walker69 Napisano 10 Październik 2007 Autor Share Napisano 10 Październik 2007 Od niedawna zaczałem poszukiwać w okolicy mojego domu rzeczy z I WŚ. Szczególnie lubię drobne przedmioty (marzą mi się takie sentymentalne, medaliki, nieśmiertelniki itd.). Niestety narazie oczyszczam las z nabojów (Mosin) i łusek różnego rodzaju. Ale to co teraz mój Jabel wywęszł to już mnie dobiło! Na pobojowisku (i w okolicy cmentarza) z I WŚ pełna puszka polskiej amunicji z 1936. Partyzantka nie była w tym miejscu zbyt aktywna ,a w 1939 Polacy się cofali ale nie wiem czy tędy. Ma ktoś info którędy dokładnie Polacy się wycofywali z linii Dunajca ?Czy jest to wogóle warte czyszczenia ? Trochę to zmaltretowałem (pokrywę trochę zniszczyłem i taśmę urwałem w jednym miejscu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 10 Październik 2007 Autor Share Napisano 10 Październik 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 10 Październik 2007 Autor Share Napisano 10 Październik 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Niemcy używali przejętego, polskiego ammo. Tak ogólnie to lepiej nie tykać tego- zakopać, oddać znajomym saperom;)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Dla muzeum takie znalezisko to fajna rzecz ,dla Ciebie oznacza to posiadanie rzeczy podlegającej ustawie o broni i amunicji i przyszłe duże problem z policją i innymi popaprańcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Witam.Pięknie zachowana tasiemka.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Karpik puknij się w czoło z tymi saperami,to polska taśma a nie bomba zegarowa ! Czy na tym zadupiu nie ma żadnego muzeum ? Walker popatrz w internecie może w okolicy masz jakąś placówkę muzealną zajmującą się militariami. Zadzwoń do nich ,a tam już sobie z tym problemem poradzą ...i to bez kompanii saperów ,czołgów i pięciuset uzbrojonych policjantów w kominiarkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Chciałem być tylko poprawny politycznie;)Może być też znajome muzeum, o ile nie narobią problemów:)Czy saperzy wszystko zawożą na poligon??? Nie ma żadnych przykazań" co do eksponatów"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Ale czy będzie im się chciało wiercić i zbijać spłonki w tym muzeum to jest pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chor. Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Stary kapitalne znalezisko! Pestki poprostu delikatnie powyciągaj i wyrzuć do dunajca bo kłopotów pewnie nie chcesz. Natomiast pustą taśmę i skrzynkę możesz opchnąć choćby nawet mnie:)Nie słuchaj co niektórych fachowców " z tego forum i nie zawracaj głowy saperom bo mają poważniejsze sprawy na głowie.Proszę przy wyciąganiu naboi nie zniszcz, nie porozrywaj tej taśmy bo to na prawde super fant, na spodzie może być lepiej zachowana. żnalazłeś to nad dolnym czy górnym dunajcem? Nad dunajcem znam przynajmniej jedno miejsce gdzie we wrześniu toczyły się krwawe walki. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 A mi jakoś twoja wizja zabawy z tym znaleziskiem nie pasuje Panie chor. A co, jeżeli to mina/pułapka i po wyciągnięciu taśmy kolega będzie zdziwony:) To bardzo fachowe z Twojej strony, że radzisz zabawę z ammo.Ale ja gómno wiem, za młody jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Gumkę ze stringów sobie możecie powyciągać,a nie te polskie naboje. Jak do tej pory to jest to fajne historyczne znalezisko :) ps. chor. łajzo jedna Ty tu przestań myśleć o jakichś drobnych zakupkach :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 11 Październik 2007 Autor Share Napisano 11 Październik 2007 Jak narazie skrzynka wraca do macierzy :) bo nie chcę żadnych wizyt porannych. Czyścić dobrze nie umiem, wozić tego w aucie się boję gdzieś dalej. Nie sprzedaję narazie.Dzięki za komenty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 Twardy gość! tej wersji będzie się trzymał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 11 Październik 2007 Autor Share Napisano 11 Październik 2007 Kiedy ja naprawdę to zrobiłem :) Mam problem z głowy przynajmniej. Potrzebuję czasu żeby wymyśleć co z tym zrobić bo jednak w ziemii zostawiać szkoda. Pozdrawiam wszystkich ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 rozmiękczą goscia....jak go posadzą na noge od stołka :-):-):-)...wyśpiewa gdzie asenał ukrył.. :-):-) pewnie prokuratura juz zażądała IP wewnętrzny i zewnętrzny zakładającego wątek :-):-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stedke Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 UWAGA! Na forum logowane są ogólnodostępne informacje takie jak IP zewnętrzne,IP wewnętrzne, czas połączenia, domena. Wszystkie te informacje mogą zostać przekazane na żądanie prokuratury. Zastanów się dwa razy co piszesz! a tak wogole fajne trafienie -gratuluje.szkoda ze wszystko musialo isc do matki ziemi... ;)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 kolego walker-moja rada-skrzynkę wyrzuciłem do rzeki i popłynęła w dal...tak sobie piszę jakby ktoś zapytał Cię o jakimś poranku-pozdro:)ps.ale trafienie piękne-gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 czesc walker.napisz, gdzie śmigasz, jak napisałeś o Dunajcu i pierwszej wojnie światowej to mi sie od razu skojarzyły moje okolice :) okolice Tarnowa.co do wycofywania sie wojsk polskich w 39 to odbywało sie to przez most na Dunajcu miedzy Niedomicami a Żabnem, w kierunku na Dąbrowę Tarnowską :)http://www.tajemnice.cyberion.org/16pp_ba.htmltu jest relacja żołnierza 16 pułku piechoty który relacjonuje dokładnie szlak bojowy we wrześniui właśnie wycofywanie się przez Dunajec - powinno Ci to trochę naświetlić ten temat - materiał trwa bodajże ponad godzinę, zresztą niesamowicie ciekawa opowieść :) polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Mój dziadek wyorał taką samą gdy nie miałem wykrywki. Potem zakopał, a ja jej ciągle szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 Ja tez jestem z okolic tarnowa :) kopie w okolicy ale niedawno zaczalem wiec efekty ogolnie marne/ale jak na poczatek to i tak zadowolony :0 moze jakas eskapada :p:DPW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 13 Listopad 2007 Share Napisano 13 Listopad 2007 xd jestem z Tarnowa a kopie w okolicach:p coz... ciezki dzien:PSorry za bledy:) pzdR! all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester/Fidest Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 A łuchajcie panowie czy jest jakas mozliwosc zalegalizowania np mosina czy mauserka jako bron mysliwska ? Ja i mój Tata posiadamy patencik łowiecki a ojciec dodatkowo pozwolenie na bron palna wiec...Obecnie jeden ze znajomych mysliwych ma do sprzedania jakas giwere z lat 40tych z normlnym papierem itd... A sprzedaje z powodu trudnosci w dostepie do amunicji tego kalibru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.