marecki1341 Napisano 21 Grudzień 2003 Autor Napisano 21 Grudzień 2003 tak sobie siedze przed komputerem i pomyślałem że dużo osub kopie na ziemiankach i znajduje zniszczone klamry niemieckie przez rusków ja sam naprzykład dziśaj znalazłem klamre HJ i niedosic ze rusek starł napis i wytarł swastyke to jeszcze na dodatek wycioł całego orła mam w sumie trzy takie klamry zniszczone przez rusków są to klamra SS,HJ,WH msile ze wiele osub z forum ma takie klamry i mogło by pokazać swoje klamry na zdjećach niemam cyfruwki ani skanera i moge jeszcze dodać że ss jest bardzo zniszczona ale jest zato alminiowa nie stalowa a jest tak zniszcona bo rusek tarł niom o chodnik dobra kończe już dawajće swoje zdjeća bo jestem ciekawy jak wygladajom pozdro
Gość Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 ja dzisiaj w gdańsku na rynku u faceta widziałem trzy zdenazifikowane klamry:-hitlerjungen starty napis-WH urwana tarczka z orłem-luftwaffe także urwana tarczkasa znalazłem juz parę przejechanych klamr.......koszmar.....
Gość Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Ja mam marynarską stalówkę ze zjechaną swastyką pilnikiem.Z tyłu wszystko ekstra widać.Pozdrawiam
danieloff Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Ja mam kilka klamerek po denazyfikacji:- 2 luftwaffe - jedna, aluminiowa, ma spiłowaną sfastę, druga, stalowa, wytartego całego orła- RAD - spiłowana sfastyka na łopacie- SA - ma przewiercone otwory po zamocowaniu na niej orłaWszystkie mają dobrze widoczny rysunek od tylu. Ja nawet lubię te fanty - są świadectwem czasu.Pozdrawiam,Daniel
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Ja mam jedną taką - stalowa Wehrmachtun - strychowiec ,spiłowana sfastyka ,którą trzyma orzeł.pzdrbjar_1
Gość Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 ja mam luftwaffe spiłowana sfatyka i troszke orzeł, mam tez zdjęcia dziadka który służył w II armii WP w artylerii i prawie wszyscy na zdjeciu mają niemieckie pasy napewno klamry są spiłowane:-)
Pioterek Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Ja miałem dwie klamry wehrmachtu spiłowane do zera oraz klamrę SA ze spiłowaną swastyką i wyrytą gwiazdą na jej miejscu. Komicznie to wyglądało.
MTC Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Witam - my posiadamy 6 takich klamerek które przeszły ruski uning",na jednej starano się wyciąć gwiazde ale nie wyszło.Pozdrawiam
marecki1341 Napisano 22 Grudzień 2003 Autor Napisano 22 Grudzień 2003 dajcie jeszcze bo mi sie bardzo te klamry podobajam
marecki1341 Napisano 22 Grudzień 2003 Autor Napisano 22 Grudzień 2003 niewieze ze nikt niema wytartych klamerek
Bartek102 Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Myślę , że kwestie takich klamer można podzielić na dwie kategorie:1. Klamry przerabiane przez żoŁnierzy radzieckich , orŁy byŁy wycinane , bądz spiŁowywane . W ich miejsce wydrapywano gwiazdy , bądz w wycięte miejsca montowano różne rzeczy najczęściej gwiazdy - spotkalem się nawet z gwiazdą emaliowaną na czerwono. Swego czasu wykupywaŁem wszystkie albumy o II wojnie [za grosze] w ośrodku przyjażni polsko-radzieckiej jest tam sporo ciekawych fotografii wŁaśnie takich klamer.2. Klamry denazyfikowane po wojnie , po prostu byla bieda ,a z wroną byŁo trochę gŁupio. To są najczęściej strychówki i z radziecką sztuką okopową nie mają nic wspólnego.Niemieckie zdenazyfikowane klamry byŁy urzywane przez milicję ,harcerzy ludność cywilną , straż porzarną itd.Bartek
vonadamski Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Witam!!!A oto moja sprytnie przerobiona :)Z powazaniem vonadamski
vonadamski Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Aha i co to byla za klamra bo sie na tym nie znam :)Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Jak dla mnie wehrmacht lub polizei.Pozdrawiam
Monsun Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Wehrmacht, ale niesamowicie sprofanowana:)Marcin
vonadamski Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Witam!!!Ruski uzyl przecinaka wywalil gwiazde i mial klamre zastepcza :))))Z powazaniem vonadamski
mietek Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Czytałem na jakiejś stronie www, że niewykluczone, iz pod wyciętą przecinakiem dziurę w kształcie gwiazdy podkładano czerwoną szmatkę. No i była klamra z czerwoną gwiazdą.Kiedyś na Helu w izbie pamięci była niemiecka klamra z nałożonym guzikiem z wrześniowym orzełkiem.
marecki1341 Napisano 23 Grudzień 2003 Autor Napisano 23 Grudzień 2003 niemaće jeszcze jakiś zdjeć i mówcie jeszcze o takich ciekawostkach
kowal ommie Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Mi ostatnio wpadła taka w ręce.Na szczęście orzeł jest nie do końca zeszlifowany, jego kontur całkiem dobrze widać. A z tyłu wszystko ładnie widać..Pozdro
Łukasz Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Witam!Wehrmacht (1937r.) w sowieckich rękach.Awers:
Łukasz Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Rewers:Gott mit uns i orzeł sił lądowych III Rzeszy.Pozdrawiam, Łukasz
adi72 Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 Witam. Kilka klamerek z mojej kolekcji.Foto 1 - sklepana swastyka w klamerce LW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.