Skocz do zawartości
  • 0

Ła-5 FN- Pytanie do Bombla i nie tylko

huk 100

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
HUKU drążek z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością pochodzi z Ła-5 (nie jest jasne jakiej wersji)
Ciekawsze jest jednak pochodzenie. Jeżeli jest to samolot z południowych Bieszczad to nie jest wykluczone że może pochodzić z 1 Samodzielnego Czechosłowackiego Pułku Myśliwskiego. Na razie za mało danych by potwierdzić lub wykluczyć tę hipotezę.

pzdrwm
bombel
Napisano
To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości. Orczyk jest taki sam, jak na rysunku. Nie przypuszczam, by były tu jakieś większe różnice między Ła-5 i Ła-7.
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Witam!
Nie jestem niestety specjalistą od Ła-5FN, ale chyba mogę ostrożnie potwierdzić sugestię Kolegi Morand2.
Tu są do ściągnięcia rysunki:
http://www.airwar.ru/other/draw/la5.html
a tu Instrukcja Techniki Pilotowania"
http://www.airwar.ru/other/bibl/la5fn.html
Porównując zdjęcie i rysunki trudno mi potwierdzić jednoznacznie, że to drążek Ła-5FN, ale chyba coś w tym jest...
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Huku ruski guzik to jeszcze nie dowód bo Czesi zapewne latali w ruskich kombinezonach lotniczych i być może wymieniali w nich wszystkie guziki na czeskie a być może nie. To jeszcze żaden dowód i nic nie jest przesądzone.
Prawie na pewno jest to Ła-5 (prawie pewne że w wersji FN)
Jesienią 1944 roku 8 AL straciła 24 Ła-5 FN (z 185 posiadanych) a 1 SCzPM utracił w toku walk 10 Ła-5FN (z 21 przebazowanych 17.IX.1944 roku na Słowację) tak więc czeskich wraków Ła-5FN jest stosunkowo dużo w pasie karpackim.
Ła-7 jest prawie wykluczony bo 8AL miała ich tylko 9 szt. i nie zgłosiła strat w tym typie.
Dane podaję za A.Olejko Działania lotnicze w pasie karpackim w latach 1914-1947" Rzeszów 2005 Aneks 7.

pzdrwm
bombel
Napisano

4 Jak zobaczycie stopę z pomalowanymi paznokciami to nie wmawiajcie mi że to moja stopa hehehe-to stopa mojej żony –akurat tutaj trzymała mi drążek heheheh-pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie