Skocz do zawartości

Melno, czyli coś o walkach 3.IX.39 + trochę zdjęć z zimy 39/40

balans

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Marku3615 możesz podać gdzie ten artykuł się ukazał?

Mjut co się wg. Ciebie znowu zaczyna"?
Bo ja nie widzę w tym wątku aby coś się znowu zaczynało"!
Są tylko informacje o krążących opowieściach o zatopionych czołgach, które należy sprawdzić [w lutym ma być podobno prawdziwa zima, więc może ktoś, kto dysponuje odpowiednim sprzętem przejdzie się po lodzie], bo nawet jeżeli prawdopodobieństwo jest rzędu 1-5% to każdy taki sygnał należy sprawdzać. Natomiast nie ma w tym wątku typowego icia piany" w rodzaju wiem ale nie powiem bo nie jesteście tego godni", ani też nie ma [na szczęście] postów takich różnych mitomanów, którzy wiedzą na pewno gdzie jest zatopiony Tygrys, ba nawet mają zdjęcia lufy która wystaje z wody, tyle że za żadne skarby tego świata zdjęcia nie udostępnią.
Więc o co Ci chodzi???

balans
Napisano
Są tylko informacje o krążących opowieściach o zatopionych czołgach, które należy sprawdzić"
czyli sratatata
Napisano
Mjut z takich sratatata" wyszedł StuG IV w Grzegorzewie, a i pewnie coś wyjdzie w tym roku z Pilicy. Obyś nie musiał zakładać kiedyś pampersa...
Napisano
Teraz ciekawostka o ile dobrze skopiowałem ten link. http://www.bismarcktuerme.de/website/ebene4/polen/melno_pl.html Nie jest to związane bezpośrednio z tematem ale resztki tego znajdują się sie przy płocie cmentarza wojennego
Napisano
WITAJCIE
Jestem posiadaczem tej ksiązki....polecam alegro... autor był artylerzystą więc opis walk jest skromny...
co do wymienionego przez Ciebie wzgórza....w literaturze jest opis walk fakt...ale doszedłem do wniosku, że są one wszystkie sciągniete z jednego źródła...byłem na tym wzgórzu....jadąc od Łasina po prawej tuż przed mostami... pusto jak na cmentarzu o północy....zasięgnąłem miejscowego języka u leciwej babci - kopara mi opadła bo babcia mówiła, że tu żadnych walk nie było a niemcy już o 6-ej zajeli cały teren...nasi czmychnęli bez jednego wystrzału szybciutko....wspominała, że nieopodal w lesie niemcy urządzili miejsce kaźni rozstrzeliwując ludność Grudziądza...po wojnie babcia była przy ekshumacji podobno jak odkopali małe dziecko to najwięksi twardziele zmiękli..
Napisano
co do Bismarcksaule, to koło mojej miejscowości stała 2-metrowa, natomiast w Chełmnie 23-metrowa. tą w Chełmnie zburzono w okresie międzywojennym
Napisano
Słuchaj Jarek z tą relacją jest coś przekręcone sprawdziłem na przedwojennej niemieckiej mapie 1:25000 i okazuje się że wzgórze 98 leży przy drodze z salna do gruty i tam faktycznie było gorąco mn. użyto myśliwców jako szturmowców z tragicznym skutkiem a wzgórze o ktorym mówisz ma oznaczenie 78 i bądz tu mądry.
Napisano
witam
Marek - czy mógłbyś podesłać tą mapkę? z góry dziękuję...
a z tymi górkami to zawsze miałem kłopoty....co mapa to inna wysokość...a i autorzy też dowolnie sobie podają.... nad Osą zostały użyte P-11 z bodaj toruńskiej eskadry (ale mogę się mylić) wyłącznie w celach propagandowych... dla podtrzymania ducha.... nie wiem dlaczego nie używano karasi... tylko P-11 albo łosi... (to było pytanie ogólne, niezwiązane z Osą)
wiesz coś może o walkach nad samą rzeką? są tam ładne okopy z dobiegami, ale niestety puste....czyżby nasi faktycznie strategicznie się wycofali" ? pozdrawiam Jarek
Napisano
Jarek niema sprawy ale podejrzewam że jako wytrawny exploarator posiadasz tą mapę gdyż jest ona z serii ogólnodostępnych jesli chodzi o obronę linii Osy to niema lub niezachowaly się jakies konkretne relacje pamiętam tylko z opowiadań weteranów że zacięty opór stawiano w okolicach grabowca { wzgórze z grodziskiem} oraz że rozbite grupki żołnierzy wycofując się za ose w okolicach Owczarek wyrzucali brońi oporządzenie do rzeki ciekawe mogą byc okolice Jasiewa gzie przeszedł swój chrzest 64 grudziądzki p.p.sztab pułku kwaterował w majątku Jasiewo ,,wkrótce ruszyły do ataku czołgi i klin pancerny wbil się w ugrupowanie pułku pod Jasiewem o godz.17 3bataliony niemieckie wsparte 50 czolgamiuderzyły skrzydłowo ,złamały opór batalionu 66p.p.i ruszyły na nasze tyły Wówczas rzucono do przeciwuderzenia 2 batalion 64p.p poprowadził go osobiscie dowódca ppłk Bolesław Ciechanowski wspierały go 2 dywizjony artylerii Batalion rozwinął się wszystkimi 3 ma kompaniami i uderzył na niemców osadzając ich na miejscu. Nie miał on dosyc siły aby odrzycic nieprzyjaciela lecz brawura zrobiła swoje. Nieprzyjaciela mającego 3 krotną przewagę liczebną uzbrojonego w czolgi zatrzymał w otwartym terenie jeden batalion polski Ciekawym miejscem może byc droga melno zakrzewo gdzie zbombardowano tabory .Jest to dokładnie opisane w dzienniku bojowym są tam podane lokalizacje Natomiast w ,, Piekło w Mełnie " mowi o walce w samym Mełnie i majątku widziane przez niemieckiego żolnierza z odziału zwiadu korpusu gdie polacy użyli czołgów TK - sprawdziłem w książce Polska broń pancerna w 1939r. Była to 81 samodzielna kompania czołgów rozpoznawczych ,, z podstawy wyjsciowej koło wsi Zakrzewo jej 12 wozów objechało skrzydłowo przeciwnika i odcięło mu drogę odwrotu.znaczną częsc niemcow przyparto do jeziora mełno gdie polskie czołgi zadały im ciężkie straty Kompania jednak straciła 2 czołgi zniszczone i aż 6 uszkodzonych z czego 2 trzeba było pozostawic. Tak więc pola i wzgórza między torem kolejowym a jeziorem mełno i cukrownią powinny byc usane fantami wrzesnia ale jest problem wtym żete tereny są uprawne i wszelkie stanowiska zostały zniwelowane więc jedynie chyba sprzęt sięgający dosc głeboko może cos trafic
Napisano
Jak uda się czytelnie zeskanowac tę niemiecką relację to też Ci podeślę może przyda w poszukiwaniach A do tego dziennika mniałem gzies zapisany link muszę tylko poszukac . pozdrawiam
Napisano
WOW Marek...piekna relacja... w Grabowcu trochę kopałem...nawet wspiąłem się na górkę z bunkrami (nie znam się na tym kompletnie) ale jak kojarzę to grodzisko była po drugiej stronie Osy...czyli od północnej...a może mylę to z innym rejonem Osy...fakt...nic nie ma cisza i pustka... ale teren przepiękny...
trochę szkoda że walki było na polach...jednak w lesie na pewno by się więcej zachowało..a co do mełna....szukałem i pytałem....masz rację cieżka sprawa, choć wskazują na teren wokół cukrowni jako miejsce ciężkich walk....pozdrawiam Jarek
  • 3 years later...
Napisano

Oglądałem rosyjski film na temat reparacji wojennych jakie uzyskał ZSRR w Niemczech; o oddziałach trofiejnych, masowym demontażu fabryk, także w Polsce i mamy zdjęcia z cukrowni w Mełnie...

• 1 month later...
Napisano
A tak odkopię.
Może ktoś już doszedł do tych wysadzonych tanków?
Mam taką małą prośbę moze ktoś wskazać na mapie gdzie znajduje się ten rów p.panc koło Wielkiego Wełcza?
Z góry dziękuję.
  • 7 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie