Skocz do zawartości

Ślady czołgów 1945 - ... 2007 ?????

82 E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! W ostatni weekend trafiłem do zabitej dechami wioski na środkowym Mazowszu i jeden z tubylców poradził mi żebym poszedł na pobliską łąkę. Łąka jak łąka, właściwie ugór bo widać że nic tam nie było siane przez wiele lat, ale jest na niej kilkanaście szerokich kolein kończących się przed pobliskim laskiem. Tubylec upiera się że są to ślady niemieckich czołgów z 1945 roku i że sam je tam widział. Jestem sceptykiem. Czy to wogóle mozliwe? Po tylu latach ? Sądze raczej że to może był jakiś Komsomolec, ale czy kiedyś ktoś słyszał o takiej historii? Za tydzień zmierze rozstaw tych kolein. P. ps. Od tubylca wziałem łuskę 8,8 cm.

Takie mam wrazenie ze jak ktos cos napisze to zaraz smiech ze strony tych wszystko wiedzacych. Co do sladow po czolgach, nie ma co sie smiac, sa tu i tam, trzeba tylko dobrze patrzec po okolicy, a nie siedziec przed komputerem i z niego czerpac 100%" wiedze. Slady sa, a to ze na koncu sladu bedzie czolg... w rosji na koncu znalezli co nie znaczy ze u nac na kazdej koleinie stoi czolg, i nie znaczy to ze trzeba sie z tego smiac- pozdrawiam:)

Usunąłem posty nie na temat, kolejne będą się sypały ostrzeżenia. KAŻDY ma prawo napisać na forum i poprosić o radę, pytanie jest konkretne - Czy możliwe jest aby ślad po gąsienicach w miękkim podłożu utrzymał sie tak długo.

Z doświadczenia napiszę że tak jest możliwe aby ślady utrzymały się tak długo jeżeli nie było ingerencji w teren ze strony człowieka.

• 1 month later...
Chciałbym kolejne kilka fotek zadedykować różnym POKEMONOM czy innym PAROWOZOM którzy z taką przyjemnościa pastwią się nad nowymi ludźmi na forum... Należałoby się takim kilka słów ale nie będę się zniżał! Posłuchajcie tylko tego ...

Potwierdzam.Ja także spotkałem się z takimi śladami.W moim przypadku był to akurat IS-2, który zsunął się do rowu prawdopodobnie po najechaniu na minę.Niestety zostały po nim tylko fragmenty gąsienic i kilka łusek 122mm.Czołg został oczywiście usunięty,taka masa jak IS zostawiła jednak swe ślady do dziś.

No prosze i znalazłem w tym samym miejscu takie oto kowadełko. Może jak dalej tam poszukam to znajde jakieś drobne 8.8 żeby do tego kawałeczka dokręcić ? Coś mi wchodza w łapy same ciężary. Ten ma co prawda tylko 45 kg , ale chyba nastepnym razem musze zabrac niskopodowoziówkę ;)

Witam,
to działo na ostatnim zdjęciu ma znajomą mi osłonę. Zdaje mi się, że to pozostałość po StuG 40 ( http://klub.chip.pl/krzemek/stug_iii/stug_82d.jpg ). To było działo samobieżne na podwoziu Pz.Kpfw. III. Musiałbyś dla pewności sprawdzić kaliber lufy, powinno być 75 mm. Koło jakby od Steyr RSO, ale to tylko strzał bo nie jestem pewny. Trochę za dużo otworów ulgowych.

Pozdrawiam
Łukasz

Witam.
Koła do RSO produkowano w trzech wersjach (o tylu wiem). Fotka najpopularniejszej wersji:
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/rso4_copy.jpg
Myślę że prezentowane przez Ciebie koło nie pochodzi z RSO. Najbardziej przypomina mi ono koło z niszczyciela czołgów Marder III zbudowanego na podwoziu czechosłowackiego czołgu PzKpfw 38 (t). Choć nie zgadza się liczba otworów (10 – 12). Jeśli mógłbyś wklej zdjęcie z boku i z drugiej strony koła, może ktoś mądrzejszy coś wymyśli.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Marder-III-Aberdeen.0004sryz.1.jpg
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie