Skocz do zawartości

Bzura 2007-rozczarowanie:(

Rekomendowane odpowiedzi

w uzupełnieniu:
...aha, bardzo przepraszam w2szystkich, że nie było mnie w niedzielę, ale nie dało się połączyć dwóch spraw naraz."
Czyli wyjazdu do Finlandii.
http://www.odkrywca.pl/w-finlandii-dzisiaj-padalo-,514242.html#514242

pozdrawiam

JaH

• Odpowiedzi 279
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Przerywam ciszę określoną przez literata poldi. I zadam ostatnie pytanie: Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle?

Jednocześnie proszę administratorów forum o przeprowadzenie na forum ankiety podsumowującej tegoroczny sezon rekonstruktorski, z możliwością oddania głosu na konkretną rekonstrukcję, która będzie mogła zostać nazwana rekonstrukcją 2007 r.
Z pozdrowieniem dla braci rekonstruktorskiej TomHagen1

Dziękuje za informacje finansowe w sprawie dotacji z MON-jednak pogłoska która królowała na polach rekonstrukcji jest tylko plotka.

Akagi musze powiedzieć że za takie pieniądze można było zrobić kilka rekonstrukcji o lepszej organizacji.
Najgorsze jest to że grupy dobrze wyposażone i umundurowane (każdy wie o kogo chodzi)zostały zepchnięte na boczny plan,a ich miejsce zajeli kolesie bez wyszkolenia w wyposazeniu Czechosłowacko-radzieckim.

w roku ubiegłym byli pijani sanitariusze-to nie wasza zasługa a niedorosłość pseudo rekonstruktorów.
w tym roku byli ochotnicy czescy" co bardzo rozgoryczyło świat GRH.

Witam.

Na rekonstrukcje BZURA 2007" szykowałem się cały rok,koledzy z grupy radzili i pomagali skompletować całość umundurowania.I udało się!
BZURA" była jedną z rekonstrukcji których nie moge opuścić,i nie opuściłem.

BYLEM,
ZGINOŁEM,
I BYŁO ZAJE.....E
OCZYWŚCIE MÓWIE O SAMEJ BITWIE CHOĆ MUSIAŁEM DOŁOŻYĆ JESZCZE 25 SZTUK AMUNICJI Z WŁASNEJ KIESZENI NIE LICZĄC TYCH KTÓRE KUPIŁEM RAZEM Z BRONIĄ.A W EFEKCIE I TAK MUSIAŁEM ZGINĄĆ Z POWODU BRAKU AMUNICJI.

Wszystko byłoby OK gdyby nie logistyka!!!!!!!
LOGISTYKA ŻENADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziękuje za możliwość zabrania głosu.

