrywców" tak robi.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 Kiler, na razie tylko 1 fotka, nie jestem dziś do życia %-)Ale jestem, PAMIĘTAM, czuwam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Styczeń 2004 Share Napisano 17 Styczeń 2004 Kiler - ja też mam super skrzynkę na 4 pociski do 7,5 cm leIG 18. Zrobię fotki i wrzucę tutaj ,ale to dopiero jutro.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heinz Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Sorry żę tak dlugo bez odpowiedzi ale coś nawaliło i w tym tygodniu nie miałem internetu.A teraz kilka rzeczy z kolekcji moej lub moich znajomych znalezionych gzdieś po chałupach: hełm wz.1915(drian) ok.70% farby, 2 plecaki polskie(jeden 100% ale drugi nie mam pewnosci że przedwojenny), pol. torba polowa oficerska typ B., polska skrzynka na ?zapalniki? (już niedługo w identyfikacji), buty niemieckie, czapka pancerniaka niemieckiego(jeszcze z 39r.), maska pgaz niem. z puszką, szelki niem. wz.38, pałatka niem. kabura do parabelki i P38, manierka niem. w pokrowcu, 2 plecaki niemieckie (siersciuchy), pałatka niem., niem gazety i mapy, dokumenty. bagnety niem kanister WH, tromer(chyba tak to sie nazywa)od MG... i wszystko w b.dobrym lub dobrym+ stanie. Jest też sporo rzeczy w stanie gorszym. Większośc rzeczy dostalem praktyczni za flaszke lub postawienie wina lub piwa w miejscowym sklepie. Ludzie mówią że jeszcze na początku lat 90-tych nawet mundury jeszcze sie walaly po stodolach. Nie wypisywałem broni bo jej nie zbieram, z reszta kupowanie jej od chlopa ktorego pierwszy raz widzi sie na oczy uwazam conajmnie za niepowazne. Jesli chcesz wiedziec cos wiecej pisz bo mi juz sie niechce.Przepraszam za bledy i nieuzywanie polskich liter ale pisze 1 reka bo jestem zaj... zmeczony.%-))Pozdrawiam wszystkich dobrze sie bawiacych:)Heinz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Sorka bjar_1 że nie na Twoim poście ale tu zacząłęm to tu skończę.For KilerFotka1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Wiem, że nie jest to dobry stan i że wielu z Was ma na pewno lepsze ale obiecałem to wstawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 i NEXT. Niestety uszkodzone, SZLAG BY TO!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 No i esce edno!Mam nadzieję, że w czymś pomogą!Ej, Ty! Tak, Ty, co w tej chwili to czytasz!!! Masz ode mnie pozdrowienia. :-PMK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 No to jak tylu się pochwaliło to i ja się pochwalę!!!Od wielu lat penetruje dom mojego prapradziadka i ciągle ma on jakieś tajemnice!!!Oprócz militariów( bagnet-sztylet chyba lotniczy niemiec, menażki manierek)znalazłem zegary,kafelki XVIII wieczne-szabrowane z jakiegoś dworu,tkaniny ,radia,bibeloty,butelki ,sztuće srebrne to ciągle odkrywam coś nowego!!!p.s.mój mail to yasiooxx@wp.plYasioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Do kolegi wojna1939Chciałbym sie z Toba skontaktowac w sprawie tego listu do hrabiego Potockiego jak mozesz daj znac na maila vickers@wp.pl dzieki i pozdrwoionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 21 Styczeń 2004 Share Napisano 21 Styczeń 2004 Do PotockiegoWysłałem do Ciebie maila, bodaj wczoraj.Pozdrawiam M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoN_39-45 Napisano 21 Styczeń 2004 Share Napisano 21 Styczeń 2004 Czesc W milo ze jestes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Styczeń 2004 Share Napisano 21 Styczeń 2004 Kiler naobiecywałem zdjęć pojemnika na pociski i jeszcze nie ma...Jutro będą na 100% ,narazie brak czasu.pozdrawiambjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.