82 E Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Witam ! W ostatni weekend trafiłem do zabitej dechami wioski na środkowym Mazowszu i jeden z tubylców poradził mi żebym poszedł na pobliską łąkę. Łąka jak łąka, właściwie ugór bo widać że nic tam nie było siane przez wiele lat, ale jest na niej kilkanaście szerokich kolein kończących się przed pobliskim laskiem. Tubylec upiera się że są to ślady niemieckich czołgów z 1945 roku i że sam je tam widział. Jestem sceptykiem. Czy to wogóle mozliwe? Po tylu latach ? Sądze raczej że to może był jakiś Komsomolec, ale czy kiedyś ktoś słyszał o takiej historii? Za tydzień zmierze rozstaw tych kolein. P. ps. Od tubylca wziałem łuskę 8,8 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Zapewne wielu z Was widziało filmik z wydobycia w Estonii, z leśnego jeziorka, T-34 z niemieckimi oznaczeniami.Otóż czołg ten, został znaleziony właśnie dzięki koleinom, które zachowały się w lesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figo Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 witam wszystkichkolega z czołgiem z jeziora ma całkowitą racje , a co do śladów - są również u mnie i nawet dziś nieżle widoczne chociaż 20 lat temu były wyrażniejszepozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hOOpOe Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 a macie jakis link do tego filmiku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 na forum jest gdzies link do zdjec z wydobycia tego tanka;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blezor Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Takie mam wrazenie ze jak ktos cos napisze to zaraz smiech ze strony tych wszystko wiedzacych. Co do sladow po czolgach, nie ma co sie smiac, sa tu i tam, trzeba tylko dobrze patrzec po okolicy, a nie siedziec przed komputerem i z niego czerpac 100%" wiedze. Slady sa, a to ze na koncu sladu bedzie czolg... w rosji na koncu znalezli co nie znaczy ze u nac na kazdej koleinie stoi czolg, i nie znaczy to ze trzeba sie z tego smiac- pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Usunąłem posty nie na temat, kolejne będą się sypały ostrzeżenia. KAŻDY ma prawo napisać na forum i poprosić o radę, pytanie jest konkretne - Czy możliwe jest aby ślad po gąsienicach w miękkim podłożu utrzymał sie tak długo.Z doświadczenia napiszę że tak jest możliwe aby ślady utrzymały się tak długo jeżeli nie było ingerencji w teren ze strony człowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 Chciałbym kolejne kilka fotek zadedykować różnym POKEMONOM czy innym PAROWOZOM którzy z taką przyjemnościa pastwią się nad nowymi ludźmi na forum... Należałoby się takim kilka słów ale nie będę się zniżał! Posłuchajcie tylko tego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 Pojechałem wymierzyć te ślady, ale tubylec wpuścił mnie na podwórko i zajałem się czym innym ... Z góry sorry za jakośc zdjęc ale nie zawsze ma się przy sobie dobry sprzęt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 Po dokładnym" przeszukaniu u sąsiadów też coś leżało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 No i w końcu warto także zajrzeć i do komórki :) Uprzedzając pytania ... Oczywiście to co powinno pojechało juz na złom :) Pozdrawiam i niech się wam powodzi (ja nie narzekam) w poszukiwaniach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Gratulacje,musze przyznac ze znalezisko niecodzienne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julian066 Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Potwierdzam.Ja także spotkałem się z takimi śladami.W moim przypadku był to akurat IS-2, który zsunął się do rowu prawdopodobnie po najechaniu na minę.Niestety zostały po nim tylko fragmenty gąsienic i kilka łusek 122mm.Czołg został oczywiście usunięty,taka masa jak IS zostawiła jednak swe ślady do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 znaczy ze co pojechalo na zlom ?!?!?! lufa :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Ślady gąsienic też widziałem można je spotkac tez w Studziankach panc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 21 Październik 2007 Autor Share Napisano 21 Październik 2007 Oj ! Bliskie Thomson trafienie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 21 Październik 2007 Share Napisano 21 Październik 2007 Wiadomo ze bliski. Mozna je spotkac pod Basinowem i kolo paprotni. Moze w innych miejscach tez są ale nie widzialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 23 Październik 2007 Autor Share Napisano 23 Październik 2007 No prosze i znalazłem w tym samym miejscu takie oto kowadełko. Może jak dalej tam poszukam to znajde jakieś drobne 8.8 żeby do tego kawałeczka dokręcić ? Coś mi wchodza w łapy same ciężary. Ten ma co prawda tylko 45 kg , ale chyba nastepnym razem musze zabrac niskopodowoziówkę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 23 Październik 2007 Autor Share Napisano 23 Październik 2007 Mała rzecz a cieszy ! Ma nawet wymalowane czerwone pasy po bokach. Najgorsze, że od długoletniego tłuczenia młotem numery sa praktycznie nieczytelne - no chyba, że ktoś jest fachowcem od numerów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 23 Październik 2007 Autor Share Napisano 23 Październik 2007 I to by było na tyle ! Do przeczytania po weekendzie ! Powodzenia na łowach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmajser38 Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Jako bardzo maly chlopak bywalem w Bydgoszczy i przechadzalem sie po tamtejszym lasku pamietam malutkie kolo nosne pochodzilo najprawdopodobniej z ktoregos pazerektypu II oraz rasztki gosienic . Potem nie bywalem w Bydgoszcy pamietam iz bylo to nieopodal lokomotywowni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 23 Październik 2007 Share Napisano 23 Październik 2007 Witam,to działo na ostatnim zdjęciu ma znajomą mi osłonę. Zdaje mi się, że to pozostałość po StuG 40 ( http://klub.chip.pl/krzemek/stug_iii/stug_82d.jpg ). To było działo samobieżne na podwoziu Pz.Kpfw. III. Musiałbyś dla pewności sprawdzić kaliber lufy, powinno być 75 mm. Koło jakby od Steyr RSO, ale to tylko strzał bo nie jestem pewny. Trochę za dużo otworów ulgowych. PozdrawiamŁukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
82 E Napisano 23 Październik 2007 Autor Share Napisano 23 Październik 2007 Brawo Lukas ! Strzał w dziesiątkę ! To kółko to zdecydowanie RSO. A może jeszcze rozpoznasz na czym leży ten niemiecki garnek i co wisiało sobie nad kanałem do STUGA przez ostatnie 60 lat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Cyt znaczy ze co pojechalo na zlom ?!?!?! lufa :O"Krystian strasznie nerwowy jesteś, kolega jak tlumaczy je pojechalo na zlom, to znaczy ze tak sie oczywiscie stalo ;-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Witam.Koła do RSO produkowano w trzech wersjach (o tylu wiem). Fotka najpopularniejszej wersji: http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/rso4_copy.jpgMyślę że prezentowane przez Ciebie koło nie pochodzi z RSO. Najbardziej przypomina mi ono koło z niszczyciela czołgów Marder III zbudowanego na podwoziu czechosłowackiego czołgu PzKpfw 38 (t). Choć nie zgadza się liczba otworów (10 – 12). Jeśli mógłbyś wklej zdjęcie z boku i z drugiej strony koła, może ktoś mądrzejszy coś wymyśli.http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Marder-III-Aberdeen.0004sryz.1.jpg Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.