lysy452 Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 witam dzisiaj kopnelem sygnecik polski ale nie wiem z jakiego jest okresu.jest on aluminiowy ma bicie wewnatrz (met)na skrzydelkach u gory ma 2 koronki.Prosze o pomoc bo jakos sam nie moge tego rozwiklac.Pozdrawiam
lysy452 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 ok ale czy taka wytwornia nie mogla produkowac dla wojska pod koniec wojny takich blaszek jak to pisal 8total4?
lysy452 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 ja teraz spekuluje,ale spotykamy sie tu po to zeby cos wyjasnic,jak i moj przypadek tak i przypadki innych kolegow ktorzy parpia sie w tym hobby
Saper93 Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Pozatym, zobaczcie jak to jest wykonane, szczególnie głowa i dziób :) Pozdrawiam!
Catadero Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 yorik,miałem takie dwa orzełki i byc może jeszcze gdzieś zalegają.Rzeczywiście,brudziły niemiłosiernie.A producentem był chyba zakład Fotopam,robiący masowo pamiątki do kiosków Ruchu.
Saper93 Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 Witam!Apropo MET" to jam mam wisiorek z wizerunkiem Matki Boskiej, w domu, i też ma wybite MET. Znalazłem go na ulicy... POzdrawiam.
lysy452 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 hmm prlowski badziew? wiesz rozmawialem z wojskowymi ktorzy maja po 20 lat sluzby i sie z tym nie spotkali,moze masz racje o ile masz na to dowod iz to jest z tego okresu,wiec nie podwazam twojego zdania poniewaz z polskich fantow jestem cienki,tzn w moich terenach raczej tego typu rzeczy sie nie spotyka.pozdrawiam
8total4 Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 dowód jest prosty - orzeł bez korony.. najwcześniej mógł byc używany przez żołnierzy polskich walczących o wyzwolenie..jeżeli nie ma sygnatur to musisz szukac kogos kto takowy posiada. pozdrawiam!
lysy452 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 jak juz napisalem ma napis wewnatrz MET podobnie to wyglada jak bicie proby,i o jakie lata masz na mysli mowiac o wyzwoleniu
8total4 Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 zapewne lata 44-45 ...szukałem producenta MET ale bez rezultatu.pozdrawiam!
lysy452 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 ok dzieki za zaangarzowanie,bede probowal dalej szukac odpowiedzi co to za wynalazek,a tylko dlatego ze bylo to kolo niemieckich pozycji i nie sadze ze znalazl sie tam przez przypadek 10cm pod ziemia
lysy452 Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 witam dzisiaj kopnelem sygnecik polski ale nie wiem z jakiego jest okresu.jest on aluminiowy ma bicie wewnatrz (met)na skrzydelkach u gory ma 2 koronki.Prosze o pomoc bo jakos sam nie moge tego rozwiklac.Pozdrawiam
Catadero Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Ten sygnet" to jakaś radosna twórczość pewnie z lat osiemdziesiątych XXw.Jeśli chodzi o lata wcześniejsze to z takiego szajsmetalu" nie robiono biżuterii(w Polsce królował Jablonex") a tym bardziej z godłem. Ta uwaga nie dotyczy odpustowego badziewia i pierścionków dla dzieci.
yorik Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 W latach siedemdziesiatych zaczęto w kioskach Ruchu" sprzedawać orzełki bez korony wykonane ze srebra na szpilce - do wpinania w klapę. W sprzedaży były kilka lat, mało kto je kupował. Czasem na wystawach po kilkuletniej ekspozycji zupełnie poczerniały.Srebro ponoć było odzyskiwane z zużytych materiałów fotograficznych. Średnica tego orzełka była malutka - chyba mniejsza od dzisiejszej jednogroszówki.Jeśli taka radosna twórczośc wtedy istniała to może ten sygnet to też jakaś oficjalna sprzedaż.
lysy452 Napisano 16 Wrzesień 2007 Autor Napisano 16 Wrzesień 2007 i kolejne foto moze ktos sie z tym juz spotkal
Catadero Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 8total4 i Domino mają w 100% rację.Wyroby wyglądające jak biżuteria a produkowane ze zwykłych metali, przez państwowe wytwórnie, sygnowano znakiem MET"(metalowe) aby odróżnić je od wyrobów ze srebra,złota czy platyny.Nawet niektóre znaczki(wpinki)na szpilce np. pierwszomajowe wykonane z aluminium też mają na odwrocie MET".
Domino(*) Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 A co to za problem, sygnet z PRL'u, jeszcze ten badziewny materiał - alu... fuj.Pozdro :)
lysy452 Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Napisano 18 Wrzesień 2007 ok wiec ja sie poddaje moze to jednak przypadek ze ten alus znalazl sie na niemieckich transzejach,skoro jest tyle wypowiedzi ze to lipa,ja tego nie bede podwazal.dzieki za pomoc w id.pozdrawiam
Pytanie
lysy452
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.