Skocz do zawartości

Pełna skrzynia amunicji w złym miejscu

walker69

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna zaczałem poszukiwać w okolicy mojego domu rzeczy z I WŚ. Szczególnie lubię drobne przedmioty (marzą mi się takie sentymentalne, medaliki, nieśmiertelniki itd.). Niestety narazie oczyszczam las z nabojów (Mosin) i łusek różnego rodzaju. Ale to co teraz mój Jabel wywęszł to już mnie dobiło! Na pobojowisku (i w okolicy cmentarza) z I WŚ pełna puszka polskiej amunicji z 1936. Partyzantka nie była w tym miejscu zbyt aktywna ,a w 1939 Polacy się cofali ale nie wiem czy tędy. Ma ktoś info którędy dokładnie Polacy się wycofywali z linii Dunajca ?
Czy jest to wogóle warte czyszczenia ? Trochę to zmaltretowałem (pokrywę trochę zniszczyłem i taśmę urwałem w jednym miejscu).

Karpik puknij się w czoło z tymi saperami,to polska taśma a nie bomba zegarowa ! Czy na tym zadupiu nie ma żadnego muzeum ? Walker popatrz w internecie może w okolicy masz jakąś placówkę muzealną zajmującą się militariami. Zadzwoń do nich ,a tam już sobie z tym problemem poradzą ...i to bez kompanii saperów ,czołgów i pięciuset uzbrojonych policjantów w kominiarkach.

Stary kapitalne znalezisko! Pestki poprostu delikatnie powyciągaj i wyrzuć do dunajca bo kłopotów pewnie nie chcesz. Natomiast pustą taśmę i skrzynkę możesz opchnąć choćby nawet mnie:)Nie słuchaj co niektórych fachowców " z tego forum i nie zawracaj głowy saperom bo mają poważniejsze sprawy na głowie.Proszę przy wyciąganiu naboi nie zniszcz, nie porozrywaj tej taśmy bo to na prawde super fant, na spodzie może być lepiej zachowana. żnalazłeś to nad dolnym czy górnym dunajcem? Nad dunajcem znam przynajmniej jedno miejsce gdzie we wrześniu toczyły się krwawe walki. Pozdr.

UWAGA! Na forum logowane są ogólnodostępne informacje takie jak IP zewnętrzne,IP wewnętrzne, czas połączenia, domena. Wszystkie te informacje mogą zostać przekazane na żądanie prokuratury. Zastanów się dwa razy co piszesz!

a tak wogole fajne trafienie -gratuluje.szkoda ze wszystko musialo isc do matki ziemi... ;)
pozdrawiam

czesc walker.

napisz, gdzie śmigasz, jak napisałeś o Dunajcu i pierwszej wojnie światowej to mi sie od razu skojarzyły moje okolice :) okolice Tarnowa.

co do wycofywania sie wojsk polskich w 39 to odbywało sie to przez most na Dunajcu miedzy Niedomicami a Żabnem, w kierunku na Dąbrowę Tarnowską :)

http://www.tajemnice.cyberion.org/16pp_ba.html

tu jest relacja żołnierza 16 pułku piechoty który relacjonuje dokładnie szlak bojowy we wrześniui właśnie wycofywanie się przez Dunajec - powinno Ci to trochę naświetlić ten temat - materiał trwa bodajże ponad godzinę, zresztą niesamowicie ciekawa opowieść :) polecam

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
A łuchajcie panowie czy jest jakas mozliwosc zalegalizowania np mosina czy mauserka jako bron mysliwska ? Ja i mój Tata posiadamy patencik łowiecki a ojciec dodatkowo pozwolenie na bron palna wiec...

Obecnie jeden ze znajomych mysliwych ma do sprzedania jakas giwere z lat 40tych z normlnym papierem itd... A sprzedaje z powodu trudnosci w dostepie do amunicji tego kalibru...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie