41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 Chcę się podzielić takim spostrzeżeniem, w mediach, a szczególnie telewizorni /wszystkich wyznań/ spotyka się określenie OFICEROWIE BOR-u: Jak to się ma do do faktu i definicji pojęcia OFICER. Może niedługo dowiemy się że OFICEROWIE firmy ochroniarskiej XXXXXX i tak dalej,,,lub OFICEROWIE firmy kominiarskiej ustalili to i to,,,. Lub OFICER dyżurny domu mieszkalnego /Alternatywy-4/....Nie wspomnę o OFICERACH CBŚ, ABW i Konnej Marynarki.PS. Jestem daleki od złośliwości, ale zaczyna mi to przypominać słynne powiedzonko ie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie OFICERA"!!!!!Najserdeczniej Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 wydaje mi się, że chodzi o zapożyczenie z ang. - w znaczeniu funkcyjny"...czyli oficer (nie zawsze) równy oficerowi"do tej pory:korpus oficerski W.P.w tym M.W. (prawie jak u Angoli i U.S.A.)korpus oficerski P.S.P.korpus oficerski P.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 tez mnie to gryzie - oficer BOR-u w stopniu plutonowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 z innej beczki...uczis', uczis' - iżinierom budiesz, kak nie doucziszsja - oficerom ostaniosz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 Przyznam się woytas że to mnie szczególnie zbulwersowało. Natomiast znaczenie funkcyjny" /to do kpijnik2/ mnie nie przekonuje, ostatecznie nie jesteśmy w GB i mamy jakieś swoje może zaściankowe" tradycje, ale czy jeszcze???Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 To zapożyczenie z angielskiego, gdzie słowo officer" znaczy zarówno oficer, jak i funkcjonariusz, urzędnik, ogólnie ktoś będący na służbie. Nawet ochroniarz w hotelu to security officer". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 kopijnik2 dobre!!!! nie znałem tego!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Ten zwrot jest zapożyczony od komuny niestety.Za komuny byli OFICEROWIE w stopniu plutonowego.Przykład?Za II RP były kasyna Oficerskie i podoficerskie.Za PRL tylko Oficerskie.I wstęp tam miało wszystko co zawodowe.Dla podoficerów słuzby zasadniczej była Kantyna Żołnierska.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Jako pierwsze wiadomość o śmierci funkjonariusza BOR podały zagraniczne, angielskojęzyczne agencje informacyjne a u nas przetłumaczono określenie officer" jako oficer i tak powstał oficer w stopniu plutonowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 gdyż ponieważ nie byłem - rzeknijcie słówko o oficerze dyżurnym" kto , na jakim poziomie, jakie uprawnienia i.t.p... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 wyjoles mi z dzioba tego dyzurnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 jaca2003 znam to z autopsji kiedyś trafiłem do kasyna w twierdzy Kazuń jako oficer rezerwy i po wypiciu 1/2 litra zaczęło mi się to nie podobać, ale to był 1980 rok.....Może to takie zboczenie moje bo w IIRP miałem kilku oficerów w rodzinie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 W sylwestra 2006 oficera dyżurnego w mojej zasadniczej" miał starszy kapral. Plutonowy, sierżant, chorąży to była norma, nie zdażyło się tak, że trzymał służbę oficera prawdziwy oficer":)))))Niestety wszystko jest w zgodzie z regulaminem:Oficer dyżurny – w Siłach Zbrojnych RP oficer (w uzasadnionych wypadkach podoficer)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 karpik całkowicie potwierdzam, w Twierdzy Dęblin meldowałem się na zbiórce ZOK u chorążego , a bywało u st. sierżanta.ZOK- zakaz opuszczania koszar, potem to się jakoś inaczej nazywało ale dolegliwość" ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Najdziwniejsze jest, że to poważna" jednostka- MNC- Wielonarodowy Korpus Północ-Wschód:))) Wyższa kadra miała ciekawsze zajęcia, głównie szeroko rozumiana integracja międzypaństwowa:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 A co pili, jeśli wolno spytać??Znaczy w czasie tej integracji"??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Hłe hłe. Kierowca Wałęsy z BOR-u też MUSIAŁ zostać oficerem - kapitanem (hi hi, nie chodzi o Wachowskiego). Bez matury. Co do innych, to część z nich to prawdziwi oficerowie z wysługą w Armii albo Nadwiślańczycy. Swoją drogą to rzeczywiście jest troszku - nadużywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 A mamy w POLSKIM języku takie trafne określenie FUNKCJONARIUSZ!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Za starego poszedłem do kasyna oficerskiego gdzie miałem znajomą barmanke po gorzałe.droge na sale zastapił mi trep z 4 belami(ja miałem dwie) i zekł Obywatelu kapralu wstęp dla Oficerów.Ja mu na to no właśnie plutonowy(nota bene był z wiosny i już podpisał po póltora roku ja miałem rok za soba)Dostałem za to owacje na stojaco i barmanka mi wódy nie sprzedała(wyniosła przez zaplecze)bo byłem już znaczny.Tak własnie powstawali obecni Oficerowie"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 FUNKCJONARIUSZ kojarzy mi się z MO ORMO.i od razu drugie skojarzenie --pytający ormowiec --- KWESTIONARIUSZ ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 5 Październik 2007 Share Napisano 5 Październik 2007 Witam.Pare lat temu sklad etatowy BOR-u skladal z malej liczby funk.majacych stopien oficerski.Po zwiekszeniu stanu etatowego powolano korpus podoficerow.Tak sie teraz przyjelo ze kazdy funkcjonariusz w garniturze jet oficerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 6 października 2007 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński uczestniczył w uroczystości pogrzebu ppor. Bartosza Orzechowskiego – funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu,FUNKCJONARIUSZA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Może ktos mnie oświecić. W jakim stopniu naprawdę był ten Borowik? Raz piszą ,że zginął plutonowy a na pogrzebie podporucznik.Jak żyję nie slyszałem o tak wysokim awansie z jednego korpusu do drugiego.Więć jak on miał stopień naprawdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 8 Październik 2007 Autor Share Napisano 8 Październik 2007 Awansowany pośmiertnie, przez Prezydenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 41pp rozumniem awans pośmiertnie o jeden stopień wojskowy .Ale nie o kilka co mówie o kilkanaście!!W ten spośob pierwszy Polak poległy w Iraku powinien zostac awansowany na generała.A i inni nie zostali tak wysoko awansowani.Nie mam nic przeciwko takiej formie awansu ale gdzie sens i logika?Czyżby BOR miał specjalne względy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.