Skocz do zawartości

MG 34 wersja pplot

Gość iancurtis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich znawców niemieckiej broni maszynowej !

Czy ktoś posiada informacje, gdzie np. na stronach internetowych można znaleźć informacje o podwójnie sprzężonym MG 34, sposobie jego transportu /czyżby tylko dwukołowe wózki konne?/ i sposobie podawania amunicji ? Oraz jak był przydzielany do jednostek ?
A może być to MG 15 ?

Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Napisano
I tak okazuje się, że ta wersja MG 34 była najbardzej tajną bronią III Rzeszy.
Informacje spoza kraju też otrzymałem bardzo skąpe, oczywiście żadnego zdjęcia. Wiadomo tyle tylko, że broń ta była na wyposażeniu pechoty, używano jej w latach 1939-1940 w Polsce, we Francji i na Bałkanach. I tyle....
Napisano
Witam. Czy możecie przy okazji podać jaką średnicę miał celownik(kołowy) od 34 lub 42? Znalazłem taki i nie wiem od czego jest on.
Napisano

Zwillingssockel 36 montowana na If.5(Div.piechoty),dla zmotoryzowanych jednostek i Div. pancernych montowano Zwillingssockel na laziki 4x4 Stower R 200Leichte-Luftschutz-Kraftwagen"Kfz.4

W magazynie Waffen-Arsenal" nr.166 jest masa fotek Zwillingockel 36
zamontowanego na if.5,Kfz.4,Lkw.V8-51(kampania Francuska),4x4 Steyer Typ 1500A/1(Afryka polnocna),wagon plot(Luftschutzwagen) nalezacy do pociagu pancernego nr.22

W 1939 na Div. piechioty przypadalo 75MG-Wagen36(If.5)

Pzdr.
sten

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie