latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Plomby dziś obrodziły,jedna szczecińska : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Zadziałało prawo serii,dziś rocznik 1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 No właśnie..........meteoryt ???? Jak sprawdzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 (ciemny bo umyłem przed chwilą) fragment utłukłem młotkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Bardzo obiecujący" kamyk.Czy ma własności magnetyczne? Tak na wyczucie- ciężki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Jest bardzo ciężki.Chyba napiszę do jakiegoś Planetarium,może będą wiedzieli jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Sprawdź czy przyciaga to magnes.- Jeżeli nie, najprawdopodobniej nie jest to meteoryt.- Gdy przyciąga: weź papier ścierny i zeszlifuj krawędź aby zobaczyć wnetrze.Jeżeli będą widoczne wewnątrz srebrne ziarna metalu to najprawdopodobniej jest to meteoryt. http://jba1.republika.pl/rozpoznaw.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Jak chcesz być pewny to tak czy siak trzeba wysłać fragment do badania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Z tym magnesem to nie do końca,... Są też niemagnetyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Na fotce LH po utłuczeniu widać metaliczny połysk. Nie jest to więc meteoryt kamienny. Po strukturze materiału (to co widać na dużym zdjęciu) są szanse:)Kształt, (tylko po zdjęciu)- przypominający stożek.Myśle, że badanie magnesem będzie tu decudujące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Małego magnesiku z Kinderniespodzianki nie przyciąga,więc sprawa chyba jasna.Niepotrzebnie pisnełem maila do obserwatorium w Olsztynie...Wszystkim dzięki za wyjaśnienie !Pozdr ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 Wczorajsze(zostały w drugiej kieszeni)DOKP Lublin, z drugiej strony Rejowiec" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 A to dzisiejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 Trafienie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 Pierwsza strona...jakieś skrawki..relikwia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 I coś takiego...co z tym fantem zrobić" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 5 Listopad 2008 Share Napisano 5 Listopad 2008 Może to jakieś znaki", że za dużo czasu spędzasz w terenie;))) a nie z połowicą...Pozdrowienia.Ps Przesądny nie jestem, ale......;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Listopad 2008 Share Napisano 5 Listopad 2008 Tak, tak- za kolegą martian- jestem za limitem dla śmigającego wiatraka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 Dzięki koledzy za radę................kurcze..coś przeczuwałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 5 Listopad 2008 Share Napisano 5 Listopad 2008 Nie ma za co..Po prostu z obawy o kolegę z forum, żeby nie było jak w kawaleKoleżanka dzwoni do koleżanki.-Ziuta! Ziuta! Dlaczego twój mąż stoi na dachu i chce skoczyć?????- Abo to ja ci wiem... Przecież ja mu rogi a nie skrzydła przyprawiłam......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 5 Listopad 2008 Autor Share Napisano 5 Listopad 2008 Karpik odnośnie meteorytu",odezwało się Planetarium w Olsztynie,piszą że tylko badania materiału mogą potwierdzić czy jest czy nie meteorytem ta bryła metalu.Tak więc miałeś rację.A wyślę im to,niech się bawią ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 obiecalem grenadiera, wiec jest grenadier :)jeszcze nawet nie czyszczony.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 i taka 28mka, to akurat nie wykopek, ale cieszy bo w mosiądzu - oficer albo kawaleria..oba maja uszka i czują się świetnie :)ps. powodzenia w sprawie meteorytu!!!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Szacunek dla znalezisk Latającego Holendra.Total,czy kopiesz tylko w piaseczku :o),kręcić tylko głową i zazdrościć. Pozdro.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.