Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Przypomniała mi się pewna sprawa z przed lat. Otórz w latach 1990-1993 jeździłem raz na miesiąc do Łodzi i przejeżdzając prze Piotrków Trybunalski astanawiała mnie pewna rzecz. Około 1 km przed miastem tuż przy głównej drodze leżała oryginalna wieżyczka od niemieckiego czołgu Pz.kpfw. II Ausf B, wieżyczka nie maiała żadnych klap i pełniła funkcję przydrożnego śmietnika ponieważ w dole wieżyczki był dół około 1,5 metrowy. Wieżyczka po pewnym czasi zniknęła z tego miejsca widocznie ktoś wiedziałco bierze i jaką kasę zarobi ????? Może ktoś z Was to pamięta ?
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 To był tobruk z wieżą czołgową. Chyba trafił do kolekcjonera. Było już coś kiedyś o nim na forum.Pozdrawiam
Frozzer Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 czy ta wierza byla wykozystana jako panzerturn?
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Bardziej wstrzemięźliwie z osądami ludzi!!!!Wieża została kupiona od władz gminy Sulejów na rachunek!!!w latach dziewięćdzisiątych przez kolekcjonera z okolic Poznania i jest u niego eksponowana. To uchroniło ją niewątpliwie od pocięcia na złom, czego nie można powiedzieć o pojazdach z pobojowisk.W okolicy na prywatnym terenie jest jeszcze jedna identyczna wieża. Były to stałe elementy linii obrony nad Pilicą. Okoliczni tubylcy zeznają, ze tych wież było dużo tylko podzieliły los złomu, czyli dzisiaj niestety używamy ich do golenia.Henryk Gralec
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 skoro trafiła do jakiegoś uczciwego i solidnego kolekcjonera to bardzo dobrze gorzej gdyby została sprzedana czy pocięta na złom !!!! ciekawe ile jeszcze takich pozostałości pląta się po okolicach. Swego czasu niedaleko mnie jakieś 30 km w okolicy wsi Bratkowice k/Rzeszowa spoczywał wrak jakiegoś niemieckiego czołgu ale nie wiem czy to prawda słyszałem jedynie historię z drugiej ręki !
Szefo Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Oby takich śmietników" było jeszcze sporo w Polsce, przydałoby się nimi zasilić nasze muzea...,jak dla mnie to lepsze niż ruskie T34 bo jest ich pod dostatkiem
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 WitamTo wątek o czołgach w Bratkowicach.http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=0&id_forum=0&&sq=bratkowicach&wi=24943#24943Podobno jeden czołg stał przez pare lat po wojnie gdzieś w okolicy, ale stopniowo zapadał się w ziemie (stał na bagnistym podłożu) i wreszcie zniknął całkiem. Niewiem czy to możliwe zeby sie cały zapadł, ale coś w tym może być.
jagmin Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Wieża z Pzkfw II o której mowa w tytułowym poście została wywieziona do Niemiec i tam jest w rąkach prywatnego kolekcjonera. Służę fotografiami z obu lokalizacji - nadal widać na niej znak czerwonego szlaku turystycznego!!!Sądzę, że należy ten temat przedstawić gdzieś na pismie...
bjar_1 Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Jagmin - wrzuć tutaj jej fotki. Pamietam ją ,po prawej stronie drogi na Łódź ,koło Sulejowa. 20 metrów od drogi.Ale i tak jest dobrze - ja myslałem ,że złomiarze ją dopadli i pojechała pociagiem towarowym do Huty Katowice :)pzdrbjar_1
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Jeśli macie te fotki do wżuccie na stronę chcętnie zobaczę, uważamże rzeczywiście sprawę należy na nowo ''odkopać'' ciekawe jkim cudem przedostała się przez granicę. Już wtedy wiedziałem że ktoś niezły szmal na ty mzrobił przecież aby to żelastwo podnieść i zapakowac musiało byc widziane bo tam o ile dobrze pamiętam są domy i musiano to widzieć ??????????
Jacek Mikita Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Wieża z okolic Sulejowa jest w Polsce, sam niedawno widziałem.To że gość uratował ją od niechybnego pocięcia na złom to fakt. Faktem jest również to że obiektów takowych było kilka/ja wiem o czterech/, a są jeszcze dwa-jeden o którym wiedzą wszyscy i jeden....szukajcie a znajdziecie.Pzdr. Jacek Mikita
Forteca Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Jagminie, wrzuć fotki, bo ktoś tu się mija z prawdą...Zresztą, obecny właściciel aszej" wieży ze znakiem szlaku turystycznego wcale nie ukrywa, iż fant" przyjechał do niego z Polski.
Gość Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 ja tez miałem mozliwosc ogladc fotki tej wiezy w poskiej kolekcji jeszcze rok z kawałkiem temu
Gość Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 Wieza spod sulejowa jest w kraju.Okejos ma fotki!!!Podobno jeszcze jedna byla gdzies pod Czestochowa.Nastepna jest w Sulejowie na prywatnej posesji.A ile jest jeszcze w ziemi...Moim zdaniem to jakies kity z ta wieza.
Gość Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 ta na rywatnej posesji jest teoretycznie nie do ruszenia bo wie o niej odpowiednia instytucja. :((( chyba ze jakimsik sposobem. ale ładnie jest połozona na skarpie
herring Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Co do liczenia wież" to wychodziłyby faktycznie cztery - 3 Sulejów, 1 Żerkowice (no chyba że ktoś słyszał jeszcze o czymś - nie mówię o Pantherturmie ze Szczecina)Obecna lokalizacja tych z Sulejowa to : 1 szt Niemcy, 1 szt prywatna posesja, 1 szt kolekcjoner w Polsce. Wszystkie sulejowskie to wersja standard z działkiem 20 mm. Ale - co sie stało z tą z Żerkowic? Czy ktoś ma sprawdzone wiadomości?
jagmin Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Proszę bardzo, specjalnie dla potrzeb forum zeskanowana fotografia wieży sprowadzoenej do Niemiec z Sulejowa. Świetnie widoczny znak szlaku turystycznego, stan z czerwca 1998 r. Tak jak kol. Forteca pisze własciciel nie ukrywa, że wieża przyjechała z Polski, lecz nie odpowiedzał na pytanie jak i czyją pomocą przekroczyła granicę...
braun Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 gdzie w Sulejowie jest ta wieża na prywatnej posesji (bliższy namiar)
bjar_1 Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Wieża od Pz.Kpfw.II Ausf F.No to jak w końcu - wieża jest w Polsce czy w Niemczech?Bo nie wiem w końcu. Niktórzy mówią ,że ja widzieli w Polsce ,a niektórzy ,że ogladali ją w Niemczech...To może są dwie.pzdrbjar_1
polsmol Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Z kontekstu wynika, że są dwie. Jedna w polsce a druga w niemczech.
Gość Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Uważam że wieża powinna zostać w Polsce w jakimś muzeum czy u kolekcjonera a nie w rękach obcokrajowca i to w dodatku z niemiec przecież oni mają wiele tego typu fantów a u nas można na palcach obu rąk policzyc takie rzeczy.Ciekawe kto maczał palce w przekroczeni wieży przez granicę ???? Tak jak mówiłem ktoś na tym kasę zbił a wieżę straciliśmy bezpowrotnie !!!!!!!!!!!!1
mietek Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Z tą bezpowrotnością to nie przesadzajmy. Fanty są tam gdzie jest kasa. U nas takowej nie ma i dużo rzeczy wycieka z kraju. Jak ktoś ma pieniądze może kupować kolekcję, jak nie to tylko biadolić, że wywożą itp, z resztą nasze muzea są w podobnej sytuacji.Tak więc trzeba zarabiać kasę, bo bez tego nic nie da się zrobić. Z resztą widać, że metoda skuteczna biorąc pod uwagę fakt, że do Polski zaczynają też przyjeżdzać eksponaty.Z mojego punktu widzenia to zdecydowanie wolę obejżec sobie elegancko zaprezentowane eksponaty w Filandii, czy Belgii, niż rdzewiejący złom w warszawskim muzeum WP.Jak chcemy aby byly w Polsce esponaty, sposób jest prosty: zarobić 1-2 mln USD, przeznaczyć z tego 20% na hobby i od razu fanty by przybywały:))))Choć nie jest to prosta droga:)))Zawsze jako pociszenie można mieć np dwa ogniwa od gąsienicy, czy coś w tym rodzaju.
polsmol Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Niemiecka wieża wróciła to do niemiec. Nie wiedzę w tym nic nadzwyczajnego. Pomyślecie co by było gdyby jakiś kraj chciał sobie zatrzymać np. 7TP wyłącznie w imę chęci posiadania. Oczywiście ów eksponat nie były im do niczego potrzebny. Pozwolili by mu zgnić do zera pod chmórką (jak w Polsce). To wszystko tylko po to żeby ktoś inny nie mał tego czołgu. Mogę tylko dodać, że taka ideologia posiadania prowadzi jedynie do niszczenia zabytków. Lepiej sprzedać cudzy złom komuś dla kogo ma on największą wartość a za uzyskane pieniądze kupować eksponaty które bliższe są naszemu sercu (TKS,TK-3, itp...)
R. Lewy" Lewszyk Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Niemożliwe!!!!!!!!!!!!Są wśród forumowiczów ludzie rozsądnie myślący, (patrz post kol. polsmol i inne w tym wątku)!!!!Jeszcze niedawno padłyby głosy by ukamienować złoczyńcę za wywóz tej wieży, a wyrok wykonać natychmiastowo.Widzę że wszystko wraca do normalności, i w Polsce będzie normalny, europejski rynek handlu militariami.Jakoś we Francji nikt nie płacze z powodu wywozu bezcennego zabytku techniki mil. jakim jest podwozie TK3.Wreszcie Maciek i Staszek Kęszyccy pokazali na szerszym forum, to czego panowie strażnicy mil. złomu" nie chcieli zauważyć. SPRZĘT PRZYJEŻDŻA DO POLSKI. Za parę tygodni będzie ciekawa sytuacja, otóż kupiłem w Anglii trzy Daimlery Dingo z lat 1943-44, jak wiadomo używane również przez Maczkowców. Ciekawy jestem,czy muzea państwowe będą zainteresowane ew. wymianą na sprzęt niemiecki. Czy dla np. Muzeum Orła Białego lub Muzeum Wojska Polskiego, bedzie to ciekawszy eksponat niż coś niemieckiego. Jeśli nie, widać będzie że tym rynkiem rządzą, normalne prawa komercji a nie sentyment do poloniców". Pozdrawiam Robert Lewszyk
d007 Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Skoro poszła w dobre ręce kolekcjonera to jest to dużo lepsze niż gnicie i dewastacja w polskiej rzeczywistości. Nawet jeżeli poszła za granicę to przynajmniej ktos się nią fachowo zajmie.Jeszcze niedawno też byłem przeciwny takim rozwiązanio ale mam już dośc oglądania zdewastowanego sprzętu i zabytków w tym kraju. Jeżeli nie potrafimy się sami o nie zatroszczyć to nie miejmy pretensji że robi to ktoś inny. Przestańcie biadolić bo tak jest najlepiej a lepiej ruszcie dupy aby coś zrobić dla takich eksponatów. d007
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.