Skocz do zawartości

Kurtki niemeckie M36

stwp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Victor – mylisz dwa rozwiązania projektowe w zakresie niemieckiego umundurowania:
- to co oferuje STURM na podanej przez Ciebie stronie to replika mundur zaprojektowanego pierwotnie dla artylerii szturmowej WH (a w ogóle to podobno dla dowódców czołgów, żeby się mniej wyróżniali w warunkach polowych) zaprojektowana na bazie II modelu czarnych mundurów dla jednostek pancernych, używana później (pod koniec wojny) przez rozmaite rodzaje broni (czołgistów, strzelców górskich, strzelców narciarskich, grenadierów pancernych – dlatego właśnie cała nasza grupa biega w replikach mundurów tego kroju).
- natomiast to co prezentuje na zdjęciu z Germanmilitaria.com to bluza artylerii szturmowej zaprojektowana dla Waffen-SS – stąd różnice w wyglądzie – przede wszystkim w krisy zapięcia poły.
Choć co ciekawe widziałem również zdjęcia żołnierzy WH w tych mundurach kroju dla Waffen-SS.

Pozdrawiam
Hindus

W temacie kurteczek - zdjęcia oryginałów :

http://img228.imageshack.us/img228/9940/uc709402qc6.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/1125/image39581qp3.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/1020/image32266sr1.jpg

Witam . Magnus nie miałem tym tematem na celu promowanie kogoś lub czegoś - co sugerujesz , przeczytaj moje posty uważmie nawet w jednym znich proponuje wymianę mojej nowej kurtki szturma za używaną z przed dwóch lat . Moją opinię potwierdziło też kilku forumowiczów co do np krzywych kołnierzy . Może już pojawiła się partia uszytych kurtek M 36 tak jak trzeba ale nie zmienia to faktu że ja osobiście chyba miałem pecha i nabyłem bubla w którym narazie będe musiał biega żeby nie odstępowac od grupy kolorystycznie .

Victor – to co pokazał Acer to idąc po kolei od góry:
- bluza polowa M36 dla podoficera strzelców górskich,
- bluza polowa M36 dla podoficera piechoty (bądź kawalerii bo nie wiem czy ta Waffenfarbe to nie spłowiała cytrynowa),
- bluza polowa M44 podoficera piechoty z Waffen-SS.
Dlatego „nija się się to ma” do omawianych przeze mnie bluz artylerii szturmowej, bo on nawiązywał do wcześniejszych postów dotyczących bluz M36 jak mniemam.

Natomiast co do obszyć naszych bluz, to ze względu na fakt, że jako grupa odtwarzamy grenadierów pancernych ze 130.Panzer-Lehr-Division to obszycia mamy w kolorze jasno zielonym. Wykonane we własnym zakresie.

Pozdrawiam
Hindus

Witam.Chciałbym poradzić się szanownych kolegów,szczególnie znających się na replikach niemieckich bluz M36 i spodni M36,czy bluza i spodnie w/w firmy ''Lost Battalions'' są warte tej ceny (zawartej w cenniku ; bluza-360 dol. z dodatkami,spodnie-160dol.)Chodzi mi ,czy kolor materiału jest najbardziej zbliżony do orginału,krój itp.Po drugie czy warto zaopatrzyć się w/w mudur w Hero,pomijając czas realizacji od 6 miesięcy wzwyż,wątpliwości są takie same:kolor,krój itp.Za odpowiedzi z góry dziękuję.Pozdrawiam Remius.

• 5 months later...
Mam pytanie, co Panowie rekonstruktorzy sadzą o tej bluzie mundurowej. Czy może jest ktoś, kto dysponuje zdjęciami archiwalnymi dokumentującymi noszenie tego konkretnego wzoru bluzy przez żołnierzy niemieckich. Oto link: http://www.allegro.pl/item350483632_bluza_polowa_m44_wehrmacht_repro_52_.html

Lurgal - abstrahując od jakości wykonania tej repliki bluzy M44 przez STURM, informacje o niej znajdziesz na przykład w tym wątku:
http://panzerlehr.mojeforum.net/bluzy-polowe-wehrmachtu-temat-vt41.html

Z tym, że jest to rozwiązanie na końcowy okres II WŚ.

Pozdrawiam
Hindus

Dziękuje za szybką i bardzo wyczerpującą odpowiedz, ale czy bluzy M44 przedstawione na forum nie różnią się nieco od tej z allegro. Pomijając oczywiście fakt, że te przedstawiane na forum są oryginalne :). Chodzi mi o kołnierz, ten na bluzach z allegro wydaję się być nieco za krótki, są to oczywiście moje całkowicie subiektywne odczucia. Z wypowiedzi kolegi Hindusa wynika, że istnieją jakieś poważne zastrzeżenia, co do jakości tej bluzy. Co przez to rozumieć?

A co do końcowego okresu wojny to jestem tego w pełni świadom. Widziałbym ją jako element umundurowania członka załogi fortecy Poznań. Z moich informacji, wynika, że równie dobrze mógłby to być i M36, a te ze względu na wielką różnorodność walczących tam oddziałów, od formacji tyłowych po przez Węgrów, „ własowców” na pododdziałach HG kończąc.

Replika bluzy M44 oferowana przez STURM nie podoba mi się gdyż:
- rzeczywiście ma za wąski kołnierz, który po za tym jakoś brzydko się układa,
- kieszenie powinny być nieco niżej i ich klapki powinny być nieco szersze,
- ma nieco za wąski pas.

Z tym, że jest to moja subiektywna opinia, a po za tym należy pamiętać, że producent mógł opierać się na oryginalnej bluzie akurat takiego kroju (bo między egzemplarzami oryginalnymi też zdarzają się spore różnice).

Pozdrawiam
Hindus

Witam.
Nasza grupa właśnie jest świeżo po dostawie z Niemiec. Bluzy M36 Sturma są dobrze zszyte i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Mimo pewnych obaw po lekturze tego wątku n.t. nowej serii stwierdzam, że wszyscy są zadowoleni a bluzy w pełni poprawne.
Pozdrawiam - kloki
GRH Batalion Tomaszów

Hindus ma racje, Sturm troche skopał kurtke M44 :/ Kołnierzyk jest troche nieudany, koeszenie również a najgorszy jest ten wąski pas na dole no i nie podoba mi sie że jest wykonana z tego samego sukna co wszystkie kurtki czyli mocno zielonego feldgrau, M44 powinna byc szara, bura, brązowawa, kawowa nawet ale feldgrau typowy b.rzadko sie pojawiał w tych kurtkach.

W załączniku moja replika M44 już obszyta, swego czasu popełnił ją mój dobry znajomy i czarna legenda tego forum Vilkaloki ; )

Witam.Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem repliki niemieckiej kurtki mundurowej M36.Przeczytałem sobie Wasze opinie na temat dostępnych replik kurtek,a także obejrzałem zdjęcia i muszę przyznać,że wyglądają tak jakby wykonane zostały za pomocą form do szycia garnitura męskiego.Porównywałem zdjęcia oryginalnych kurtek M36(np.military-antiques-stockholm)z replikami tychże kurtek.Wydaje mi się,że w replikach górna część pleców jest inaczej skrojona niż w oryginale.Pozatym rękaw ma za duży podkrój w pachach.Nie miałem jeszcze do czynienia z oryginalną kurtką ani też z repliką więc mogę się mylić.Mam więc prośbę do Szanownych Formuowiczów,czy możecie podać mi wymiary w waszych replikach tak jak na rysunku.Np wymiar A dłuższy B krótszy.Może ktoś ma oryginalną M36 to też za wymiary będę wdzięczny.Pszepraszam za rysunek,ale nie jestem artystą.Pozdrawiam P.S.Pszepraszam.Być może mój wątek jest trochę nie na temat.Jeżeli tak to proszę o usunięcie go.

• 2 months later...

Co powiedzielibyście o tym Sturmie? Wydaje się taki sam jak ten, który w listopadzie ub.r zamieścił Pirat, ale ciężko mi powiedzieć. Co mogliby za i przdeciw tej kurtce powiedzieć członkowie grup rekonstrukcyjnych (AA7,Pionier 39 i inne grupy zajmujące się w dużej mierze kampanią wrześniową)? Osobiście wydaje się dobra na pierwszy rzut oka no ale jak mówię, wolę zdać się na osąd innych:).

W razie akceptacji takiej - u kogo najlepiej u nas w kraju zamówić komplet obszyć dla piechociarza z dywizji pancernej - patki, orzeł, obszycia. Kojarzę np. Yanika z takim kompletem, ale może ktoś inny?

Orła na mundur polecam stąd:
http://www.ritter-net.alpha.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1064

Na patki kołnierzowe (Kragenspiegeln) musisz polować – pojawiają się niekiedy na Allegro. Chyba, że zdecydujesz się produkt HERO – naprawdę bardzo ładnie wykonane, ale trudne do dostania.

Produkty Yanika (mam na myśli orła i patki) odradzam, bo wykonane są techniką haftu maszynowego, a nie tkane (co nie znaczy, że haftowane insygnia nie były stosowane na mundurach żołnierskich WH, ale zdarzały się jednak znacznie rzadziej niż produkowane techniką BeVo).

Pozdrawiam
Hindus

• 1 month later...

Mam pytanie czy ta NRD-owska kurtka sukienna mogła by po odpowiednich zabiegach krawieckich udawać kurtkę M36 niemieckiego Wehrmachtu.Chodzi o to czy nadawała by się do rekonstrukcj żołnierza z czasów 2 wojny światowej?Czy też krój jej jest taki,że nic nieda się już z niej zrobić?Kolor sukna szarozielony(na zdjęciu kolor przekłamany).Dzięki.

Mam na nią kupca ,ale wcześniej mósi to wiedzieć.

Na podstawie zamieszczonych przez Ciebie zdjęć – widoczne różnice:
- kształt dolnych kieszeni,
- brak dziur na haki do pasa głównego,
- niewłaściwy kolor sukna (choć tu tylko domniemuję, bo przydały by się lepsze zdjęcia),
- brak rozpinanych mankietów rękawów,
- naramienniki wszyte w szew rękawa,
- wykończenie szwów.

Pytanie jeszcze jak wygląda podszewka w tej bluzie i z czego jest wykonana (kanały na szelki wewnętrzne, materiał, etc.)…

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie