stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 Witam . Jestem szcześliwym posiadaczem 2 kurtek M 36 jedna Sturma druga Janika3. Niestety jestem bardzo rozczarowany zachwalaną kurtką sturma - niestety jakośc wykonania jest naprawdę kiepska ( materiał jest prawie taki jak w szwajcarze - mnie się na potęgę , kołnierzyk gnie się na wszystkie strony jak kartka papieru ,guziki są na prawdę licho przyszyte ( już niejeden kolega zgubił guzik ) - po prostu robi się dziadostwo .Wcześniejsza produkcja Sturma była o niebo lepsza.Kurtkę Janika3 kupiłem 2 tygodnie temu z myślą o obszyciu jej w żandarmierię polową i muszę przyznać że miło mnie zaskoczyła , mianowicie materiał jest zdecydowanie lepszy od sturma , wykończenie np. kieszeni dokładniejsze , kołnierzyk ładnie leży ,podszewka w końcu nie jest łyszcząca", a co najważniejsze to się tak nie gniecie , wada jest w zasadzie jedna kolor - trochę za jaskrawa ta zieleń .Mam z tego względu dylemat czy czasami nie przefarbować kurtki Janika3 - czy ktoś prubował to zrobić - jakie były efekty .Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 kieszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 kieszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 sorki ale skąd pewność, że lewa kurtka jest ze Sturma, pierwszy raz widzę w takiej kurtce takie kieszenie i ich wykończenie a kurtek M36 ze Sturma widziałem sporo,wydaje mi się i koledzy pewnie się, że mną zgodzą, że źródło tej kurteczki nie jest Sturmowskie... niestety. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 Witam . Fotka podszewek . To jest produkcja Sturma ( chyba chińska) dla zainteresowanych mogę podać nr aukcji- są wystawione na jednym portali aukcyjnych i jest to chyba najnowsza produkcja .Kurtka kupiłem osobiście w tym roku i to jest Sturm . Chyba że ktoś sprzedaje już kopie tych kurtek .Możesz podesłać fotkę swojej kurtki Sturma - chętnie porównam . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reenaktors Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 To najnowszy Sturm, niestety jakosc spadła jak cholera, ja mam kurtke z produkcji z początku 2005 roku i jest jak na swoją cene rewelacyjna...teraz zaczynaja kszanic jakosc sukiennych kurtek :( O ile w 43 np to nawet lepiej to w 36 to boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 witam . No właśnie chciałem zwrócić na to uwagę - jakośc najnowszego Sturma jest fatalna. Jeśli ma ktoś wątpliwości radzę jeżeli jest taka możliwosć dobrego obejżenia na żywo przed zakupem aby nie było rozczarowań - to już nie ten sam dobry Sturm .Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Skoro już nie Sturm, to w takim razie jakie kurtki polecacie kupować? Miałem złożyć duże zamówienie na stuff od Sturma, ale jeśli to tak wygląda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Fe, co za paskudny brązowo-fioletowy kolorek...Cóż, widać mistrz reprodukcji spadł z piedestału więc chyba dla niezadowolonych pozostanie krajowa produkcja (zielonkawy odcień nie jest wcale taki fałszywy) albo Lost Battalions, At the Front, Militaria 44, oczywiście za odpowiednie sumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 O scheisse ......... mialem kupic bluze m 36 u szturma, ale w takim wypadku chyba dam zarobic Janikowi ....co do guzikow racja , w posiadanej bluzie przyszylem wszyskie na nowo, bo sie trzymaly na slowo honoru, co do materialu to nie narzekam, moja sie jakos nie mnie mimo ze lezy poskładana w szafie, a tak na marginiesie nie jest to przypadkiem jakas chinszczyzna, szyta w sposob autoryzowany (lub nie) dla szturma????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Cóż - niestety nie tylko w produkcji kurtek M36 STURM obniżył jakość, bo i czapki M43 szyje słabiutkie, w porównaniu z tym co oferował jeszcze rok temu (o czym pisałem już w innym wątku). Czyżby ograniczając koszty produkcji zmienili podwykonawcę?Aha - byłbym ostrożny w posługiwaniu się określeniem chińszczyzna" w odniesieniu do słabo wykonanych replik - bo jak pokazuje doświadczenie jakość produkcji z tamtego regionu świata znacznie się w ostatnim czasie podniosła.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Hindus, w teorii tak ale niestety to co np. mnie interesuje jest dalej źle zrobione (kurtka M43 dla W-SS od Keitha ma 6 a nie 5 guzików, podszewka odblask"). Dlatego przeglądając dalekowschodnie aukcje trzeba uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 Witam . No może przesadziłem z tą chińszczyzną " ale faktem jest że jakośc Sturma bardzo spadła - może inny kraj w Azji ;). Jezeli ktoś ma wątpliwości może na własnej skórze przekonać się czym to pachnie - odstąpię swoją za 300 zł z obszyciami ( miałem ją tylko 2 razy na sobie ) , ewentualnie zamienię na 2 letniego Sturma :) .Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xMarcinx Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Co do mundurów yanika" Jakie sa opienie o jego nowych produktach? (nie chce żeby zalatywało pseudoreklamą, chodzi o sama wartość historyczna tych kurteczek) Przeglądałem strone Lost Battalions za m43 $260 to wiecej niż hero (?) W takim razie gdzie idzie dostać coś za pozytywną kase do 600 zł za bluze.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Obawiam się Panowie, że wszyscy się mylimy i jesteśmy, że tak powiem robieni w ch..a" przez sprzedawców,wiadomo, że dla Sturma robią również Chińczycy, nie zdziwiła Was ostatnia rzekoma obniżka cen tychże mundurków, a od kiedy szkopy tak po prostu robią jakieś obniżki i to prawie o 1/3 ceny..??Jak coś ma jakość to cena jest trzymana. Nie osądzał bym firmy przedwcześnie zanim ktoś wiarygodny nie kupi w samym źródle i będzie wiadomo jak jest naprawdę.Ale jednak kupiony drugi mundur dla chłopaka różni się nieznacznie odcieniem od sprzedawanych wcześniej, ale nie jest to tak porażające jak pokazuje kolega nie istnieją takie wstawki i obszycia, (mundurek sprzed 3tyg prosto z Rzeszy, współczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Henry – oczywiście nie twierdzę, że wszystko co oferują dalekowschodni producenci jest udane – ale widać wyraźnie, że w ostatnich latach starają się na bieżąco podnosi jakość oferowanych przez siebie wyrobów – czego dobrym przykładem były bluzy M36 oferowane niedawno na Allegro za 299 PLN – powiem szczerze, że sam bardzo długo wahałem się nad jej zakupem, bo bardzo mi się podobała.Myślę, że problem STURM’a sprowadza się do kontroli poprodukcyjnej – być może wcześniej wybranemu podwykonawcy patrzyli uważniej na ręce, a teraz zaczęli odpuszczać, licząc po cichu, że poziom sprzedaży nie spadnie, napędzany samą, znaną już powszechnie marką. Na szczęście w naszym kraju, gdzie przyzwyczajeni jesteśmy do sytuacji, w której ktoś próbuje robić nas w konie, trzy razy zastanawiamy się zanim wydamy pieniądze (czego potwierdzeniem jest chociażby ten wątek). PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Wiem, że tak nie twierdzisz, ale czepiam sie ot tak bo lubię ;)Mhm w takim razie powtórzę pytanie xMarcinx'a , gdzie można teraz dostać dobre kopie kurtek do 600pln? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 16 Październik 2007 Autor Share Napisano 16 Październik 2007 Witam . Może niektórzy oburzą się że czepiam się kurtek Sturma .No ale jak patrze na tą swoją kurtkę za 400zł to mnie krew zalewa , spójżcie na wykonanie samego kołnierzyka - tu już nic nie da się zrobić jest po prostu krzywo uszyty ( jeden jest szerszy od drugiego ) .Na początku myślałem że mi się trafił felerny egzemlparz ale w tej chwili jest oferowana na all.. kurta sturma za 395 zł i kołnierzyk jest tak samo krzywo uszyty. A wątek założyłem bo cztery stówy to trochę grosza jest i jakieś wymagania jakościowe też powinny być - a tu taka porażka . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Co prawda na Allegro można ten produkt STURM’a kupić taniej, ale Twoje niezadowolenie jest w pełni uzasadnione niestety.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 służę odpowiedziąmilitariaonline - sklep internetowy, zniżka dla członków grup rekonstrukcyjnych, dziś jest za późno na fotkę ale jutro wkleję niedawną zakupiona kurtkę M36 właśnie z tego źródła za 370 PLN z przesyłką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 A swoją drogą ciekaw jestem czy jeśli zakupiony na allegro w opcji kup teraz" towar nie spełnia opisanych w aukcji (a zwykle sa tam same zachwyty na produkcją Sturma) wymagń czy może kolega stwp" domagać się zwrotu kasy??? Bo rzeczywiście skoro jest to taka popelina" to powinno domagać się reklamacji. Tym bardziej, że rzecz nie dotyczy 1 zł, a 400 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 cyt: militariaonline"Oni tez mają od STURM-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 17 Październik 2007 Autor Share Napisano 17 Październik 2007 Witam . Niestety kurtkę Sturma kupiłem w lipcu i o zwrocie mogę zapomnieć , a kurtkę Janika nabyłem 3 tygodnie temu i po porównaniu ich dopiero zacząłem drążyć temat . Z tego co wiem to raczej było by ciężko z reklamacją po takim okresie czasu więc i tak w plecy jestem z tymi 4 stówami .Ale nauczka zostanie żeby nie wierzyć we wszystko co się słyszy i przed zakupem dobrze wybadać przedmiot który ma się zamiar kupić aby uniknąc rozczarowania .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Na Sturma narzekają wszędzie - na każdym forum zachodnim jest spluty dokumentnie.Nieco droższe, ale moim zdaniem lepsze ma http://www.richardaunderwood.com/Cena ok. 450 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xMarcinx Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Jeżeli już jesteśmy przy temacie sturma zastanawiam się czy zamówić z ich oferty tą bluze http://www.sturm-miltec.de/shop.php?actioncode=10&catID=109&produkt_id=1363I pokroweic na manierke który sturm ma w ofercie można prosic o opinię. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.