Skocz do zawartości

Pieczęcie lakowe

domini

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 504
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Po odbiciu w laku wyraznie widać 28

a litery na koncu gornego otoku jest D-NA

NA to może narodna armia

D- dywizjon ?

Poza tym wszystko poprawnie odczytane.

Dzieki za pomoc.!

Teraz szukam danych o 28 dywizjonie cieżkich haubic

datowanie może okreslić napis B.S.F.S.R na rok 1939?

Jako że dział Nasze Odkrycia przestał służyć do identyfikacji, wrzuciłem moją pieczęć lakową do Identyfikacji, gdyby któryś z Panów specjalistów raczył tam zajrzeć i zidentyfikować byłbym bardzo wdzięczny.
pozdr.ZaKu

• 2 weeks later...

Dostałem od kolegi taki tłoczek(fotka odwrócona).

Twierdzi,że znalazł na francuskim pobojowisku. Właściciel był odznaczony orderem- krzyżem.

Można z całą pewnością stwierdzić, że należał do żołnierza?
Można określić narodowość właściciela?

Pozdrawiam.

...

W heraldyce nowożytnej panoplia umieszczano początkowo za i pod herbem dowódcy wojskowego po odniesionym przez niego znaczącym zwycięstwie. Armaturę herbową komponowano z pik, halabard, buńczuków, chorągwi, szabli, dział i innego sprzętu wojennego.
....
tarcza - użytkowa- rycerska

korona rangowa - nie biret
monogram (!!!)

-----
raczej druga strona" a nie Francja, lub przed nadaniami napoleońskimi
-----
ordery były gdzieś" rozrysowane - poszukaj...

Dzięki master K:)
Będę szukał- jutro.

monogram (!!!)" czemu tak głośno- coś wiesz?
To jakieś DH a może D II?

Co do pieczątki ze skorpionem z początku wątku. Otrzymałem takie tłumaczenie na angielski:

שבהמי- bestial, brutish.

Pozdrawiam.

Karpik Ty farciarzu.
Dlaczego ja nie dostaję takich prezentów? ;)
Pomocna będzie informacja na terenie polu jakiej bitwy pieczątka została znaleziona.
Według mnie nie jest to pieczątka osoby uszlachconej bo jako taka wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu.
Myslę, zę pieczątka należała do osoby z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była. To by tłumaczyło dlaczego na tarczą z monogramem jest wyryta korona szlachecka.

Pomsee - chyba worzysz" historię...
...Według mnie nie jest to pieczątka osoby uszlachconej bo jako taka wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu.
Myslę, zę pieczątka należała do osoby z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była. To by tłumaczyło dlaczego na tarczą z monogramem jest wyryta korona szlachecka...

...wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu...czyli monogram nie mógł być herbem... źródła!
...z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była... a to novum - źródła! ! !
_______________-
Tu - moim zdaniem - czysty przykład nobilitacji za zasługi wojenne".
DJ (DS - bo rzeczywiście nie DA) awansował" co jest uwidocznione... i każdy graficzny znak" zatarłby czytelność tego procesu...
i jeszcze uwaga adopcja heraldyczna" zjawisko polskie
i jeszcze uwaga: Polska - Świat, czyli herb RODU" a herb OSOBISTY"...

Artiwu twoja pieczątka wyraźnie kogoś, kto wyznawał judaizm. Trzeba by tylko rozszyfrować napisy. Jedyna sugestia jak mi się nasuwa, to symbol jelenia - być może podobnie jak na macewach - oznacza on kogoś o imieniu Cwi.

Kopijnik daj choć jeden przykład nobilitacji (za zasługi wojenne!), której efektem był herb przedstawiający inicjały własciciela.
Jeżeli go znajdziesz to może od tego faktu zaczniemy dyskusje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie