kopijnik2 Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 popatrzymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusts Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 calkiem niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 zewnętrzny otok:Dowództwo 23 Samodzielnego Dywizjonu Artylerii - Ciężkich Haubic.jeszcze ktoś styl musi poprawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 popracuj nad numerem dywizjonu... 23, 28, 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusts Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Po odbiciu w laku wyraznie widać 28a litery na koncu gornego otoku jest D-NANA to może narodna armiaD- dywizjon ?Poza tym wszystko poprawnie odczytane.Dzieki za pomoc.!Teraz szukam danych o 28 dywizjonie cieżkich haubicdatowanie może okreslić napis B.S.F.S.R na rok 1939? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 D-NA DywizjoNAR.S.F.S.R. wojna 1920 rokupodaj miejscowość znalezienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusts Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 Znaleziono w okolicach Łososnej; szosa Sokolka -Kuznica.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Luty 2008 Share Napisano 20 Luty 2008 ta lub taka - lokalizacja niewiele pomoże, niestety...ale już coś 28 - pewne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusts Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 28 pewne, wysle skan odcisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusts Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 28 jest i R S F S R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 Jako że dział Nasze Odkrycia przestał służyć do identyfikacji, wrzuciłem moją pieczęć lakową do Identyfikacji, gdyby któryś z Panów specjalistów raczył tam zajrzeć i zidentyfikować byłbym bardzo wdzięczny.pozdr.ZaKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 http://odkrywca-online.pl/pieczec-mala-jaki-herb-,600402.html#600402 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Dostałem od kolegi taki tłoczek(fotka odwrócona). Twierdzi,że znalazł na francuskim pobojowisku. Właściciel był odznaczony orderem- krzyżem.Można z całą pewnością stwierdzić, że należał do żołnierza?Można określić narodowość właściciela?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 ...W heraldyce nowożytnej panoplia umieszczano początkowo za i pod herbem dowódcy wojskowego po odniesionym przez niego znaczącym zwycięstwie. Armaturę herbową komponowano z pik, halabard, buńczuków, chorągwi, szabli, dział i innego sprzętu wojennego. ....tarcza - użytkowa- rycerskakorona rangowa - nie biretmonogram (!!!)-----raczej druga strona" a nie Francja, lub przed nadaniami napoleońskimi-----ordery były gdzieś" rozrysowane - poszukaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Dzięki master K:)Będę szukał- jutro.monogram (!!!)" czemu tak głośno- coś wiesz? To jakieś DH a może D II?Co do pieczątki ze skorpionem z początku wątku. Otrzymałem takie tłumaczenie na angielski:שבהמי- bestial, brutish. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 DAnobilitowany za zasługi wojenneoficer z mieszczaństwa (?)pewnie żołnierz któregoś Fryderyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Na fotce słabo widać te zawijasy. Będzie to raczej DJ.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artiwu Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 A mnie wpadł w ręce motyw zwierzęcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Karpik Ty farciarzu.Dlaczego ja nie dostaję takich prezentów? ;)Pomocna będzie informacja na terenie polu jakiej bitwy pieczątka została znaleziona.Według mnie nie jest to pieczątka osoby uszlachconej bo jako taka wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu.Myslę, zę pieczątka należała do osoby z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była. To by tłumaczyło dlaczego na tarczą z monogramem jest wyryta korona szlachecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Witam serdecznie,mój kumpel znalazł taką pieczęć i chciałby czegoś się o niej dowiedzieć. Wszelkie sugestie mile widziane:)pozdro Jadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 i odcisk w plastelinie litery X.S.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Pomsee - chyba worzysz" historię......Według mnie nie jest to pieczątka osoby uszlachconej bo jako taka wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu.Myslę, zę pieczątka należała do osoby z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była. To by tłumaczyło dlaczego na tarczą z monogramem jest wyryta korona szlachecka......wraz ze szlachectwem otrzymałby ona herb i nie używałaby na tarczy herbowej monogramu...czyli monogram nie mógł być herbem... źródła!...z racji funkcji - stopnia wojskowego korzystała z przywilejów szlacheckich ale szlachcicem nie była... a to novum - źródła! ! !_______________-Tu - moim zdaniem - czysty przykład nobilitacji za zasługi wojenne".DJ (DS - bo rzeczywiście nie DA) awansował" co jest uwidocznione... i każdy graficzny znak" zatarłby czytelność tego procesu...i jeszcze uwaga adopcja heraldyczna" zjawisko polskiei jeszcze uwaga: Polska - Świat, czyli herb RODU" a herb OSOBISTY"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Artiwu twoja pieczątka wyraźnie kogoś, kto wyznawał judaizm. Trzeba by tylko rozszyfrować napisy. Jedyna sugestia jak mi się nasuwa, to symbol jelenia - być może podobnie jak na macewach - oznacza on kogoś o imieniu Cwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Kopijnik daj choć jeden przykład nobilitacji (za zasługi wojenne!), której efektem był herb przedstawiający inicjały własciciela. Jeżeli go znajdziesz to może od tego faktu zaczniemy dyskusje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.