Skocz do zawartości

Korpus Ochrony Pogranicza

grba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 461
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam, trafiłem na ciekawe zdjęcie żołnierzy z batalionu KOP Snów II, którzy zostali przesunięci z granicy wschodniej w marcu 1939 r. na Podhale a dokładnie do Raby Wyżnej. Fotografia przedstawia defiladę w czasie uroczystości 3-majowych w 1939 r. w Rabie Wyżnej. Mam pytanie czy koledzy nie trafili na jakieś inne foty tego batalionu.

Napisano

Pokaz szkolenia psów wojskowych zorganizowany przez Towarzystwo Miłośników Psa Służbowego. Przemarsz przewodników z Korpusu Ochrony Pogranicza z psami służbowymi. 1937/10/23 - 1937/10/24"

Napisano
Witaj bodziu... patrząc jednak na kołnierze defilujących i cień orzełka pośrodku patek na kołnierzu to jednak sądzę że to funkcjonariusze Straży Granicznej a nie żołnierze KOP.
Napisano
Roch,
Podobne zdjęcie do tego, które umieściłeś na forum jest na okładce książki Jerzego Prochwicza, Formacje Korpusu Ochrony Pogranicza w 1939 roku, ale jak zwykle dla jego książek nie podaje on źródła tej fotografii (np. osoby która je udostępniła. Ograniczył się jedynie do informacji: Batalion Snów" 3 V 1939 roku,
a więc ani gdzie ani od kogo...
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu poprawności opisu zdjęcia na odwrocie: Kostopol 21.XI.25r. 20 Baon 1 Kompanija K.O.P.Ziemja Wołyńska. Na zdjęciu, które niedawno otrzymałem, jest ojciec mojego teścia.Nie wiem, czy poprawnie odczytalismy tekst z odwrotu zdjęcia, ale jeżeli tak, to bardzo byłbym wdzięczny za informacje o tej jednostce.

Napisano
Witam,
prawdopodobnie chodzi o 2. Batalion KOP w Bereźnem (Brygada KOP Wołyń")stacjonujący na terenie pow. Kostopol gdyż 20. Batalion KOP stacjonował w Nowych Święcianach i wchodził w skład Brygady Wileńskiej. Jeżeli to 2. Batalion KOP, to chodzi prawdopodobnie o 1. kompanię graniczną Borowe" [dawny pow. Sarny].

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie