Skocz do zawartości
  • 0

ID GUZIKA nr 3

Rahirha

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o id guzika zapodam trzy zdjęcia, pewnie wszystko wyjaśnią. Guzik nie posiada sygnowań, średnica współczesnej 20gr, grubość 2-3 mm, wykonany z brązu, mosiądzu lub coś podobnego

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Na 99% jest to guzik polski, powstanie kościuszkowskie,XVIII wiek.Wypókła cyferka to unikat, częściej spotykane są cyfry wklęsłe,ryte rylcem.Guziczek ten zapewne brał udział w zdobyciu Bydgoszczy przez gen. Dąbrowskiego.Rahirha, jeżeli ktoś potwierdzi moją identyfikacje to posiadasz eksponat z najwyższej półki, hit guzikowy tego okresu.GRATULKI I PZDR.
Napisano
Witam,
sądzę obecnie, że jest to guzik pruski z II poł. XVIII w. Podobny z cyfrą 20 został znaleziony przez znajomego na polu w rejonie Zakroczymia. Nie wiem czy słusznie - ale identyfikowałem go na innym forum jako polski guzik XX regimentu Kilińskiego z okresu Powstania Kościuszkowskiego.
Dam jeszcze taką radę - na alledrogo często licytuje guru od guzików - Pan Kazimierz Gładki - nick GładkiK. Spróbuj może skontaktować się z nim:
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1629623
Ciekawe co on sądzi na ten temat.
Pozdrawiam
Napisano
Cześć. SZZ" i anderas" dzięki za informacje. Zgodnie z sugestiami skontaktowałem się z panem Krzysztofem i czekam na odpowiedź.
O wynikach poinformuję na forum. Pozdrawiam
Napisano

Cześć. Dzięki za wszystkie posty. Niestety jak narazie prawdopodobnie nikt nie trafił. Obok zamieszczam zdjęcie z guzikami. 5 pionia73 jest podobna do niektórych zamieszczonych 3 ( zdjęcia pozwoliłem sobie skopiować z podanych stron autorzy mam nadzieję mi wybaczą) , nie do mojej. Zaznaczyłem różnice. Moja 3 ma inaczej skierowany ( w prawo) ogonek"- początek cyferki oraz ma inny kształt rzuszka" niż pozostałe 3 a i technika wykonania jest raczej inna. Jeszcze raz dzięki i czekam na kolejne propozycje. Pozdrawiam.

Napisano
Karpik dzięki za linka już go oglądałem, niestety ta cyferka jest nieco inaczej wybita i sam guzik ma trochę inny kształt dlatego mam zgryza. Dalej czekam na jakieś propozycje bo wynika, że to raczej rzadkie trafienie. Znaleziony w okolicach Bydgoszczy - w rejonie tym byli Krzyżacy, wojska napoleońskie, wojska powstańcze itp. Pozdrawiam.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:38 19-10-2007
Napisano

jest prawdopodobne że to guzik z okresu Powstania listopadowego , ma podobny tyle że z ,,,5,,,ale uszko z tyłu jest takie samo 3 -ka zapewne oznacza pułk. Ciekaw jestem tylko z jakiego pochodzi(wykopano) regionu

Napisano
Uszko jest starego typu, numer wybity też dośc staroświecko - nie jest wycentrowany.
Gdzieś już widziałem takie uszko.. jak sobie przypomne to dam znac..
obstawiałbym początek XIX w.
to tylko moja sugestia :)
pozdrawiam!
Napisano
Cześć. Pan Krzysztof Gładki. potwierdził, że guzik jest z okresu Powstania Kościuszkowskiego. Wszystkim biorącym udział w identyfikacji bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Rahirha
Napisano
witam,
Wiedziałem co to jest i zapomniałem :(. Wiem tylko tyle że jeśli wersja tego guzika ma nienormalnie długie uszko to jest nabijką z numerem pułku a nie guzikiem. Skłaniam się ku Rosji carskiej - walk jej żołnierzy z powstańcami listopadowymi, albo którymś wcześniejszym powstaniem, pozdrawiam
Napisano
Witam,
moim zdaniem na pewno to nie jest guzik z okresu powstania listopadowego - ani polski, ani rosyjski. Sądzę raczej, że albo jest to guzik pruski albo polski z II poł. XVIII w., a może nawet starszy. Technologia odlewu, w której został wykonany - była dość prymitywna, co widać po kształcie cyfry.
Chciałem się jeszcze upewnić - czy jest wykonany ze stopu miedzi?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie