huk 100 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 To element Ławoczkina –czy to jest to o czym myślę ?- poważnie pytam –pozdrawiam :)
bombel Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 HUKU drążek z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością pochodzi z Ła-5 (nie jest jasne jakiej wersji)Ciekawsze jest jednak pochodzenie. Jeżeli jest to samolot z południowych Bieszczad to nie jest wykluczone że może pochodzić z 1 Samodzielnego Czechosłowackiego Pułku Myśliwskiego. Na razie za mało danych by potwierdzić lub wykluczyć tę hipotezę.pzdrwmbombel
Woodhaven Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Całkowicie się zgadzam ..... guzik to nie dowód. Czy macie jeszcze jakieś części z tego wraku ?
Szarubek Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 To chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości. Orczyk jest taki sam, jak na rysunku. Nie przypuszczam, by były tu jakieś większe różnice między Ła-5 i Ła-7.Pozdrawiam - Szarubek
huk 100 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 To element Ławoczkina –czy to jest to o czym myślę ?- poważnie pytam –pozdrawiam :)
Szarubek Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Witam!Nie jestem niestety specjalistą od Ła-5FN, ale chyba mogę ostrożnie potwierdzić sugestię Kolegi Morand2.Tu są do ściągnięcia rysunki:http://www.airwar.ru/other/draw/la5.htmla tu Instrukcja Techniki Pilotowania"http://www.airwar.ru/other/bibl/la5fn.htmlPorównując zdjęcie i rysunki trudno mi potwierdzić jednoznacznie, że to drążek Ła-5FN, ale chyba coś w tym jest...Pozdrawiam - Szarubek
bombel Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Huku ruski guzik to jeszcze nie dowód bo Czesi zapewne latali w ruskich kombinezonach lotniczych i być może wymieniali w nich wszystkie guziki na czeskie a być może nie. To jeszcze żaden dowód i nic nie jest przesądzone.Prawie na pewno jest to Ła-5 (prawie pewne że w wersji FN) Jesienią 1944 roku 8 AL straciła 24 Ła-5 FN (z 185 posiadanych) a 1 SCzPM utracił w toku walk 10 Ła-5FN (z 21 przebazowanych 17.IX.1944 roku na Słowację) tak więc czeskich wraków Ła-5FN jest stosunkowo dużo w pasie karpackim.Ła-7 jest prawie wykluczony bo 8AL miała ich tylko 9 szt. i nie zgłosiła strat w tym typie. Dane podaję za A.Olejko Działania lotnicze w pasie karpackim w latach 1914-1947" Rzeszów 2005 Aneks 7.pzdrwmbombel
huk 100 Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 4 Jak zobaczycie stopę z pomalowanymi paznokciami to nie wmawiajcie mi że to moja stopa hehehe-to stopa mojej żony –akurat tutaj trzymała mi drążek heheheh-pozdro
huk 100 Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 A tu przy okazji orczyk od tego samolotu –pokazywałem go już tu na forum-pozdro
huk 100 Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 Zachowane resztki skórzanego zapięcia -pozdro
Woodhaven Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Trochę szczegółów połączenia lotek z wolantem i orczykiem
Pytanie
huk 100
To element Ławoczkina –czy to jest to o czym myślę ?- poważnie pytam –pozdrawiam :)
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.