kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 zaraz się zapętlimy...Pomsee daj jeden przykład przypisania herbu (tytułu) szlacheckiego do stanowiska, funkcji (z utratą szlachectwa po rezygnacji ze stanowiska funkcji)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Dziękuje za dyskusję. Jutro zadzwonię i spróbuję wyciągnąć więcej informacji.Co do monogramu będę się upierał:)))Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Pieczątka znaleziona w okolicy Gdańska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Na pieczątce z jeleniem są literki: K, SZ, L. To te na dole, to na górze nie przypomina a liter. Zamias K może być CH, bo ta litera oznacza te dwa dźwięki. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artiwu Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Dzięki za informacje.(Ja tam obok jelonka widzę jeszcze siedzącego ptaka) (a może to tylko nadmiar piwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 Panowie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Oto moje pieczęcie. Proszę o id tej pierwszej, jeśli ktoś ma jakieś pomysły.Pierwsza pieczęćhttp://images25.fotosik.pl/173/9f1ab1ed0781dd26med.jpgDruga pieczęćhttp://images31.fotosik.pl/174/0b40778c1165e6b3med.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 Czy ktoś mógłby zidentyfikować tą pieczęć, do kogo należała, z jakiego jest okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Witam,oto mój ostatni nabytek,pieczęć lakowa z gmerkiem.Czy jest możliwość ustalenia właściciela.Region pochodzenia dolny śląsk.Wymiary 14mm x 15mm,pozdrawiam v.N . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dado373 Napisano 25 Marzec 2008 Share Napisano 25 Marzec 2008 Mój wczorajszy wykopek czy to pieczęć ?Prosze o pomoc.Pozdrawiam dado373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 3 Kwiecień 2008 Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Czy to herb? Jaki?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 3 Kwiecień 2008 Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Karpik - piękny sygnet pieczętny. Widzę, że został naprawiony, bo poprzedni właściciel odwołał aukcję na all.. z powodu cytuję przedmiot został trwale uszkodzony".Gratuluję siły przebicia.PozdrawiamYarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Gratuluje spostrzegawczości:)Może coś o tłoczku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Serce mnie boli, że przeszedł mi koło nosa taki sygnet.PozdrawiamYarekps. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale bardzo dużo pieczęci pojawiło się ostatnio na all.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 ps. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale bardzo dużo pieczęci pojawiło się ostatnio na all.." Nie zauważyłem, bywało więcej:) Część z nich to ewidentnie owa produkcja". Rekordy bije pewna srebrna pieczątka". Gość sprzedaje już chyba dziesiątą taką samą:)) Płacą za nią parę setek:))Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Orzełek - wiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Coś na temat tej pieczęci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Nr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Kwiecień 2008 Share Napisano 4 Kwiecień 2008 Zdaje się, że na dwóch widnieje herb Jastrzębiec.Fotki lepsze wrzuć.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Powrót z północno- zachodniego średniowiecza:))Bez prądu nie ma cywilizacji;))Do rzeczy:Proszę o id.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 Dodam(bo mało widać),że nad arczą"(herbem??) jest głowa z siedmioma(baronowskimi) pałkami.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Yarek- a ten sygnecik się podoba:))??O id. nie proszę bo hebrajskiego chyba nikt z forum nie zna:(((Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 PięknySądząc po symbolice, obstawiałbym, że jest to pieczęć gmerkowa.PozdrawiamYarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Neumarkt Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Witam,oto mój najnowszy nabytek,według mnie jest to pieczęć jakiegoś właściciela winnicy,co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.