Pozdrawiam Wszystkich

Po przeczytaniu całego wątku, muszę sformuować kilka oczywistych faktów.
Budżet Bzury jest zaiste imponujący. Myślę, że niektóre wydatki mogłyby być bardziej racjonalne. Może warto ogłosić jakiś przetarg na wykonanie niektórych prac ? Niektóre wydatki budzą uzasadnione zdziwienie.
Ale wniosek najbardziej widoczny.
Ta impreza przestaje być imprezą dla rekonstruktorów a staje się imprezą dla Vip-ów i gawiedzi, która co jakiś czas oddaje głosy na lokalnych kacyków. To każdy Vip ma na uwadze.
To oni mają super wyżerkę, ładne miejsca i niewiadomo jakie inne atrakcje. Jest to impreza nie rekonstruktorów a jakaś gminna impreza jakich jest wiele w całym kraju. Z tą jednak różnicą , że ta odwołuje się do wilkiego wydarzenia jakie miało miejsce w 1939r. To jest tylko cecha tej samorządowej imprezy.
Rekonstruktorzy stają się jedynie wykonawcami planowanych działań. Zresztą dla takiego pokazu lepiej jest przebrać jakiś zdyscyplinowany oddział niż wykorzystywać miłośników rekonstrukcji, bo wiadomo są mniejsze problemy.
Organizator nie może jednak do końca zrezygnować z udziału dobrych grup rekonstrukcyjnych, bo pokaz byłby jedynie zwykłym bieganiem bez składu i ładu tpo polu jakiś przebierańców.
W Polsce wypromować można wszystko - każde beztalencie i przedsięwzięcie.
Jedynie tylko osoby znające się na temacie będą niezadowolone lub będą miały niedosyt. Ale nie oszukujmy się takich osób w skali kraju jest niewiele.
Impreza gminna była udana, uczestnicy rekonstrukcji są jednak niezbyt zadowoleni. Zostali znowu potraktowani przedmiotowo.
Niestety aby mieć imprezę rekonstrukcyjną dla rekonstruktorów trzeba ją sobie samemu zorganizować. Muszą ją zorganizować rekonstruktorzy a nie działacze samorządowi czy stowarzyszeniowi.
Jak widzę połączenie obu pomysłow - imprezy działaczy samorządowych promujących region i imprezy dla rekonstruktorów na której mogą pokazać swoje umiejętności wierność w odtwarzanych detalach - niestety tego połaczyć się nie udało. Zdecydowanie rekonstruktorzy są traktowani przedmiotowo.
Nie łudźmy się, takiej atmosfery jak na pierwszych Bzurach już nie będzie. Zapał, koleżeństwo itd. Było sporo braków, które jak widzę wielu poprawiło. Stali się wiarusami. I zrozumiałe, że oburza ich jak wyglądają i zachowują się Ci nowi - te młokosy lub Ci siwi dekownicy z medalami. Zawsze tak było. Jedak powinna być jakaś presja i niedopuszcanie każdego ofermy kompanijnego do udzału w widowisku.
Na zakończenie jeszcze raz proponuje uświadomić sobie tę bolesną prawdę. Imprezę organizatorzy mogą zaliczyc do udanych, jednak priorytety chyba rozjechały się z oczekiwaniami i wyobrażeniami rekonstruktorów. Panowie rekonstruktorzy spójrzcie na to z dystansu. Kolejna komercyjna impreza wyrosła na mapie wydarzeń krajowych, ale nie ma już ona takiego charakteru jak kiedyś. To nie rekonstruktorzy są oczkiem w głowie.

Pzdr.

Ja mam jeszcze takie pytanie: czy jest szansa na takiej rekonstrukcji obejrzeć po niemieckiej stronie motocykl BMW R-12 albo Zundapp, a nie wiecznie motocykle K-750 w ramach od emki, z głowicami od Kaśki, czasem ze skrzynią biegów od Dniepra z tym plastikowym filtrem, a w jednym przypadku z przednim zawieszeniem od Urala? Moje zdanie jest takie: masz M-72 - to odtwarzaj LWP, a nie udawaj Niemca. Bo skoro można na rekonstrukcji września 1939 jeździć M-72 z lat 50-tych, to dlaczego nie np Jawą? Przy okazji: czytałem, że patrole motocyklowe do walki zdejmowały gumowane płaszcze :-)

niestety zgadadzam się ze schneemanem, na zlotach ,chociażby w Darłowie jest mnóstwo niemieckich motocykli ,czy nie można podejść bardziej rygorystycznie do tej sprawy...To żenada ,że na tak słynnej bzurze jeżdżą same ruski!!

Byłoby naprawdę fajnie zobaczyć w przyszłym roku Sokoły i BM-ki :-) Tylko trzeba powstrzymać tych dżygitów na ruskach, z których jeden zasuwał z koszem w górze. Zresztą, w ogóle pchali się na pierwszą linię - a regulamin dla patroli motocyklistów zdaje się przewidywał, że po nawiązaniu walki z nieprzyjacielem kierowcy z motocyklami wycofywali maszyny w bezpieczne miejsce.

Panowie - emki i beemki - dobrze zrobiona czy raczej podrobiona transformacja M-72 jest trudna do odróżnienia od niemieckiego pierwowzoru, zwłaszcza z pewnej odległości i w ruchu. Tylko kosztuje to tyleczasu i pieniędzy, że lepiej inwestować w BMW od poczatku, a sowiet union motors zostawić dla odtwarzających AC i LWP. Co do galeriii e-sochaczew - ten Gaz 69M z Policją Państwową http://www.e-sochaczew.pl/foto_galeria/p9160120.jpg , też brał udział w rekonstrukcji ???? Pozdrawiam. KaktuS.

Nawet jeśli (nie jestem w stanie stwierdzić tego na podstawie takich fotek), to jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Spójrzmy za to na galerię przednich zawieszeń - 1, 2, 4 i 5. Pełen odjazd. Ale już O.K., nie czepiam się. Oby za rok nie wpuszczali ruskich :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie