Dziadkus Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Wydaje mis ie,ze taka ankieta miałaby sens tylko wtedy, gdyby wypowiadały się osoby, które były na wszystkich tegorocznych rekonstrukcjach. Wypowiedzi na podstawie zdjęć, filmów i egocoopowiadałktośtam" nie do końca muszą być wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Z góry mówię że biorę pod uwagę tylko inscenizacje w których uczestniczyłem, a nie kolega mówił że było źle". A więc:1. Kosakowo2. Przemyśl, Czerniaków3. Szturm na Berlin4. BzuraZ dużym trudem przyszło zrobić mi taki anking" bo nie sposób być tak w 100% obiektywnym... W ogóle to zastanawiam się czy Bzura powinna być na 4. miejscu czy wyżej...Może w ogóle nie powinna być w ten sposób klasyfikowana? Dla mnie Bzura to coś więcej niż inscenizacja bitwy, to także święto mojej Grupy (rocznice jej powstania), największe nasze spotkanie w roku. No i sama atmosfera - np. nigdzie nie naciera tyle kawalerii, naprawdę ma się dreszczyk na plecach. Co by się nie działo, to Bzura kojarzy mi się pozytywnie :)W rankingu nie umieściłem Helu, gdyż z 3 bitew tylko 1 była wg mnie godna uwagi, natomiast jeżeli chodzi o atmosferę (piwko i karkóweczka w Nelsonie, spotkania integracyjne) to jest to impreza najlepsza z dotychczasowych AD 2007 [pomijam manewry poligonowe]. No i KLIMAT, KLIMAT, KLIMAT!!! Jedyna chyba okazja by spędzić te kilka dni na stanowisku dział 406 mm... Załoga muzeum równe chłopaki, zawsze można na nich liczyć, to też duży plus.To tak z grubsza, jak coś mi się jeszcze nasunie na myśl to uzupełnię.pozdrawiam wszystkich, Johann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz.75 Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 1 Tomaszów 2 Końskie3 Bzura (mimo wszystko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertD Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Mam drobne putanie.Dlaczego oceniacie sezon 2007 przed zakonczeniem?Nie zajmuje się zawodowo" rekonstrukcjami ale widziałem Serokomle 2006Modlin 2007Przemyśl 2007Byłem w Darłowie 2007Pragnę zauważyć że taki nakład zaangażowania jak w Serokomli 2006 nie był w pozostałycz miejscach widoczny.pozdarawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odkrywca7 Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 1.Czerniaków2.Berlin-Modlin3.Przemyśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 A co mi zależy...w kategori 1. 1. Grunwald2. Ostrołęka3. Bzura4. Kosakowo5. Przemyślchyba nie musze tłumaczyć dlaczego Grunwald. w kategori 2 1. Bzura2. Ostrołęka/Kosakowo3. PrzemyślDlaczego Bzura? A gdzie indzie uczestniczy prawie 20 pojazdów? gdzie indziej kawaleria to prawie 50 koni, o strzelajacej artylerii czy samolocie nie wspomnę. Poza tym tak jak gdzie indziej jest scenografia, jest pirotechnika. I najwazniejsze - na Bzurze są trybuny dla widzów - i można spokojnie sobie ogladąć. A na tym wychwalanym Czerniakowie to było .... widać. 3. 1. Grunwald/Kosakowo2. Bzura3. Ostrołękaw przemyslu nie byłem na tyle by go ocenić. Grunwald zdecydowanie za skalę imprezy, Kosakowo za sprawność. W przypadku bzury jka juz pisałem biore na siebie wine za uchybienia w garnizonie niemieckim - brak toalet. Ale Bzura to impreza rozgrywana na onszarze 50 km2 - wliczjac obozy, stajnie, etc. i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 A gdzie jest miejsce dla wspaniałego widowiska w skansenie wsi radomskiej. Czteroaktowa rekonstrukcja wydarzeń z czasów Powstania Styczniowego.A pierwsza bitwa o Twierdzę Kłodzko?Kto z Was widział 12 działową baterię armat strzelającą na raz?A bitwa o Twierdzę Nysa?500 uczestników, w tym ok 400 samych strzelających karabinów. Kto z Was widział kiedyś taką ilość?Każda bitwa napoleońska to przede wszystkim biwak w historycznych namiotach, spanie na sienniku pod płaszczem przy ognisku.Z czym do ludzi?Panowie z XX wiecznego reko, o jakże Wam daleko do namiastki tego, jak wyglądają imprezy XIX wieczne.A Wy tu o najlepszej imprezie 2007...Śmiech na sali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 To ja wnoszę po analizie wątku aby admin na początku grudnia rozesłał na pocztę ankietę, na której znalazły by się rubryki następujących okresów: średniowiecze, siedemnasty wiek, epoka napoleońska i okres do 1920 roku, rekonstrukcja II wojenna. Ocena pod kątem: prawdy historycznej, oprawy pirotechniczno-sprzętowej, zaplecze socjalno-gastronomiczne, klimat. Wpisywalibyśmy tylko nazwy rekonstrukcji w odpowiedniej rubryce i nie byłoby problemu. Jest zgoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 a ja będę dalej swoje drążył - uważam,ze taka ankieta ma sens tylko wtedy, gdyby wypowiadały się osoby , które widziały każda rekonstrukcję z danej epoki. Inaczej nie da się ocenić rzetelnie. To tak, jakby wybierać najlepszy samochód w danej kategorii mając za sobą jazdę próbną tylko w jednym z kilku ocenianych pojazdów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Andrzej - jak zwykle doszedłeś do sedna. Mój szacunek rzecz jasna.Poza tym racje Dziadkus - inaczej to jest bezsensu. Rysiek, czyli modertor spełnił życzenie ogółu, ale powiedzmy sobie szczerze - życzenie miało jeden cel:DOKOPAĆ BZURZE" !!!A więc proszę bardzo - kopcie. i tyle. pozdrawiamJaHps. najciekawsze jest to, że WG OPINI widzów, ów wychwalany przez was Czerniaków miał opinie tragiczne - bo nikt nic nie widział. Zaś Przemyśl, Bzura, Ostrołęka, że o reszcie nie wspomnę widzom się podobały - widzom, czyli zwykłym obywatelom RP spragnionym łyku historii. Widzom, oficjelom, sponorom, którzy mogli sie pokazać i już teraz deklarują wsparcie w przyszłym roku...Ciekawe nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
random Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 akagi, Grunwald jako przykład realizowania scenariusza zgodnego z prawda historyczną? :D to żart, prawda? Proporcje 80% piechoty vs 20% kawalerii (powinno być raczej 0% vs 100%), czy paradowanie w oczojebnych kolorowych suknach i błyszczących zbrojach wygląda raczej na teatrzyk dla dzieci - to tak, jakby nad Bzurą ułani szarżowali z lancami w strojach garnizonowych a piechota atakowała w kolumnach śpiewając Rotę... Nie podoba mi się Grunwald, byłem tam dwa razy i o dwa razy za dużo. Jest to moje subiektywne zdanie - dydaktyzmu tam zero, rekonstrukcji historycznej - minus zero. To nie jest moim zdaniem rekonstrukcja - to przedstawienie. Zapewne zupełnie inaczej wygląda to w dni przed bitwą i z tego co słyszałem, dla tychże dni więkoszość uczestników Grunwaldu przede wszystkim tam przyjeżdża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 do akagiNikt Bzurze dokopać nie chce, tylko trzeba sobie powiedzieć jasno, że jeśli coś pretenduje do rekonstrukcji roku, to nie może być to zdanie wynikłe tylko i wyłącznie z opinii organizatorów i nie dotyczy to tylko i wyłącznie Bzury - która zawsze ma największy rozmach ale także innych rekonstrukcji. Kolejna sprawa to poruszana kwestia wypowiadania się tylko przez uczestników lub widzów wszystkich rekonstrukcji jakie odbyły się w danym roku. Nonsens jeden wielki, bo czy Amerykańska Akademia Filmowa przyznaje Oskary tylko wtedy gdy obejrzy wszystkie nominowane filmy? Nie, każdy wypowiada się w dziedzinie w której czuje się kompetentny. Ja nie czuję się kompetentny w rekonstrukcjach napoleońskich i niepodległościowych, nie biorę w nich udziału i nie oglądam, to samo XVII wiek. Tak więc w tym temacie nie będę się wypowiadał. Ankieta takowa powinna się odbyć, bo wprowadzi nową jakość i pozwoli sprawniej niwelować i eliminować wszelkie dotychczasowe potknięcia nie tylko na Bzurze!, ale także na innych rekonstrukcjach. Jeśli konkretna rekonstrukcja była udana perfekcyjna pod danym względem, to się sama obroni, co odzwierciedlą głosy forumowiczów, wszystkich forumowiczów, w głosowaniu tajnym, bądź niepowtarzalnym indywidualnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Sory może sie założyciel watku obrazi na mnie ale to głupi pomysł o gustach sie nie dyskutuje znowu sie tworzy jakaś chora reklama jak to było niby z Bzura etc.Taka fajna a jak czytam opinie to wyglada nieco inaczej ja sam tam, nie byłem wiec sie nie wypowiem bo nie mam prawa i organizatorzy mogli by miec do mnie pretensje tak wiec gratuluje bezsensownego watku pozdrawiam wszystkich ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Został założony wątek i ludzie się w nim wypowiadają. Typują jak im sie podoba i za jakiś czas z tego typowania będą jakieś wyniki. To nie jest głupie- to jest forum i mozna se tu gadac do woli, jak ktoś ma lepszy pomysł to niech założy osobny wątek... ludzie...Każdy ma własne ulubione imprezy i na nie głosuje, jak ktoś woli rekonstrukcje XIXw to niech je tu przedstawi a nie biadoli, że nie ma... mnie ta tematyka w ogóle nie interesuje dlatego głosuje na imprezę z IIwś i tyle... jak ktoś woli XIXw, czy średniowiecze, to niech po prostu je tu zgłosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Nie ma szans, żeby dogodzić wszystkim. Temu, któremu się to uda należałoby przyznawać nagrodę Nobla co roku do jego śmierci. Wątek powstał, żeby uczestnicy mogli zagłosować na najlepszą ich zdaniem (!!!!) rekonstrukcję A.D. 2007. Taki był wniosek i voila - taki wątek powstał. Jedno muszę przyznać wypowiedzi odbywają się przynajmniej w tonie kultury ( obym nie przechwalił). Natomiast co do merytorycznej zawartości... chciałem zaproponować ustalenie jakichś - obiektywnych kryteriów. Głos ludu żeby głosować mimo to przeważył, więc głosujecie. Co prawda jak to ktoś napisał, że jest to forum i można sobie pisać do woli, no.... Hyde Park to w innym miejscu, ale nawet tam nie wolno obrażać królowej (znaczy, jakaś zasada obowiązuje). Może zamiast się indyczyć potraktować to jako zabawę i upuszczenie pary? Nie zakładałem Jacku tego wątku z intencją dokopania Bzurze, z przyczyn rodzinnych nie byłem w tym roku (jako widz, nadmieniam), ale byli koledzy relację usłyszałem ... obawiam się, że każdej reko można by przypiąć jakąś łatę, coś, gdzieś nie wyszło, zostało zaniedbane. Ale, (tu nie będę orginalny), ten tylko się nie myli, co nic nie robi. Znam kilku takich kanapowych rekonstruktorów, których szafy dumnie kryją fanty, często zupełnie prawidłowe i ciekawe, ale goście ci oprócz klikania w klawisze, wiadomych oznak przemiany materii w obiciach ich kanap, innej aktywności nie wykazują. Ci też niestety piszą na tym forum, ale co zrobić, póki co to jeszcze wolny kraj i można to robić.Tęsknię do jednej bardzo ważnej roli tego forum (mają to fora zagraniczne, zrzeszające rekonstruktorów zachodnich), roli edukacyjnej. Chciałbym żeby mógł sobie tu wejść statystyczny lub nie - Kowalski, poczytać, może zainspirować się, a w każdym razie czegoś się dowiedzieć, a nie tylko naczytać mniej lub bardziej karkołomnych utarczek słownych i popisu braku kindersztuby w używaniu języka ojczystego (oczywiście nie generalizuję). Przykłady dobrego też już mamy w innym miejscu dałem temu wyraz, przepraszam, że nie wymienię znów po ażwisku", ale o kogo chodzi - wiemy. Kończąc mój dydaktyczny smrodek" powiem za innym uczestnikiem tego wątku - zrobiłoby nam lepiej gdybyśmy zamiast szukać dziury w całym poszukali co było dobrze, a wtedy przyjęcie a klatę" uwag o niedociągnięciach byłoby łatwiej. Panowie, reko to nasza pasja, wydajemy na nią całą dostępną nam kasę (na szczęście żony, nie zawsze mają pojęcie ile to ;) ), poświęcamy temu wolny czas, zamiast włóczyć się po hipermarketach bądź dzielnie zalegać na kanapach w puszką bądź kuflem w ręku. A potem zamiast się cieszyć tym, że robimy postępy, logujemy się na forum, czy jak kto woli ... ( nazwa mało sympatyczna, więc nie zacytuję) i hajda na bliźniego.... i wiecie kogo zaczynamy przypominać? Zagadka: nakrycie głowy o charakterystycznym płaskim kształcie w krzykliwym kolorze wykonane z włochatego" gatunku wełny. Okropny fason, kiepsko chroni od warunków atmosferycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zvezda Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Może zepsuje niektórym dobre samopoczucie, no ale w tym roku KOSSAKOWO wygrywa jako najbardziej NIEBEZPIECZNA POLSKA REKONSTRUKCJA Tak więc:1. Kossakowo za realną pirotechnike gdzie SAPER popalił załogę czołgu i wysadził deski na niemieckich czołgistów2. Kossakowo za realizm walki gdzie UANI pokazali że można szablą bić Niemca3. Kossakowo za realizm wyposazenia gdzie DEBILI dopuszczono do rekonstrukcji z butlą pełną gazu bez zabezpieczeń żeby zrobili miotacz ognia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombspider Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 i ja dożuce swoje trzy kamyki do ogródka :)najlepszą wg mnie jest rekonstrukcja w Stępinie: świetny klimacik imprezy, bardzo dobrze wybrane miejsce na reko, ciekawe scenariusze...jeżdżę tam regularnie i nigdy się nie zawiodłem.no i... jest to impreza która nie pretenduje do miana ekstra - super - naj" w Polsce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Kolego Zvezda (z jednym postem), to nie saper w Kosakowie podpalił załogę czołgu, ale sama załoga odpaliła ładunek i jedynie przez GŁUPOTĘ półnagiego czołgisty", który z ciekawości otworzył właz do wozu doszło do tego incydentu. Po co więc opowiadać o czymś o czym nie ma sie pojęcia. To wystarczy by z resztą Twoich uwag nie dyskutować (przynajmniej nie w tym temacie).Zauważ, że wątek został założony w celu pozytywnego przedstawienia rekonstrukcji. W ten sposób próbujesz go rozwalić.Jeśli chcesz dryfować w swoim kierunku załóż nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 RANKING PO TYGODNIU : 1- CZERNIAKÓW - 192- KOSAKOWO - 9 3- BZURA - 54- BERLIN I TOMASZÓW - 4 5- KOŃSKIE -3 6- WYRY -2 ciekawe głosowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Całkowicie w swojej ocenie popieram kolegę Kaktusa . Uważam , że zdecydowanie wygrywa Kałuszyn ! W ścisłej czołówce plasuje się też rekonstrukcja w Błoniu . Trzeciego miejsca nie przyznaję bo nie widzę imprezy godnej tak zaszczytnego miejsca . Tak więc 1. Kałuszyn 2. Błonie 3. Brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grohl Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 1. Kęsowo2. Dni Ułana bitwa(y) z soboty3. Szczytno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zvezda Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Mecenasie Teutonic (dwiescieosiemnaście postów) jak nie masz pojecia jak paliwo dostało się do srodka czołgu to nie opowiadaj bajek i pamietaj że to SAPER zawsze ponosi odpowiedzialność za konstrukcje rozmieszczenie i odpalenie ładunków. Nie chciałem rozwalać wątku tylko zwrócić uwagę na pewien problem tym co ciągle udają że na tej rekonstrukcji nie było groźnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 RANKING PO TYGODNIU : 1- CZERNIAKÓW - 192- KOSAKOWO - 9 3- BZURA - 54- BERLIN I TOMASZÓW - 4 5- KOŃSKIE -3 6- WYRY -2 ciekawe głosowanie :)widac kto obstawia forum :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostermann Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Ciężko porównywać ze sobą imprezy z tak różnych okresów - w końcu,obiektywnie rzecz ujmując, Ford T i Mietek SLK to samochody - można je porównywać czy nie za bardzo?W kategoriach II wojennych,pod kątem zgodności historycznej, oprawy,realizmu etc:-Czerniaków-Berlin/Modlin Dodatkowo chciałbym zwrócić Waszą uwagę na haniebnie pomijany dotychczas wątek w naszej działalności -LUDNOŚĆ CYWILNA.Od ubiegłorocznego ,Berlina '45' w Modlinie ten temat tak naprawdę dopiero ruszył z kopyta - i widać że pomysł ,zaskoczył'.Wreszcie jest położony akcent na udział tych, którzy i tak brać musieli w tym udział - a których do tej pory nie za bardzo było komu odtwarzać.Na szczęście ,matki,żony i kochanki' dały się przekonać- czasem nawet i z dziećmi (znów Berlin!), więc tworzy się, mam nadzieję, nowa jakość, szczególnie w rekonstrukcjach/inscenizacjach miejskich. I to mimo niesnasek, nagonek medialnych i innych ,nieporozumień' (patrz:Czerniaków/scenariusz i niepotrzebne bicie na alarm)I tak zupełnie Btw:zgadnijcie, ile kosztowała ostatnia wymieniona przeze mnie impreza? Ktoś miałby jakieś propozycje? Dla ułatwienia dodam, że możecie pomylić się drogie dziateczki o 1 (jednego) tysiaczka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Nie wiem ile wynosiło dofinansowanie MON, ale wiem ile moja Fundacja gratisowo przekazała za darmo amunicji:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.