41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 Chcę się podzielić takim spostrzeżeniem, w mediach, a szczególnie telewizorni /wszystkich wyznań/ spotyka się określenie OFICEROWIE BOR-u: Jak to się ma do do faktu i definicji pojęcia OFICER. Może niedługo dowiemy się że OFICEROWIE firmy ochroniarskiej XXXXXX i tak dalej,,,lub OFICEROWIE firmy kominiarskiej ustalili to i to,,,. Lub OFICER dyżurny domu mieszkalnego /Alternatywy-4/....Nie wspomnę o OFICERACH CBŚ, ABW i Konnej Marynarki.PS. Jestem daleki od złośliwości, ale zaczyna mi to przypominać słynne powiedzonko ie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie OFICERA"!!!!!Najserdeczniej Pozdrawiam!!
kopijnik2 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 wydaje mi się, że chodzi o zapożyczenie z ang. - w znaczeniu funkcyjny"...czyli oficer (nie zawsze) równy oficerowi"do tej pory:korpus oficerski W.P.w tym M.W. (prawie jak u Angoli i U.S.A.)korpus oficerski P.S.P.korpus oficerski P.P.
woytas Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 tez mnie to gryzie - oficer BOR-u w stopniu plutonowego...
kopijnik2 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 z innej beczki...uczis', uczis' - iżinierom budiesz, kak nie doucziszsja - oficerom ostaniosz...
41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 Przyznam się woytas że to mnie szczególnie zbulwersowało. Natomiast znaczenie funkcyjny" /to do kpijnik2/ mnie nie przekonuje, ostatecznie nie jesteśmy w GB i mamy jakieś swoje może zaściankowe" tradycje, ale czy jeszcze???Pozdrawiam
danieloff Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 To zapożyczenie z angielskiego, gdzie słowo officer" znaczy zarówno oficer, jak i funkcjonariusz, urzędnik, ogólnie ktoś będący na służbie. Nawet ochroniarz w hotelu to security officer".
jaca2003 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Ten zwrot jest zapożyczony od komuny niestety.Za komuny byli OFICEROWIE w stopniu plutonowego.Przykład?Za II RP były kasyna Oficerskie i podoficerskie.Za PRL tylko Oficerskie.I wstęp tam miało wszystko co zawodowe.Dla podoficerów słuzby zasadniczej była Kantyna Żołnierska.Pozdrawiam
danieloff Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Jako pierwsze wiadomość o śmierci funkjonariusza BOR podały zagraniczne, angielskojęzyczne agencje informacyjne a u nas przetłumaczono określenie officer" jako oficer i tak powstał oficer w stopniu plutonowego.
kopijnik2 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 gdyż ponieważ nie byłem - rzeknijcie słówko o oficerze dyżurnym" kto , na jakim poziomie, jakie uprawnienia i.t.p...
41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 jaca2003 znam to z autopsji kiedyś trafiłem do kasyna w twierdzy Kazuń jako oficer rezerwy i po wypiciu 1/2 litra zaczęło mi się to nie podobać, ale to był 1980 rok.....Może to takie zboczenie moje bo w IIRP miałem kilku oficerów w rodzinie!!
karpik Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 W sylwestra 2006 oficera dyżurnego w mojej zasadniczej" miał starszy kapral. Plutonowy, sierżant, chorąży to była norma, nie zdażyło się tak, że trzymał służbę oficera prawdziwy oficer":)))))Niestety wszystko jest w zgodzie z regulaminem:Oficer dyżurny – w Siłach Zbrojnych RP oficer (w uzasadnionych wypadkach podoficer)"
41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 karpik całkowicie potwierdzam, w Twierdzy Dęblin meldowałem się na zbiórce ZOK u chorążego , a bywało u st. sierżanta.ZOK- zakaz opuszczania koszar, potem to się jakoś inaczej nazywało ale dolegliwość" ta sama.
karpik Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Najdziwniejsze jest, że to poważna" jednostka- MNC- Wielonarodowy Korpus Północ-Wschód:))) Wyższa kadra miała ciekawsze zajęcia, głównie szeroko rozumiana integracja międzypaństwowa:)))
41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 A co pili, jeśli wolno spytać??Znaczy w czasie tej integracji"???????
Peter Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Hłe hłe. Kierowca Wałęsy z BOR-u też MUSIAŁ zostać oficerem - kapitanem (hi hi, nie chodzi o Wachowskiego). Bez matury. Co do innych, to część z nich to prawdziwi oficerowie z wysługą w Armii albo Nadwiślańczycy. Swoją drogą to rzeczywiście jest troszku - nadużywanie.
41pp Posted October 4, 2007 Author Posted October 4, 2007 A mamy w POLSKIM języku takie trafne określenie FUNKCJONARIUSZ!!!
jaca2003 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Za starego poszedłem do kasyna oficerskiego gdzie miałem znajomą barmanke po gorzałe.droge na sale zastapił mi trep z 4 belami(ja miałem dwie) i zekł Obywatelu kapralu wstęp dla Oficerów.Ja mu na to no właśnie plutonowy(nota bene był z wiosny i już podpisał po póltora roku ja miałem rok za soba)Dostałem za to owacje na stojaco i barmanka mi wódy nie sprzedała(wyniosła przez zaplecze)bo byłem już znaczny.Tak własnie powstawali obecni Oficerowie"Pozdrawiam
kopijnik2 Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 FUNKCJONARIUSZ kojarzy mi się z MO ORMO.i od razu drugie skojarzenie --pytający ormowiec --- KWESTIONARIUSZ ???
marcjew Posted October 5, 2007 Posted October 5, 2007 Witam.Pare lat temu sklad etatowy BOR-u skladal z malej liczby funk.majacych stopien oficerski.Po zwiekszeniu stanu etatowego powolano korpus podoficerow.Tak sie teraz przyjelo ze kazdy funkcjonariusz w garniturze jet oficerem.
a.korbaczewski Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 6 października 2007 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński uczestniczył w uroczystości pogrzebu ppor. Bartosza Orzechowskiego – funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu,FUNKCJONARIUSZA.
fakker Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 Może ktos mnie oświecić. W jakim stopniu naprawdę był ten Borowik? Raz piszą ,że zginął plutonowy a na pogrzebie podporucznik.Jak żyję nie slyszałem o tak wysokim awansie z jednego korpusu do drugiego.Więć jak on miał stopień naprawdę?
fakker Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 41pp rozumniem awans pośmiertnie o jeden stopień wojskowy .Ale nie o kilka co mówie o kilkanaście!!W ten spośob pierwszy Polak poległy w Iraku powinien zostac awansowany na generała.A i inni nie zostali tak wysoko awansowani.Nie mam nic przeciwko takiej formie awansu ale gdzie sens i logika?Czyżby BOR miał specjalne względy?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.