Skocz do zawartości

bitwa pancerna okolice Wołomina i Radzymina

desmo_sm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie.
Szukam w necie coś na temat tej największej bitwy na naszych ziemiach na czołgi. Odbyła się ona w okolicach Wołomina. Może jakieś fotografie czy plany tej bitwy by się znalazły w necie. W związku z tym mam pytanko czy macie może w posiadaniu coś z tego tematu?
dziękuję bardzo za jakiekolwiek info
desmo_sm
Napisano
Poszukaj na Forum, były chyba juz o niej jakieś wątki.

A na marginesie - czy największą bitwą pancerną na Ziemiach Polskich nie była przypadkiem ta ze stycznia 1945 r. tocząca się na południe od Kielc? :>
Napisano
Bjar masz rację.Największa bitwa pancerna była ta o której piszesz.Ale ta o której pisze kol f35jsf była największa na ziemiach polskich bitwą NA CZOŁGI.
Pozdrawiam
Napisano
Tiaa... To pewnie pomiędzy Brześciem a Warszawą śnieżkami się rzucali, co? :>
Ja tam bym obstawał, że większe siły pancerne były rozwinięte na wschód od Wisły.
Napisano
Proponuję zacząć od początku, czyli od przełamania niemieckiego pierścienia wokół Warszawy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogorzel_%28powiat_mi%C5%84ski%29#Bitwy
Napisano
Panie Wars98 jeżeli mamy być tak drobiazgowi to NIE napisałem osyjskie dywizje pancerne" albo armie pancerne pod Kielcami" tylko Rosjanie pod Kielcami";)
Skład 4 Armii Pancernej: 11 K. Panc, 10 K. Panc Gw, 6 K. Zmech Gw
Pozdrawiam.
Napisano
Udział 4 Dywizji Pancernej Wehrmachtu w omawianej bitwie został pokrótce opisany w artykule opublikowanym w kwartalniku Militaria" w 1996 r. (bodajże nr 2). Była to część opisu szlaku bojowego tej dywizji w ostatnim roku II wojny światowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie